Vader speelt met peuter en vergroot zo het zelfvertrouwen van zijn peuter

Vanaf het moment dat je je kindje in je armen hebt, wens je maar één ding: dat je kleine een gezond en gelukkig mens wordt, dat tevreden is met zichzelf. Een gezonde dosis zelfvertrouwen is daarbij belangrijk. Gelukkig kan jij als ouder veel doen om het zelfvertrouwen van je peuter een flinke oppepper te geven!

Wat is zelfvertrouwen precies?

Zelfvertrouwen is geloven dat je iets zelf kan of iets kan leren. Je hebt het vertrouwen dat je de uitdagingen die op je af komen in het leven, aankan. Daarnaast betekent zelfvertrouwen ook dat je om kan gaan met je minder sterke eigenschappen en durft toe te geven dat er dingen zijn die je minder goed liggen.

Hoe krijgt je peuter zelfvertrouwen?

Jammer genoeg krijgt je kleine zelfvertrouwen niet bij de geboorte mee, maar de aanleg om zelfvertrouwen te ontwikkelen is wel aangeboren. Het ene kindje heeft dit wat sterker en het andere is van nature juist wat onzekerder.

Gelukkig zijn de omgeving en ervaringen die je peuter opdoet ook belangrijke factoren waardoor het zelfvertrouwen van je kindje kan groeien. Daar kan jij als ouder dus veel in betekenen.

Waarom is het belangrijk?

Een ruime portie zelfvertrouwen maakt het leven een stuk gemakkelijker. Heeft je kleine zelfvertrouwen, dan ontwikkelt hij een positief zelfbeeld en vindt hij zichzelf de moeite waard.

Dit gevoel sterkt je kindje, waardoor hij lekker in zijn vel zit, makkelijker nieuwe uitdagingen aan durft te gaan en fouten durft te maken, zonder zich daarna rot over zichzelf te voelen. Ook voor zijn sociaal-emotionele ontwikkeling is dit gunstig; een zelfverzekerd kind legt makkelijker contact en maakt sneller vriendjes.

Weerbaarheid

Zelfvertrouwen is ook belangrijk voor de weerbaarheid van je peuter. Als je kindje zichzelf de moeite waard vindt en in zichzelf gelooft, durft hij voor zichzelf op te komen en zijn grenzen aan te geven. Dit is een heel nuttige vaardigheid, zowel voor nu als voor later.

15 tips om het zelfvertrouwen van je peuter te vergroten

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen is een proces dat je hele leven duurt. Als ouder kan je je kindje een mooie start voor een zelfverzekerd leven geven. Jij speelt immers een grote rol in de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kleine ontdekker. Pas de volgende tips toe en je ziet het zelfvertrouwen van je peuter (langzaam) groeien.

1. Uit je onvoorwaardelijke liefde

Emotionele warmte is belangrijk voor de eigenwaarde van je peuter. Overstelp je peuter dus gerust met knuffels, aaien en kusjes en vertel hem hoeveel je van hem houdt. Zijn zelfvertrouwen groeit als hij merkt dat je van hem houdt zoals hij is.

2. Behandel je kleine met respect

Respecteer de eigen wil van je peuter (binnen jullie regels en veilige kaders uiteraard). Laat merken dat zijn mening en ideeën ertoe doen en toon hier interesse in. Erken daarbij ook zijn gevoelens en angsten, deze mogen er zijn. Benoem wat je ziet en zoek samen naar een oplossing. Ik snap dat je bang bent voor de monsters onder je bed. Zullen we ze samen wegjagen?

3. Geef de juiste complimenten

Complimentjes zijn belangrijk, maar overdrijf het niet. Als je je peuter voor elke krabbel de hemel in prijst, is het niet geloofwaardig meer. Probeer in je complimentjes ook vooral de inspanning, en niet de prestatie te prijzen. Zelfs als iets niet lukt. Dus niet alleen: goed zo of wat mooi, maar: wat goed dat je dat zelf probeert of wat heb je daar je best op gedaan.

4. Stel duidelijke grenzen

Een peuter heeft duidelijke grenzen nodig. Dit klinkt streng, maar het is iets waar je peuter behoefte aan heeft. Het geeft hem namelijk een gevoel van zekerheid als hij weet waar hij aan toe is en binnen welke kaders hij zich kan bewegen.

5. Stimuleer het aangaan van uitdagingen

Nieuwe uitdagingen aangaan is spannend! Laat je kindje zien dat dit niet betekent dat je ze uit de weg moet gaan. Van nieuwe dingen uitproberen leer je niet alleen veel, het is ook ontzettend leuk! Als je peuter iets overwint wat hij eerst niet durfde of kon, is dat een enorme boost voor zijn zelfvertrouwen. Wedden dat hij daarna nog tien keer over dat gekke blotevoetenpad wil lopen?

