eerste babyschoenen kopen

De eerste babyschoenen voor je kindje uitzoeken, is een leuk moment. Zodra hij gaat staan en beweeglijker wordt, denk je misschien dat je gelijk een paar in huis moet hebben. Maar is dat echt zo? En waar moet je op letten bij het kopen van babyschoentjes? Wij zochten het voor je uit.

Wat zijn babyschoenen?

Babyschoenen zijn schoenen speciaal gemaakt voor de kleinste voetjes. Ze zijn over het algemeen verkrijgbaar vanaf schoenmaat 16. Babyschoenen lijken op een miniatuurversie van je eigen schoenen, maar ze zijn net iets anders gemaakt:

 • Materiaal: de meeste babyschoenen zijn gemaakt van leer, omdat deze stof het beste ademt. Baby sneakers die gemaakt zijn van canvas zijn ook enorm populair.
 • Zool: goede babyschoenen hebben een buigzame, flexibele zool, zodat ze goed meebewegen met de voetjes van je kindje. Dit is erg belangrijk voor een goede ontwikkeling van zijn voetjes en houding.
 • Voering: de meeste babyschoenen hebben een binnenzijde van leer, zodat je kleine minder kans heeft om zweetvoetjes te krijgen.
 • Pasvorm: goede schoenen om mee te leren lopen zijn steviger rondom de hiel, om te voorkomen dat de voetjes van je kindje gaan schuiven of dat zijn enkeltjes kunnen zwikken. Ook is er voldoende ruimte voor de tenen om te bewegen, aangezien kindjes grijpbewegingen maken als ze leren lopen.

Groei en ontwikkeling van babyvoeten

Het is handig om meer te weten over de groei en ontwikkeling van babyvoeten. Zo kan je erachter komen welke eerste schoentjes het beste zijn voor die schattige babyvoeten. Een volwassen voet bestaat uit 28 botjes, met daaromheen banden, spieren, bloedvaten en zenuwen. Dit ‘voetenpakket’ is nog niet helemaal compleet als je kindje net geboren is. De botstructuren moeten na de geboorte namelijk nog verder groeien en sterker worden. Dit gaat vliegensvlug: een kindervoet bereikt in het eerste levensjaar al bijna de helft van de grootte van een volwassen voet!

groei en ontwikkeling van babyvoetjes

Kraakbeen

Kleine babyvoeten bestaan in het begin voornamelijk uit kraakbeen, waardoor ze zacht en flexibel zijn. Later wordt het kraakbeen langzaam omgezet in bot. Aan de onderkant van de voetjes zit een dik laagje babyvet dat de voeten beschermt. Mede hierdoor zien de voeten van je baby er nog wat plat uit. Deze vetkussentjes verdwijnen rond de derde verjaardag van je kindje, waardoor de voetboog beter zichtbaar wordt. De voetjes zijn dan ook minder zacht en minder buigzaam dan ze vlak na de geboorte waren.

Spieren en zenuwen

De spieren en zenuwen van babyvoetjes zijn in de eerste levensjaren nog volop in ontwikkeling. In het begin werken ze nog niet helemaal optimaal, omdat het voetskelet nog niet volledig is en de aanhechting nog niet stevig genoeg is. Door te trappelen en later met zijn voetjes te spelen, traint je kleine deze spieren. En dat is belangrijk, want ze moeten later zijn lichaamsgewicht kunnen dragen. Dit gebeurt doorgaans rond de eerste verjaardag. Vanaf dat moment kan je kindje gaan staan en iets later zet hij voorzichtig zijn eerste stapjes.

Teentjes

Zodra je kindje in beweging komt en pasjes door de woonkamer maakt, maakt hij grijpbewegingen met zijn teentjes. Hierdoor krijgt hij meer grip op het oppervlak waar hij overheen loopt. Daarom is het zo belangrijk dat de eerste schoenen die hij aanheeft genoeg ruimte bieden aan zijn teentjes om vrij te bewegen.

ontwikkeling stand benen bij jonge kinderen
Podotherapie2Move

Stand van de voeten en benen

De stand van de voeten en benen verandert veel in de eerste levensjaren van je kindje. Zo staan baby’s tot hun tweede verjaardag doorgaans in de ‘O-stand’, met hun voetjes uit elkaar en hun beentjes naar buiten gebogen. Dit komt omdat ze nog wiebelig op hun benen staan en de spieren rond de voeten en benen nog niet volledig ontwikkeld zijn.

