Meisje ging kinderschoenen kopen en is trots op nieuwe schoenen

Je peuter kan waarschijnlijk al goed lopen en rennen. Zowel binnen als buiten kan je hem soms nauwelijks bijhouden. Goede schoenen zijn nu belangrijk om de groei en ontwikkeling van zijn voeten te ondersteunen. Waar let je op bij het kopen van kinderschoenen?

Wat zijn kinderschoenen?

Kinderschoenen zijn schoenen die qua materiaal, zool en pasvorm zijn aangepast op de voeten van de kindje, die nog volop in ontwikkeling zijn. Ze variëren van babyschoenen vanaf maat 16, tot iets kleinere uitvoeringen van je eigen schoen in maat 35.

De zool van kinderschoenen is iets flexibeler, zodat ze goed mee kunnen bewegen met de voeten van je peuter. Daarnaast zit de schoen rond de hiel vaak wat steviger. Zo blijven de voeten van je kindje stevig op hun plaats en kan hij zijn enkel niet verzwikken.

Shoesme logo2

De beste en leukste schoenen voor je peuter

De schoentjes van Shoesme staan bekend om de allerbeste kwaliteit en de perfecte pasvorm afgestemd op de ontwikkeling van een kindervoet. Kies uit de ruime collectie van hippe en stoere kinderschoenen.

Ontdek de collectie

Groei en ontwikkeling kindervoeten

Kindervoeten groeien snel. Als je kindje tussen de 2 en 3 jaar is, groeien zijn voetjes zo’n twee tot drie schoenmaten. Ook de vorm en flexibiliteit van de voeten veranderen. De volgende ontwikkelingen kan je de komende jaren verwachten:

Kraakbeen wordt omgezet in bot

Bij baby’s bestaan de voeten voor een groot deel uit kraakbeen. Dit zorgt voor soepele gewrichten, waardoor je kindje extra lenig is. Dit kraakbeen wordt tussen 3 en 7 jaar langzaam omgezet in bot.

Om het kraakbeen te beschermen, zit er een vetlaagje rond babyvoetjes. Deze vetlaag verdwijnt rond de derde verjaardag. Vanaf dat moment gaan de voeten van je peuter er steeds minder plat uitzien. Rond de 7 jaar hebben de meeste kinderen geen platte voeten meer, maar dit kan ook wat langer duren.

Stand van de benen en voeten

Terwijl je kindje opgroeit, verandert de stand van zijn benen en voeten. Tot 2 jaar staan deze in een ‘O-stand’, met de voeten uit elkaar en de knieën naar buiten gebogen. Kinderen tussen de 2 en 6 jaar oud staan vaak in een ‘X-stand’, waarbij de knieën naar binnen knikken.

Bij de overgang tussen de ‘O-stand’ en ‘X-stand’ staan de beentjes rond 1,5 jaar tijdelijk recht. De ‘X-stand’ corrigeert meestal vanzelf als je kindje tussen de 5 en 7 jaar oud is. Dan komen de benen weer recht te staan. Deze laatste stand is permanent.

ontwikkeling stand benen bij jonge kinderen

Een andere ontwikkeling

De benen en voeten van je peuter kunnen zich iets anders ontwikkelen. Mogelijk heeft hij dan ander soort schoenen nodig dan de meeste kinderen. Als je hierover twijfelt, kan je informatie inwinnen bij het consultatiebureau, de huisarts of een kinderfysiotherapeut.

Schoenmaat kind meten

De voeten van je peuter groeien in een razend tempo. Het is daarom aan te raden om elke twee tot drie maanden te controleren of de schoenen en sokken van je kindje nog passen.

Je kan thuis de schoenmaat van je kindje bepalen door de lengte van de voet in centimeters te meten. Het gaat dan om de afstand tussen de hiel en de grote teen. Laat je peuter op een vel papier staan en teken de omtrek van zijn voet, dat meet het duidelijkst.

Twijfel je over de juiste schoenmaat, dan kan je in een schoenenwinkel meestal een meting laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat je de juiste schoenen kiest. Deze maat kan je dan ook aanhouden als je online schoenen wil kopen.