6. Leer je peuter dat fouten maken mag

Van fouten maken, leer je. Help je kleine dit te begrijpen door naar de positieve kanten te kijken als iets niet lukt. Nu weet je dat het zo niet lukt, hoe kan je het anders doen de volgende keer? Maak je kindje duidelijk dat fouten maken erbij hoort en dat hij zich daardoor niet vervelend over zichzelf hoeft te voelen.

7. Geef individuele aandacht

Leg je smartphone weg en breng samen tijd door die geheel op je kindje gericht is. Je peuter wordt hierdoor bevestigd in het gevoel dat hij belangrijk is. Dit hoeft niet eens lang te zijn, maar laat wel merken dat je alle ruis (tv, appjes, mails, etc.) even uitschakelt om wat één-op-één tijd te creëren.

Moeder en vader knuffelen peuter en geven hem zelfvertrouwen

8. Geef het goede voorbeeld

Denk zelf positief en in oplossingen in plaats van in problemen. Erken daarnaast je eigen tekortkomingen en onzekerheden. Door te laten zien dat jij dit bij jezelf accepteert, help je je kindje. Hij hoeft niet perfect te zijn om succes na te streven.

9. Sport en spel

Een sport uitoefenen of spelletjes spelen is een goede stimulans voor het zelfvertrouwen van je kindje. Denk aan peutergym, peuterzwemmen of peuterdans. Dit soort activiteiten prikkelen de fantasie van je kleine avonturier en geven hem de vrijheid om veel dingen zelf te proberen. Je peuter laat zichzelf soms versteld staan. Kijk eens mama, hoe hoog ik durf te klimmen!

10. Leer je kleine dat tegendraads zijn mag

Natuurlijk is het goed om je kindje grenzen aan te leren en consequent te zijn, maar als je peuter tegendraads is, betekent dit ook dat hij voor zijn eigen mening uitkomt. Daar is een bepaalde dapperheid voor nodig. Daarom hoef je dit niet altijd alleen maar af te straffen. Je kan, mits de situatie het toelaat, hier ook bewondering voor tonen.

11. Stel reële verwachtingen

Stel niet te hoge, maar ook niet te lage eisen aan je kindje. Stem je verwachtingen af op zijn leeftijd en ontwikkelingsniveau. Hierbij is het belangrijk dat je hem niet vergelijkt met andere kinderen. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Door je peuter te vergelijken met een ander, kan hij het gevoel krijgen dat hij het niet zo goed doet als een ander kindje.

12. Laat je kindje vallen en opstaan

Het ervaren van frustraties en angsten is nuttig. Laat je kindje merken dat deze emoties mogen bestaan. Een beetje frustratie kan geen kwaad, want het vraagt om zelfredzaamheid. Bestrijd dus niet gelijk alle beren op de weg voor hem, maar leer hem hoe hij ze zelf te lijf kan gaan. Natuurlijk kan je hem een beetje helpen door handvatten aan te reiken. Als het hem vervolgens zelf lukt, zal hij stralen van trots!

13. Richt je bij corrigeren op gedrag en niet de persoon

Als je peuter iets vervelends doet, wil je de boodschap uitdragen dat zijn gedrag je niet bevalt en niet dat jij hem als persoon niet leuk meer vindt. Zeg daarom niet: je bent nu niet lief. Beter is: wat je nu doet, vind ik niet lief. Zo leert je deugniet dat het oordeel gekoppeld is aan zijn gedrag en niet aan zijn persoon.

14. Focus op wat goed gaat

Vaak zijn we geneigd om te focussen op wat niet goed gaat, maar kijk eens naar wat allemaal juist wel goed gaat. Neem kleine dagelijkse dingen die je kleine al zelfstandig doet, zoals schoenen aantrekken, zijn bord leeg eten en alleen spelen, niet voor lief. Dit is hartstikke knap voor een peuter!

15. Laat los

Misschien vind je dit een hele lastige, maar door je kindje wat meer los te laten geef je hem de ruimte zichzelf te ontwikkelen. Stimuleer zijn zelfstandigheid, dit is namelijk nauw verbonden met zelfvertrouwen. Als je je peuter dingen zelf laat proberen en ontdekken, zal hij meer succeservaringen hebben en zich trots voelen als iets hem zelf lukt.

Bescherm je kindje dus niet te veel, uiteraard zolang dit veilig is. Zo laat je zien dat je vertrouwen hebt in je hem. Laat hem bijvoorbeeld eens helpen bij ‘grote-mensen-taken’ zoals schoonmaken of koken. Je zal hem zien glunderen van trots als hij zelf de groenten heeft gewassen.