LET OP: Mocht de ontwikkeling van de voetjes van je baby om medische redenen anders verlopen, dan geldt voor jouw kindje wellicht een ander advies. Sommige kindjes hebben bijvoorbeeld juist baat bij kinderschoenen met stevigere zolen. Twijfel je of wil je meer (medische) informatie ontvangen? Vraag het na bij het consultatiebureau, je kinderarts of kindfysiotherapeut.

Waar moet je op letten bij het kopen van babyschoenen?

Er zijn talloze soorten babyschoenen, de een nog schattiger dan de ander. Toch is het belangrijk om niet alleen naar de stijl te kijken, maar ook naar de vorm en ondersteuning die de schoenen bieden.

Goede eerste schoenen om mee te leren lopen:

 • Hebben flexibele (antislip)zolen. Het is heel verleidelijk om die schattige baby sneakers te kopen zodat jullie allebei dezelfde schoenen aan kunnen trekken, maar deze hebben meestal een harde zool. Kies liever voor babyschoenen met een flexibele zool. Hierdoor wikkelen de babyvoetjes goed af, wat de ontwikkeling bevordert en ervoor zorgt dat de voetjes voldoende bewegingsruimte hebben. Zo kunnen ze ook zo natuurlijk mogelijk bewegen. Het wordt aangeraden om tenminste tot maat 27 kinderschoenen te kopen met een zool die nog voldoende meebeweegt met de voetjes van je kleine.
 • Hebben een goede pasvorm. Zorg ervoor dat de schoenen goed aansluiten rondom de voetjes. Ze mogen niet te klein zijn, maar ook weer niet te groot. Babyvoetjes kunnen namelijk misvormd raken in niet goed passende schoenen. Verderop in dit artikel lees je hoe je de beste schoenmaat vindt.
 • Zijn zacht en comfortabel. We vinden het allemaal fijn om comfortabele schoenen te dragen, en je kindje uiteraard ook. Schoenen die zwaar aan zijn voeten voelen of niet lekker zitten, remmen zijn enthousiasme om zijn eerste stapjes te zetten. Je merkt snel genoeg aan je kleine of hij last heeft van zijn schoeisel. Als hij er vaak aan zit, vaker struikelt dan normaal of ze absoluut niet aan wil, is het verstandig om naar zijn schoentjes te kijken.
 • Zijn licht. Je wilt natuurlijk niet dat je kleine letterlijk een blok aan zijn been heeft hangen. Kies daarom voor lichtgewicht schoenen. Hiermee kan hij makkelijker pasjes maken dan wanneer hij zware schoenen aanheeft.
 • Zijn gemaakt van een ademende stof. Zo zorgen leren babyschoenen er bijvoorbeeld voor dat je kindje geen zweetvoetjes krijgt. Dit is fijner voor het huidje van je baby.
 • Hebben een ruime instap. Dit zorgt ervoor dat de schoentjes gemakkelijk aangetrokken kunnen worden. Let er wel op dat de schoentjes ook weer strak aangetrokken kunnen worden, bijvoorbeeld met klittenband of veters, zodat ze niet te ruim zitten en je kindje ze tijdens het stappen verliest.
 • Hebben een harde achterkant. Dit biedt een goede ondersteuning bij de hielen, waardoor de voetjes van je kleine minder schuiven en minder makkelijk kunnen zwikken.

WIST JE DAT? De voetbotjes van je kindje als hij 8 jaar oud is al een volwassen positie hebben? Zijn voeten groeien dan nog wel in de lengte, pas rond zijn 16e verjaardag zijn ze helemaal uitgegroeid.

leren babyschoenen

Wanneer eerste kinderschoenen kopen?

