Moeder met haar eerste en tweede kind op bed, verdeelt de aandacht

Je hebt al een peuter rondlopen en nu komt er een baby bij. Waar je eerstgeborene altijd jouw volledige aandacht kreeg, kom je opeens handen tekort. Hoe pak je het aan met een tweede kindje? Hoe zorg je dat je er tegelijkertijd voor je baby én je peuter kan zijn?

Een baby en een peuter

Je peuter wil graag met je spelen, maar je baby huilt omdat hij wil eten. Ik kom er zo aan schat, roep je naar je eerste kindje. Nadat je baby de fles heeft gehad, blijkt hij te hebben gepoept. Eerst even verschonen dus. Maar als hij eindelijk in de box ligt, begint het huilen weer: krampjes. Voor je het weet, ben je een uur verder en krijgt je peuter een driftbui omdat hij zo lang op je moet wachten.

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Recept van de week: Schatzoekers met zoete aardappelfriet en doperwtjes

Dit recept is voor alle tafelpiraten: gezond, makkelijk en lekker. Het ideale gezinsrecept dus!

Zo maak je het

Heb je meerdere kinderen? Dan is bovenstaand tafereel waarschijnlijk herkenbaar. Elke ouder voelt zich weleens schuldig omdat het niet goed lukt de aandacht tussen twee (of meer) kinderen te verdelen.

Je hebt het gevoel dat je je peuter of baby tekortdoet, omdat je er niet volledig voor hem kan zijn. Deze gevoelens zijn heel normaal en horen bij het krijgen van een tweede kindje. Je moet wennen aan de nieuwe situatie en dat heeft nu eenmaal tijd nodig.

Hoe reageert je peuter op een tweede kind?

Kinderen kunnen verschillend reageren op de komst van een nieuw broertje of zusje. Misschien is jouw peuter jaloers, doet hij vijandig naar je baby of probeert hij hem stiekem pijn te doen. Of hij is juist heel lief voor zijn broertje of zusje, wil alleen maar kusjes geven en staat spontaan zijn lievelingsknuffel af.

Het is ook mogelijk dat je peuter in het begin lief en trots is, maar na een paar weken vraagt wanneer de baby weer weg gaat. Een peuter kan zich na de komst van een broertje of zusje ook zelf weer als baby’tje gaan gedragen. Hij wil weer een flesje of een speen, weigert te praten of hij gaat weer kruipen in plaats van lopen. Dat doet hij om te laten zien dat hij óók klein is en zorg nodig heeft.

Welke reactie je peuter ook geeft, het is allemaal normaal. Je hoeft je hier niet snel zorgen over te maken. De gezinssituatie verandert zo drastisch, het zou raar zijn als het je peuter niet raakt. Het beste dat je kan doen, is er zijn voor je peuter, zijn gedrag accepteren en hem de tijd geven om aan je baby te wennen. Het kan helpen om boekjes voor te lezen over de komst van een nieuw broertje of zusje.

De aandacht verdelen tussen baby en peuter: 8 tips

Hoe pak je het aan, als je baby er eenmaal is? Elk kind is anders en het is afhankelijk van het karakter van je peuter welke aanpak het beste werkt. Deze tips helpen je alvast op weg:

1. Bereid het kraambezoek voor

Al dat bezoek tijdens de kraamtijd: het kan nogal overweldigend zijn voor je peuter. Leg aan familie en vrienden uit dat je kindje aan de baby moet wennen en vertel wat voor gedrag hij vertoont.
Het kraambezoek kan daar rekening mee houden door bijvoorbeeld met je peuter te gaan spelen als de rest van de aanwezigen vol bewondering over je baby heen gebogen staat.

Vraag ook of het bezoek een (klein) cadeautje meeneemt voor je peuter, of houd zelf wat cadeautjes achter de hand die hij open mag maken als jij iets voor je baby uitpakt.

