Slapende baby die wakker gemaakt moet worden voor voeding

De uren met je baby vliegen soms voorbij. Voor je het weet is het weer tijd voor de volgende voeding. Maar wat doe je als je baby nog lekker ligt te slapen? Is het slim om je baby wakker te maken voor de voeding of is laten slapen beter?

Voeding en slaap

Je baby moet voldoende slapen en drinken. Slaap is belangrijk voor je baby. In deze periode van rust verwerkt je baby prikkels. Daarnaast zorg het voor een goede ontwikkeling van de hersenen en voor groei. Tijdens het slapen wordt namelijk groeihormoon aangemaakt.

Ook door voeding groeit je baby. De eerste maanden heeft je baby alleen borstvoeding of flesvoeding nodig. Na een paar maanden komen daar de eerste hapjes vaste voeding bij. Slapen en voeden zijn allebei belangrijk. Het is daarom goed om een mooi evenwicht hiertussen te vinden.

Moet je je baby wakker maken voor een voeding?

Het algemene antwoord is dat dit meestal niet hoeft. Je mag ervanuit gaan dat een gezonde baby uit zichzelf wakker wordt bij honger. Volgens de richtlijn van de Nederlandse Verenging voor Kindergeneeskunde mag er bij gezonde, op tijd geboren baby’s maximaal 6 uur tussen twee voedingen zitten. Er zijn wel een aantal voorwaarden hiervoor, namelijk:

  • Je baby groeit goed
  • Het geboortegewicht is meer dan 2500 gram
  • Je baby heeft een goede drinktechniek
  • Eerder heb je gemerkt dat je baby uit zichzelf wakker wordt voor een voeding
  • Jij herkent hongersignalen en kan hier goed op reageren

Kan je dit allemaal afvinken? Dan kan je je pasgeboren baby laten slapen, tot maximaal 6 uur. Bij wat oudere baby’s gaat dit vaak goed. Als je baby ouder wordt, kan er meer tijd tussen zitten.

In de praktijk merk je vaak dat je je pasgeboren baby toch om de drie tot vier uur wakker maakt. Je kleine moet namelijk ongeveer acht tot twaalf keer drinken op een dag om goed te groeien. Vooral in de eerste weken is dit nodig. Dit lukt niet als er (overdag) veel tijd tussen de voedingen zit. Daarnaast is elke baby uniek en elke situatie anders. Of je jouw baby moet wakker maken voor een voeding kan je daarom het beste overleggen met je kraamverzorgende.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je je baby sowieso niet lang zonder voeding kan laten. Volg hierbij altijd het advies van je verloskundige of arts op. Dit geldt bij:

  • Premature baby’s
  • Zieke baby’s
  • Baby’s die te weinig groeien
  • Baby’s die te weinig of niet goed drinken

Waarom je baby wakker maken voor een voeding?

Wakker maken is soms nodig voor de gezondheid van je baby. Jonge baby’s kunnen niet te lang zonder voeding. De hersenen zijn nog in ontwikkeling en hebben na een tijdje weer brandstof nodig, glucose. De bloedsuikerspiegel in het bloed zorgt hiervoor. Maar na een periode van drie tot vier uur zonder voeding zakt de bloedsuikerspiegel van je pasgeboren baby. Te lang een te lage bloedsuiker kan schadelijk zijn voor de hersenen.

Het is daarom vaak beter om je pasgeboren baby niet langer dan drie tot vier uur zonder voeding te laten. Zeker als er overdag niet genoeg of weinig gedronken is. Dan houd je de bloedsuikerspiegel goed. De meeste baby’s worden uit zichzelf wakker voor een voeding. Maar dit gebeurt niet altijd. Soms is het daarom nodig om je pasgeboren baby wakker te maken om te drinken. Vooral net na de geboorte kan je baby moe zijn van de bevalling en veel slapen.

Moet ik mijn oudere baby wakker maken?

Als je baby ouder is dan 2 maanden, hoef je je baby ’s nachts niet meer wakker te maken voor een voeding. Er zijn natuurlijk nog steeds uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je baby prematuur of ziek is. Het is belangrijk dat je baby goed groeit. Overdag doe je er goed aan om je baby genoeg te voeden. Anders bestaat de kans dat je baby overdag niet genoeg binnenkrijgt en dit ’s nachts gaat inhalen.

Verschil borstvoeding of flesvoeding

Of je je baby moet wakker maken voor een voeding hangt niet af van de soort voeding die je baby krijgt. Als je borstvoeding geeft, is het goed om je baby vaak aan te leggen. Voor je baby, maar ook voor je melkproductie. Dit kan betekenen dat je je kindje af en toe moet wakker maken om te voeden. Als je kindje regelmatig aan de borst drinkt, helpt dit je melkproductie op gang. Dit is vooral de eerste weken nodig. Als je productie goed op gang is, kan je gerust meer tijd tussen de voedingen laten.

Hoe maak ik mijn baby wakker?

Is het tijd voor een voeding en ligt je baby nog te slapen? Neem dan rustig de tijd om je baby wakker te maken. Zing een liedje of kriebel door de haren van je baby. Je kan ook de sokken van je baby uittrekken en de voeten zacht masseren. Dit werkt vaak goed. Is je baby echt een slaapkop? De luier verschonen is een truc waar je baby bijna nooit doorheen slaapt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app