Voetlengte (cm) Schoenmaat (EU) Schoenmaat (UK) Schoenmaat (VS)
9,7 16 0,5 0,5-1
10,4 17 1 1,5-2
11 18 1,5-2 2,5-3
11,6 19 2,5-3 3,5-4
12,3 20 3,5-4 4,5-5
13 21 4,5 5,5
13,7 22 5-5,5 6-6,5
14,4 23 6-6,5 7-7,5
15,1 24 6,5-7 8
15,8 25 7,5-8 8,5-9
16,5 26 8-8,5 9,5
17,1 27 8,5-9 10-10,5
17,7 28 9-9,5 11
18,3 29 9,5-10 11,5
18,8 30 10-10,5 12
19,5 31 10,5-11 13-13,5
20,1 32 11-11,5 1
20,7 33 12-12,5 1,5-2
21,1 34 12,5 2,5-3
21,8 35 13 3,5
22,5 3 14 4-4,5
23,2 37 4-4,5 5-5,5
23,9 38 4,5-5 6-6,5
24,6 39 5-5,5 7
Schoenmaat tabel kinderschoenen

Het kan verleidelijk zijn om schoenen ‘op de groei’ te kopen. Dan gaan ze immers langer mee voor je kleine er weer uitgroeit. Toch is dit niet verstandig, omdat het de loopbeweging van je kindje belemmert. Te grote schoenen moet je peuter meeslepen, waardoor hij kan gaan sloffen. Dit staat zijn ontwikkeling in de weg.

Waar kan je op letten bij het kopen van kinderschoenen?

Er zijn veel verschillende kinderschoenen te koop. Daarnaast groeien de voeten van je kindje snel, waardoor je vaak nieuwe schoenen moet kopen. Het is dus niet altijd makkelijk om de juiste kinderschoen te vinden. Let in ieder geval op de volgende dingen:

  • Controleer regelmatig de schoenmaat. Je peuter vertelt meestal niet uit zichzelf dat zijn schoenen te klein zijn geworden. Zorg dus dat je regelmatig controleert of de schoenen van je kleine nog goed passen.
  • Zorg voor stevige schoenen. Af en toe een hippe sneaker of sandaal is niet zo erg, maar het is belangrijk om deze af te wisselen met stevige, leren schoenen. Zo krijgt de voet van je kindje genoeg ondersteuning.
  • Kies voor een flexibele zool. Harde zolen zorgen ervoor dat je peuter de grond minder goed kan voelen. Hierdoor kan hij gaan ‘stampen’, zonder zijn voeten goed af te wikkelen. Dit kan later leiden tot platvoeten en problemen met de knieën en heupen.
  • Veters zijn beter dan klittenband. Met veters kan je de schoen stevig vastmaken. Klittenband geeft meer mee, waardoor de schoen iets minder ondersteuning biedt. Daarnaast kan je met veters de schoen beter aan je kleine aanpassen, en kan hij oefenen met veters strikken.
  • Pas schoenen altijd met sokken. Je peuter zal zijn schoenen waarschijnlijk altijd met sokken dragen. Het is dus logisch om ze ook te passen met sokken aan. Dan weet je zeker dat ze perfect passen.
  • Pas schoenen in de middag. In de middag zijn de voeten van je kleine vaak iets dikker dan in de ochtend. Het is daarom verstandig om pas ’s middags schoenen te gaan kopen. Op die manier gaan de schoenen niet knellen.
  • Kies voor een platte, brede hak. Zeker voor meisjes zijn er schoentjes te koop met een hak die eigenlijk te hoog is. Een platte, brede hak geeft de beste ondersteuning en geeft de meest natuurlijke loopbeweging.
  • De tenen moeten goed kunnen bewegen. Tussen de rand van de schoen en de grote teen van je kind moet ongeveer één duim passen. Dan kan hij zijn tenen goed bewegen, wat een goede looptechniek bevordert.

Tweedehands kinderschoenen

Het wordt over het algemeen afgeraden om kinderschoenen tweedehands te kopen, of je kindje de schoenen an zijn grote broer of zus te laten dragen. Het is natuurlijk wel een stuk makkelijker en voordeliger, maar het biedt minder ondersteuning aan zijn voetjes dan wanneer hij zijn eigen paar draagt. Schoenen vormen zich namelijk naar de voeten die ze gedragen hebben.