Kindje viert pakjesavond

Hoera, Sinterklaas is in het land! Een van de tradities die hoort bij het sinterklaasfeest is Pakjesavond vieren. Tijdens dit feest mogen cadeaus en lekkernijen niet ontbreken. Met deze 8 tips wordt het een groot succes.

Wanneer is Pakjesavond?

Pakjesavond wordt in Nederland door de meeste mensen op de avond van 5 december gevierd. In België is het de gewoonte om Pakjesavond op 6 december te vieren. Voordat deze avond aanbreekt, heeft je kindje hier waarschijnlijk al weken naar uit gekeken.

De sinterklaastijd begint met de komst van Sinterklaas, die half november Nederland komt binnenvaren. Je kindje kan vanaf deze dag zijn schoen zetten en misschien volgen jullie samen het Sinterklaasjournaal. Na weken vol liedjes zingen, sinterklaasboeken lezen en verlanglijstjes maken breekt op 5 of 6 december dan eindelijk Pakjesavond aan. Met deze tips maak je er een gezellig feest van.

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Recept van de week: Schatzoekers met zoete aardappelfriet en doperwtjes

Dit recept is voor alle tafelpiraten: gezond, makkelijk en lekker. Het ideale gezinsrecept dus!

Zo maak je het

1. Aftellen met een sinterklaaskalender

De sinterklaastijd zit vol spannende gebeurtenissen voor je kind. Het is voor hem misschien lastig om te begrijpen hoelang deze periode duurt en wat er allemaal gebeurt. Een aftelkalender kan hem helpen om hier een beter overzicht van te krijgen. Daarnaast maakt zo’n kalender het toeleven naar Pakjesavond nog leuker.

Op internet vind je verschillende aftelkalenders die je kan printen en ophangen. De meeste beginnen op de dag van de sinterklaasintocht en eindigen op Pakjesavond. Vaak kan je peuter de kalender inkleuren en kan je zelf activiteiten eraan toevoegen. Bijvoorbeeld wanneer je kindje zijn schoen mag zetten of wanneer Sinterklaas op school, de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf gevierd wordt. Dat is niet alleen handig voor je kleine, maar ook voor jou.

2. Versier het huis extra feestelijk

Pakjesavond is een goede reden om het huis extra gezellig te maken. Hang bijvoorbeeld sinterklaasslingers op of maak een raamtekening. Van een kartonnen doos en gekleurd papier kan je een open haard knutselen. Zo heeft je kindje gelijk een mooie plek om zijn schoen te zetten. Door al die gezelligheid komen jullie helemaal in de sinterklaasstemming.

3. Duik de keuken in voor Pakjesavond

Pakjesavond is een mooie reden om samen met je peuter de keuken in te duiken. Zijn jullie nog niet uitgekeken op kruidnoten? Bak ze dan eens samen. Dat is niet alleen gezellig, maar ook goed voor de ontwikkeling van je peuter. Door deeg te rollen en kruidnootjes te vormen, oefent hij zijn fijne motoriek. Geef je hem complimenten voor zijn bakkunsten? Dan krijgt zijn zelfvertrouwen ook nog een boost. Hartstikke nuttig, dus!

Kan je geen kruidnoten meer zien? Dan zijn er genoeg andere baksels met sinterklaasthema om te maken voor Pakjesavond. Denk aan muffins die jullie versieren met mijters van marsepein. Of MonChou toetjes met mandarijn en verkruimelde speculaas. Eet smakelijk!

Tip: Hebben jullie tijdens Pakjesavond zin om uitgebreid te eten, maar geen zin om lang in de keuken te staan? Kijk dan of je bij een restaurant in de buurt een speciaal sinterklaasmenu kan bestellen. Daarmee maak je Pakjesavond nog feestelijker.

4. Persoonlijke videoboodschap van Sinterklaas

Lukt het Sinterklaas en zijn Pieten niet om bij jullie thuis langs te komen? Dan heeft hij misschien wel tijd om van tevoren een video op te nemen! Via verschillende websites kan je een persoonlijke videoboodschap van Sinterklaas aanvragen. Ook kan je online een afspraak maken om met hem te videobellen. Wat zal je kleine verrast zijn als hij op Pakjesavond toch door Sinterklaas toegesproken wordt.

6. Sinterklaasbingo

Vier je Pakjesavond dit jaar in kleinere kring? Dat betekent niet dat het saai hoeft te zijn. Met een leuke activiteit maak je er een gezellige avond van. Wat dacht je van een sinterklaasbingo? Daarmee maak je het uitpakken van de cadeaus nog spannender.

Dit kan je bijvoorbeeld doen door een sinterklaasboek voor te lezen. Op een vel papier plak je plaatjes van dingen die in het boek voorkomen. Denk aan Sinterklaas, zijn paard, de stoomboot of een zak vol speelgoed. Als je kindje een woord hoort dat op de bingokaart staat, kan hij deze afkruisen. Bij een volle kaart mag hij een cadeautje uitpakken.

7. Pakjesavonddisco

De kans is groot dat je kind door alle spanning staat te stuiteren op 5 december. Ben je op zoek naar een activiteit waarbij hij al die spanning en energie kwijt kan? Bouw de woonkamer dan om tot pietendisco.

Maak een playlist met de leukste sinterklaasliedjes en versier de kamer in discothema. Misschien ken je wel iemand die een discobal op zolder heeft liggen. Ballonnen en slingers in sinterklaasstijl mogen niet ontbreken. En van al dat dansen krijg je honger, dus zet de tafel vol met lekkers. Zo wordt Pakjesavond een swingend feest.

8. Spannende speurtocht

Oeps, de Verstoppiet is langs geweest! En hij heeft alle cadeaus in huis verstopt. Gelukkig heeft de Dichtpiet een brief met aanwijzingen achtergelaten. Lukt het je peuter om alle cadeaus te vinden?

Je maakt de speurtocht nog leuker door je kindje opdrachten te laten doen. Test bijvoorbeeld hoe goed zijn gooikunsten zijn door hem pakjes in een nagemaakte schoorsteen te laten gooien. Of bouw een deel van het huis om tot Pietengym. Hier moet je Pietje over het dak (een strook tape) lopen of door de schoorsteen (een speeltunnel) kruipen. Komt hij bij de finish aan? Dan mag hij een cadeaus uitpakken. Fijne Pakjesavond!

Bron hoofdfoto: Jaleesa Koelen Fotografie