Zorgverzekering en vruchtbaarheidsbehandelingen, wat wordt vergoed

Zwanger worden gaat helaas niet bij iedereen vanzelf. Het kan zijn dat je hiervoor een vruchtbaarheidsbehandeling nodig hebt. Deze behandelingen zijn duur. Het is daarom goed om te weten welke behandelingen worden vergoed door je zorgverzekering en onder welke voorwaarden.

De beste zorgverzekering als je een kinderwens hebt

Helaas is er niet één zorgverzekering het best als je een kinderwens hebt. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Vergoedingen vruchtbaarheidsbehandelingen door de basisverzekering

Voor alle vruchtbaarheidsbehandelingen geldt dat je alleen recht op een vergoeding hebt als er vooraf een schriftelijke verwijzing van een medisch specialist is. Het is voor een behandeling verstandig eerst je voorwaarden te lezen of contact op te nemen met je zorgverzekeraar. De volgende vruchtbaarheidsbehandelingen worden vergoed uit je basisverzekering:

Ovulatie-inductie

Ovulatie-inductie is een behandeling met hormonen waarmee de eisprong wordt opgewekt. Deze behandeling wordt volledig vergoed.

IUI en kunstmatige inseminatie

IUI en kunstmatige inseminatie worden volledig vergoed door de basisverzekering. Voorwaarde is wel dat de vrouw jonger is dan 43 jaar en de behandeling door een arts wordt aangeraden. De kosten van een eventuele spermadonor worden niet vergoed.

IVF of ICSI

De eerste drie IVF of ICSI behandelingen (inclusief MESA, PESA of TESE) worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor gelden de volgende bepalingen en voorwaarden:

Per doorgaande zwangerschap

Je krijgt drie behandelingen per doorgaande zwangerschap vergoed. Waarbij de telling pas in gaat na de punctie. Een doorgaande zwangerschap duurt minstens twaalf weken vanaf het moment van de terugplaatsing van het embryo. Een afgebroken behandeling telt ook als een behandeling. Na een doorgaande zwangerschap begint de telling opnieuw.

Leeftijdsgrens

De behandeling wordt alleen vergoed als de vrouw jonger is dan 43 jaar. Als de vrouw jonger dan 38 jaar is worden de eerste 2 pogingen alleen vergoed als er maximaal 1 embryo wordt teruggeplaatst. Het terugplaatsen van een ingevroren embryo (cryo-behandeling) wordt vergoed tot 45 jaar. Dit wordt gezien als onderdeel van de IVF-behandeling waarin het embryo is ontstaan.

Ziekenhuis met vergunning voor IVF/ICSI

De behandeling moet plaatsvinden in een IVF centrum met een vergunning voor IVF/ICSI. Onder andere bij de volgende ziekenhuizen en klinieken kan je op dit moment terecht voor een IVF-behandeling:

 • Amsterdam – Amsterdam UMC
 • Elsendorp – Nij Geertgen
 • Groningen – Universitair Medisch Centrum Groningen
 • Leiden – Leids Universitair Medisch Centrum
 • Leiderdorp – VivaNeo Medisch Centrum Kinderwens
 • Maastricht – Maastricht UMC+
 • Nijmegen – Radboud UMC
 • Rotterdam – Erasmus MC
 • Tilburg – Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
 • Utrecht – UMC Utrecht
 • Voorburg – Reinier de Graaf, Diaconessenhuis
 • Wolvega – Nij Barrahûs
 • Zwolle – Isala

Kijk vooraf altijd goed of de door jou gekozen kliniek een afspraak heeft met je zorgverzekeraar. Als dit niet het geval is, bestaat de kans dat je zorgverzekering de behandeling niet (volledig) vergoedt. Wil je de behandeling in het buitenland laten plaatsvinden? Neem dan altijd eerst contact op met je zorgverzekeraar.

Eigen risico vruchtbaarheidsbehandelingen

De basisverzekering heeft een verplicht eigen risico. Dat betekent dat je de eerste zorgkosten tot het bedrag van je eigen risico zelf betaalt. Het wettelijk eigen risico in 2019 is €385, maar je kan dit eigen risico met maximaal €500 verhogen in ruil voor een lagere premie. Op de vruchtbaarheidsonderzoeken en vruchtbaarheidsbehandelingen is het eigen risico van toepassing.

Bijna alle onderzoeken en behandelingen moeten worden gedeclareerd op de zorgverzekering van de vrouw. Dat betekent dat bij haar het eigen risico in rekening wordt gebracht. Uitzondering hierop zijn het semenonderzoek en een MESA, PESA of TESE behandeling. Deze gaan ten koste van het eigen risico van de man.

Als de kans groot is dat je kiest voor een vruchtbaarheidsbehandeling, houd hier dan rekening mee bij de keuze voor de hoogte van je eigen risico. Zeker voor de vrouw kan het verstandig zijn om het eigen risico niet te verhogen.

Vrije zorgkeuze

Bij lang niet alle zorgverzekeraars heb je een volledig vrije zorgkeuze. Zeker bij een budgetpolis is je keuzevrijheid beperkt. Heeft jouw verzekeraar geen afspraak met een zorgverlener, dan wordt de behandeling niet volledig vergoed. Meestal vergoedt de verzekeraar dan slechts tot 75% van de kosten.

Kijk voor een vruchtbaarheidshandeling daarom altijd goed of jouw zorgverzekeraar een afspraak heeft met het ziekenhuis of de vruchtbaarheidskliniek waar je de behandeling wilt laten uitvoeren. Als dit niet het geval is, kan namelijk een deel van de rekening bij jou komen te liggen. Dit kan bij een vruchtbaarheidsbehandeling al snel een behoorlijk bedrag worden.

Aanvullende verzekeringen en vruchtbaarheidsbehandelingen

Bovenop je basisverzekering kan je een aanvullende verzekering sluiten. In enkele aanvullende pakketten zijn extra dekkingen opgenomen met betrekking tot vruchtbaarheid. Je kan hierbij denken aan de kosten van het invriezen van sperma en een vergoeding voor het lidmaatschap van een patiëntenvereniging.

In 2019 biedt van de grote verzekeraars alleen ONVZ (vanaf het pakket Topfit) een volledige vergoeding voor een vierde IVF poging.

Tips zorgverzekering

 • Je hoeft als stel niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten. De vrouw kan dus kiezen voor een aanvullende verzekering met zoveel mogelijk dekkingen met betrekking tot vruchtbaarheidsbehandelingen, terwijl de man alleen een basisverzekering kan nemen.
 • Houd met name het eigen risico voor de zorgverzekering van de vrouw zo laag mogelijk als je verwacht te kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Kijk ook van tevoren of de zorgverzekeraar een afspraak heeft met het ziekenhuis of de kliniek waar je de behandeling wilt laten uitvoeren.
 • Je hoopt natuurlijk zwanger te worden. Lees daarom ook meer over je zorgverzekering en zwangerschap.
 • Vergelijk zorgverzekeringen als je een kinderwens hebt. Dit kan per jaar al snel honderden euro’s voordeel opleveren. Dit kan bijvoorbeeld bij Independer.

Volg je baby's ontwikkeling, ontvang tips en meer

Inschrijven

Volg je baby's ontwikkeling, ontvang tips en meer