yogaoefening na de bevalling

Ben je net bevallen? Dan is rust heel belangrijk. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van je zwangerschap en de geboorte van je baby. Yoga kan hierbij helpen. De volgende houdingen kan je al in de eerste weken na je bevalling doen.

Yogaoefeningen na de bevalling

Yogaoefeningen na de bevalling zijn oefeningen die je lichaam na je bevalling helpen te ontspannen en herstellen. Dit noem je ook wel postnatale yoga. In dit artikel staan daarom vijf yogaposes waar je al in de eerste week na je bevalling mee kan starten.

Als je je goed voelt, kan je ook na ongeveer zes tot acht weken een postnatale yogales in de sport- of yogaschool volgen. Zo’n les is speciaal ingericht voor vrouwen die net zijn bevallen. Bouw het rustig op en luister goed naar je lichaam. Verder kan het fijn zijn om in zo’n les ervaringen uit te wisselen met andere moeders. Even alle aandacht voor jezelf!

In samenwerking met Sitly

De perfecte oppas in een handomdraai

Op zoek naar een leuke oppas voor jouw kleine? Met het online platform van Sitly vind je snel en gemakkelijk een gediplomeerde oppas of gastouder bij jou in de buurt. Stel je eigen voorkeuren in en bekijk matches in jouw buurt.

Registreer gratis

5 yogaoefeningen voor na je bevalling

Hieronder staan vijf postnatale yogaoefeningen die draaien om ontspanning en herstel. Wees wel altijd lief voor je ‘nieuwe’ lichaam en ga weer uit een houding als het niet fijn voelt.

1. De kindhouding

De kindhouding is een bekende yogahouding. Deze wordt ook wel de childpose genoemd. Deze pose zorgt ervoor dat je tot rust komt en herstelt. Zo kom je in de kindhouding: Als eerste ga je op je knieën zitten. Leg je armen op grond en glij langzaam naar voren. Let daarna op je ademhaling. Zit je buik in de weg? Dan kan het fijn zijn om je beide knieën naar buiten te schuiven zodat er ruimte tussen je benen ontstaat. Bovenaan dit artikel zie je een foto van de kindhouding.

2. De berghouding

Moet jij nog erg wennen aan je lichaam na de geboorte van je baby? De berghouding kan je helpen. Deze houding lijkt simpel, maar helpt op een meditatieve manier de controle over je lichaam te voelen. Bij deze houding maak je je lang en ga je staan met je voeten op heupafstand. Je armen houd je langs je lijf, maar de binnenkant van je handen draai je open naar buiten. Adem rustig in en uit en blijf zo even staan. Rust!

3. De kat en koe

Overvalt het moederschap je of zorgt je nieuwe leven voor een gespannen gevoel? De kat-en-koehouding kan dan een fijne houding zijn. Deze helpt tegen stress. Zo voer je het uit: kom op handen en knieën en zorg ervoor dat je goed stevig staat. Daarna maak je je rug om de beurt hol en bol. Als je je rug bol maakt, span dan je billen goed aan en adem in. Maak je je rug hol? Duw dan je onderrug naar beneden, adem uit en laat de spanning in je billen los. Hou de pose elke keer even vast en ga dan in een vloeiende beweging door. Op de afbeeldingen hieronder zie je hoe het moet.

yogaoefening na de bevalling
yogaoefening na de bevalling

4. De gebroken kaars

Dit is een houding die herstelt en ontspant. Ook helpt het bij postnatale kwalen zoals rugpijn, opgezwollen enkels en het gevoel uit balans te zijn. Zorg ervoor dat je vlakbij een muur bent, waar je tegenaan kan leunen. Het gaat als volgt: ga op je rug liggen en strek je benen omhoog tegen een muur. De achterkant van je benen ligt nu recht tegen de muur aan. Laat je armen ontspannen naast je op de grond liggen. Blijf zo’n vijf minuten ontspannen liggen met je benen omhoog. Ben je klaar? Buig dan je knieën en rol jezelf voorzichtig op je rechterzij.

5. De lijkhouding

De laatste oefening in deze rij is de lijkhouding, ook wel savasana genoemd. Je ligt een paar minuten stil op de grond met de binnenkant van je handen naar boven gedraaid. Je mag hierbij je ogen sluiten. Richt je op je ademhaling. Hoe voelt je lichaam nu aan? Misschien voel je je na de yoga meer ontspannen of heb je meer energie.

Gaan deze oefeningen goed? Dan kan je na zes weken ook weer voorzichtig een volledige yogales volgen, maar alleen als je er helemaal klaar voor bent en niet onbelangrijk: als je er zin in hebt! Heb je twijfels? Dan kan je altijd een arts of bekkenfysiotherapeut om advies vragen.

Auteur Eline de Wit

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app