Als je kindje nog niet staat of stapt, zijn babysokjes of babyslofjes nog voldoende. Zeker in de koude maanden zijn sokjes fijn om de voetjes van je baby warm te houden. Zodra je baby gaat staan of zijn eerste stapjes zet, is het tijd om een paar kinderschoenen voor hem te kopen.

Stapt hij alleen nog maar rond in huis? Dan kan je vooralsnog beter kiezen voor blote voeten of antislipsokjes. Zo kunnen zijn voetjes en spieren namelijk op een natuurlijke manier groeien en zich ontwikkelen en kan je stappende dreumes zijn voeten goed blijven bewegen. Let er bij blote voetjes wel op dat de vloer niet te koud is en je kleine niet in iets scherps kan gaan staan.

Stapt je kindje al zelfstandig of aan de hand rond en gaan jullie naar buiten? Kies dan voor babyschoenen met een stevige, maar flexibele zool. Dit biedt de beste bescherming voor zijn voetjes en zorgt ervoor dat hij lekker kan bewegen én de beste ondersteuning krijgt.

TIP: controleer ongeveer eens per maand of de schoenen voor je baby nog goed passen. Een babyvoetje groeit namelijk razendsnel! Je kan dit doen door de binnenzool uit het schoentje te halen en de voet van je kindje hier tegenaan te houden.

Schoenmaat baby meten

Kindervoetjes groeien snel, waardoor het verleidelijk is om schoenen op de groei te kopen. Je wil immers niet elke maand een nieuw paar (dure) schoenen moeten kopen. Toch is het beter om schoenen te kopen die nauw om de babyvoetjes sluiten, maar ook weer voldoende bewegingsruimte bieden. Maar hoe doe je dit precies?

Dit zijn een paar tips:

 • Vraag een professional om advies. Het is best even zoeken naar de juiste maat en pasvorm. Je kan een professional in een kinderschoenenwinkel om advies vragen en de schoenmaat laten opmeten. Zo weet je zeker dat je babyschoenen aanschaft die goed aansluiten op de voetjes van je kleine.
 • Omtrek van voetjes opmeten. Laat je baby met sokken aan op een vel papier staan. Kan hij nog niet zelfstandig staan of wil hij juist niet (stil)staan? Probeer het dan terwijl hij op het aankleedkussen ligt. Teken de omtrek van zijn voetjes met een potlood. Meet vervolgens de afstand tussen zijn hiel en zijn grote teen. Hier vind je vervolgens de juiste schoenmaat op basis van de lengte van zijn voet.
 • Met sokken aan schoenen passen. Laat je kindje altijd schoenen passen met sokken aan. Zo weet je zeker dat ze goed zitten. Let hierbij niet alleen op de lengte, maar ook de hoogte van zijn voetjes. Schoenen moeten aan de bovenkant namelijk ook niet te krap zitten.
 • Duim ertussen. Trek je kindje een paar schoenen aan en druk met je duim op de voorkant van de schoen. Als er een duim tussen zijn grootste teen en de voorkant van de schoen past, is de lengte van de schoen goed. Hierbij is het wel belangrijk dat zijn hiel goed tegen de achterkant van de schoen zit. Mocht dit lastig gaan, bijvoorbeeld omdat je kindje niet kan (of wil) (stil)staan, kan je ook proberen om je vinger tussen zijn hiel en de achterkant van de schoen te krijgen. Als dat lukt, heb je de juiste schoenmaat te pakken.
 • Verschillende merken. Er zijn veel verschillende merken babyschoenen, met allemaal een andere pasvorm. Probeer er daarom een paar uit om te kijken welke het beste bij de voetjes van je kleine past.
 • Kinderschoenen online kopen. Wil je kinderschoenen online kopen maar vind je het moeilijk om de juiste maat te kiezen? Ga dan eerst langs een kinderschoenenwinkel en vraag om advies. Als je eenmaal weet welke maat het beste is voor je kindje en welk merk babyschoenen bij hem het lekkerste zit, wordt je online zoektocht een stuk makkelijker!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app