2. Laat je peuter meehelpen

Je kindje vindt het geweldig als hij betrokken wordt bij de verzorging van je baby. In bad doen, verschonen, billenzalf smeren, kleertjes uitzoeken, achter de kinderwagen lopen, speentje aangeven: je kleintje kan bij de kleinste klusjes al meehelpen.

Afhankelijk van de leeftijd laat je hem makkelijke taakjes (speentje aangeven) of moeilijke taakjes (beschuit met muisjes maken) uitvoeren. Vergeet hem niet te complimenteren. Als je laat zien dat je het fijn vindt dat je peuter zo goed meehelpt, zal hij glunderen van trots.

Eerste kind helpt bij verschonen luier tweede kind

3. Bespreek en benoem

Bespreek de dingen die gebeuren en verwarrend voor je peuter kunnen zijn. Gaat jullie nieuwste aanwinst bijvoorbeeld huilen bij je peuter op schoot, benoem dan dat hij dit ook bij papa of mama doet. Als je je kleine hulpje uitlegt dat baby’s nu eenmaal veel huilen, krijgt hij niet het gevoel dat hij iets verkeerd doet.

4. Speel als je baby slaapt

De eerste weken slapen baby’s nog veel. Die tijd kan je gebruiken om wat extra aandacht aan je peuter te geven door bijvoorbeeld samen te knutselen. Als je zelf rust nodig hebt, neem je je kleintje gewoon mee naar bed. Lekker samen knuffelen, een boekje lezen of een toren bouwen van Duplo op de dekens.

5. Neem tijdens het spelen je baby op schoot

Knutselen, kleien, puzzelen: er zijn genoeg spelletjes die je met je peuter kan doen terwijl je je baby op schoot hebt. Zet een comfortabele stoel op de plek waar je peuter meestal speelt, of leg kussens neer waar je prettig kan zitten. Je baby kan ook even in de wipstoel zitten terwijl je met je oudste bezig bent. Zo kan je spelen en tegelijkertijd je kleinste in de gaten houden.

6. Verdeel de zorg met je partner

Het is belangrijk om soms ook dingen zonder je baby te doen. Als je partner werkt, sta je er overdag grotendeels alleen voor. Maar zodra hij thuis is, kan jij met jullie peuter op pad. Eén-op-één aandacht geeft je peuter zelfvertrouwen. Een leuk uitje, even naar de speeltuin of samen een rondje fietsen.

Ook al is het maar even, je peuter zal zich gewaardeerd voelen door tijd met jou alleen. Als je baby wat ouder is, kan hij af en toe uit logeren bij opa en oma. Zo kan je peuter weer even genieten van de aandacht van zowel papa als mama.

7. Creëer nieuwe routines

Verschonen, voeden, eten, spelen slapen. Bij de komst van een baby hoort een nieuw ritme, dat je moet zien te combineren met de routine van je peuter. Heb je alle aandacht nodig bij de borstvoeding? Leg dan, voordat je je baby aanlegt, een leuke puzzel klaar voor je grote meid of knul of gebruik desnoods een filmpje. Zo went je peuter eraan dat hij zichzelf tijdens voedingstijd even moet vermaken.

Andersom kan je je baby ook aan bepaalde gewoontes laten wennen. Ga je ’s ochtends met je peuter naar buiten? Dan kan je baby ook slapen in de draagzak of de kinderwagen in plaats van in zijn bedje.

8. Neem de tijd en wees geduldig

De komst van je baby heeft jullie wereld overhoop gegooid. Niet alleen jij, maar ook je partner en jullie peuter moeten wennen aan de nieuwe situatie. Na verloop van tijd weet je eerstgeborene niet beter en gaat hij steeds beter alleen spelen, leert hij dat hij soms even op zijn beurt moet wachten en dat mama niet altijd binnen een seconde klaar kan staan.

Ook jij en je partner ontdekken langzaam hoe je weer tijd voor je oudste creëert. Zo vinden jullie samen een nieuw ritme.