Jongetje sleutelt aan zijn kinderfiets

Als je kindje klaar is om te leren fietsen, is het tijd om de eerste echte kinderfiets te kopen. Hierbij zijn de veiligheid, de prijs en de wensen van je kind belangrijke overwegingen. Waar kan je op letten bij het kopen van een kinderfiets?

Kinderfiets kopen

Na een loopfietsje of een driewieler, is je kindje toe aan fietsen op een ‘echte’ fiets. Meestal leert je kind fietsen als hij tussen de 3 en 7 jaar oud is. Een goede, veilige kinderfiets is dan geen overbodige luxe. De meeste fietsenwinkels verkopen fietsen in een kleinere maten, die geschikt zijn je kind om op te rijden. Daarnaast heb je de keuze uit een groot aanbod van tweedehands kinderfietsen.

De veiligheid van de fiets staat natuurlijk voorop, maar je kind heeft zelf mogelijk ook een voorkeur. Misschien wil hij graag een stoere mountainbike of een fiets in een speciale kleur. Hier kan je rekening mee proberen te houden, binnen de grenzen van de redelijkheid en je eigen budget. Als je kind zijn fiets leuk vindt, wil hij er graag op rijden. Daardoor groeien zijn vaardigheden en zelfvertrouwen.

Welke maat kinderfiets is geschikt?

Als je een kinderfiets wil kopen, is het verstandig om de juiste maat te zoeken. Deze wordt uitgedrukt in de doorsnede van het wiel in inches. Bij de juiste maat kan je kindje met zijn voeten bij de grond en komt hij niet met zijn knieën tegen het stuur.

Koop een fiets niet op de groei, want dat kan gevaarlijke situaties opleveren. De kans dat je kind valt is veel groter wanneer hij niet goed bij de grond kan met zijn voeten.

Mogelijk heeft je kindje een fiets met wielen van 14, 18 of 22 inch nodig. Deze zijn meestal niet op voorraad. Kies dan liever voor een iets kleinere maat dan een grotere. Is de fiets echt te klein en komt je peuter met zijn knieën tegen het stuur? Dan is het tijd voor een maatje groter.

In de onderstaande tabel vind je de maten die doorgaans goed verkrijgbaar zijn in Nederland. Als referentie staat de kledingmaat die erbij hoort ook vermeld.

Wielmaat Leeftijd Kledingmaat kind
12 inch 2-4 jaar 98-104
16 inch 4-6 jaar 104-110
20 inch 6-8 jaar 116-122
24 inch 8-12 jaar 128-140
26 inch vanaf 12 jaar 140-152
Maattabel kinderfiets

Kinderfiets met zijwieltjes

Als je kindje nog niet zo goed kan fietsen, kan je een kinderfiets met zijwieltjes overwegen. Eventueel kan je de zijwieltjes iets hoger afstellen, zodat ze niet altijd de grond raken. Hierdoor moet je kleine zelf wat meer evenwicht bewaren. Zo traint hij zijn fietsvaardigheden.

Kinderfiets accessoires

Om de nieuwe fiets van je kindje extra mooi te maken, kan je allerlei accessoires aanschaffen. De meest voorkomende voor een peuterfiets zijn:

  • Speciale handvatten. De handvatten op kinderfietsjes zijn vaak best groot. Als je kinderhandvatten aanschaft, zorg dan dat ze goed vastzitten aan het stuur.
  • Een mandje. Een klein mandje aan het stuur maakt de fiets herkenbaarder. Bovendien vindt je kleine het waarschijnlijk wel stoer om zijn eigen spulletjes te kunnen vervoeren.
  • Een (extra) slot. Een kinderfiets is makkelijk mee te nemen, ook voor fietsendieven. Leer je kindje dus aan om de fiets altijd met een dubbel slot aan iets vast te zetten.
  • Een vlag. Veel kinderfietsen hebben ruimte achterop voor een vlag. Hierdoor valt je kind beter op in het verkeer, wat de kans op ongelukken verkleint.
  • Kraaltjes in het wiel. Met spaakkralen hoor je je kindje al van ver aankomen. Hij zal vooral de vrolijke kleuren leuk vinden.
  • Een bel of toeter. Voor jonge kinderen kan een bel nog lastig zijn om te gebruiken. Een toeter is gemakkelijker en maakt een duidelijk hoorbaar geluid.

Fietshelm of niet?

In Nederland is het niet verplicht om een fietshelm te gebruiken, ook niet voor kinderen. Als je kleine nog regelmatig valt, kan het verstandig zijn om zijn hoofd extra te beschermen. Een fietshelm kan hersenletsel voorkomen bij een val op het hoofd. Let bij het kopen van een fietshelm op dat deze goed past. Hij moet recht op het hoofd kunnen staan en niet meer bewegen.

Wat kost een kinderfiets?

De prijs van een kinderfiets verschilt per merk en uitvoering. Een stadsfiets voor kinderen kost gemiddeld tussen de €100 en €300. Een mountainbike of sportfiets kan duurder uitvallen. Je kan ook kiezen voor een tweedehands fiets, deze zijn over het algemeen een stuk goedkoper. Let bij de aanschaf van een tweedehands kinderfiets op dezelfde criteria als bij het kopen van een nieuwe fiets.

Heb je meerdere kinderen, dan kan het raadzaam zijn om voor de oudste een nieuwe fiets aan te schaffen. Deze gaat doorgaans langer mee dan een tweedehands fiets en kan later door jongere broertjes of zusjes gebruikt worden. Je hoeft dan maar eenmalig het geld uit te geven.

Zorg er dan wel voor dat de kinderfiets goed onderhouden wordt, anders is hij misschien niet veilig genoeg meer. Bij een roestige ketting kan bijvoorbeeld de terugtraprem breken. Zet de fiets dus het liefst binnen en ga regelmatig langs de fietsenmaker voor een onderhoudsbeurt.

Tips bij het kopen van een kinderfiets

Het belangrijkste bij het kopen van een kinderfiets is de veiligheid. De volgende tips kunnen helpen om een geschikte fiets voor je kindje te vinden.

  • Eenvoudig model. Versnellingen, handremmen en dynamo’s maken het fietsen onnodig ingewikkeld voor je kindje. Het is beter om voor een basic uitvoering te kiezen, daar leert je kleine het veiligst op fietsen.
  • Gesloten kettingkast. Een open kettingkast kan gevaarlijk zijn. Je kind kan met zijn schoenveters of voet in de ketting of het wiel terechtkomen.
  • Kinderfiets testen Laat je kindje altijd een proefrondje rijden. Dat is de beste manier om te zien of een fiets geschikt is. Ook als je de fiets online wil kopen, is het verstandig om eerst een fietsenwinkel te bezoeken om het model van jullie keuze te proberen.
  • Verlichting en reflectoren. Let erop dat deze in orde zijn. Een kinderfiets moet in ieder geval reflectoren op de trappers, onder het achterlicht en aan de zijkanten van het frame hebben. Kies liever voor verlichting op batterijen dan een dynamo, deze maakt het fietsen namelijk zwaarder.
  • Verstelbaar model. Je kind groeit snel en je wil niet iedere paar maanden een nieuwe fiets kopen. Controleer dus voor aanschaf of het zadel en het stuur nog een stukje omhoog kunnen, dan gaat de kinderfiets langer mee.