Moeder is bezig met het haar wassen van haar baby, die kalm in haar hand ligt

De haren van je baby hebben meestal nog niet veel verzorging nodig. Toch wil je ze af en toe wassen. Hoe vaak kan je het haar wassen van je baby? En hoe pak je dit het beste aan?

Hoe vaak haar wassen van je baby?

Het haar van je baby wordt nog niet snel vet. Eén of twee keer per week haar wassen bij je baby is daarom meer dan genoeg. De hoofdhuid en het haar van je kleine zijn namelijk nog kwetsbaar. Vaker wassen is niet goed voor de babyhuid. Zeepproducten en water kunnen het natuurlijk aanwezige vetlaagje op de hoofdhuid beschadigen. Hierdoor droogt de huid sneller uit.

Worden de haartjes plakkerig of ruiken ze minder fris door gemorste melk? Dan is dat een goed moment om de haren te wassen. Als je baby nog bijna geen haartjes heeft, hoef je ze niet te wassen met shampoo. Vaak is het al voldoende om het hoofdje af te spoelen met lauw water.

Wanneer beginnen met haren wassen bij je baby?

De eerste maanden hoef je het haar van je baby nog niet te wassen. Als je je baby wast, kan je de haren gewoon met een nat washandje schoonmaken. Wanneer je begint met haren wassen, verschilt per baby. Als je kleine al snel een flinke haarbos heeft, begin je waarschijnlijk eerder dan wanneer hij een dun laagje haar heeft. Er is geen speciaal advies voor het juiste moment. Op het moment dat jij denkt dat het nodig is, kan je beginnen met haren wassen.

Babyshampoo

Wanneer je de haren van je baby wast, kan je het beste een speciale babyshampoo gebruiken. De huid van je baby is namelijk erg dun en gevoelig. Normale shampoo kan snel irritatie veroorzaken.

Babyshampoo frist de babyhaartjes op zonder dat de hoofdhuid en ogen geïrriteerd raken. Deze shampoo is namelijk zacht en heeft een neutrale zuurgraad. Ook zitten er geen stoffen in die kunnen irriteren. Het prikt niet in de ogen en je spoelt het gemakkelijk uit. En dat heerlijke geurtje is natuurlijk mooi meegenomen.

Babyhaar wassen in het babybad

Je pasgeboren baby was je waarschijnlijk in het babybad of in de Tummy tub. Als je hem in bad doet, kan je eenvoudig de haren wassen. Masseer de shampoo voorzichtig in de haartjes. Het is handig om dit voor het badderen op de commode te doen. Dit geldt trouwens ook voor het lichaam van je baby. Probeer niet te lang over het inzepen te doen, want je kindje koelt hierdoor af.

Daarna leg je je kindje op je onderarm in bad, waarbij je hand zijn armpje vasthoudt. Hij ligt nu mooi stabiel. Met je andere hand kan je de haren uitspoelen. Je kan dit met je hand doen of met een bekertje. Probeer te voorkomen dat er water of shampoo in zijn gezicht komt. Dit kan geen kwaad, maar je baby kan ervan schrikken.

Babyhaar wassen onder de douche

Is je baby al wat ouder en neem je hem graag mee onder de douche? Dan kan je ook daar de haren wassen. Dit gaat het makkelijkst wanneer je baby zelf zijn hoofd al goed rechtop kan houden. Terwijl je hem op je ene arm draagt, kan je de andere gebruiken voor het haar wassen. De prettigste houding is om je baby rechtop tegen je borst te houden.

Is het haar ingezeept? Spoel het dan voorzichtig uit met je hand of een bekertje. Je kan ook een deel van de douchestraal op het achterhoofd laten lopen. Met je hand wrijf je vanaf het voorhoofd naar achter om de shampoo eruit te spoelen. Je kan je baby onder de douche voorzichtig laten wennen aan de straal op zijn hoofd.

Haren drogen en kammen na het wassen

Na het haren wassen, droog je de haren met een hydrofiele luier of zachte handdoek. Je kan dit het beste doen door te deppen in plaats van te wrijven. Dit geldt ook voor de rest van zijn lichaam.

Na het wassen kan je de babyharen kammen met een speciale babyborstel. Deze heeft zachte haren. Grote kans dat je baby het heerlijk vindt als jij zijn haren zo in model brengt. Gebruik hier nooit een normale kam of borstel voor. Daar is de huid van je baby nog te teer voor. Je kan ook wat haarlotion of (kokos)olie in het haar smeren. Dit is vettig en voorkomt dat de hoofdhuid uitdroogt.

Wist je dat..?

Baby’s knipperen maar twee keer per minuut met hun ogen. Daarom is de kans wat groter dat er water in de oogjes komt. Houd hier rekening mee bij het uitspoelen van de haren.

Tips bij haar wassen van je baby

De kans bestaat dat je baby niet dol is op haren wassen. De volgende tips kunnen je helpen om van het wassen een fijn moment te maken, in plaats van een haastklus met een huilende baby.

  • Gebruik een milde shampoo bij berg. Veel baby’s hebben berg op de hoofdhuid. Dan is het belangrijk om een extra milde babyshampoo te gebruiken. Van een sterkere shampoo kan de hoofdhuid uitdrogen en de berg erger worden.
  • Houd het water lauw. Voor je baby is de temperatuur van het water al gauw te warm of te koud. Water dat rond de 37 graden is, voelt het prettigst voor je baby. Zeker met haren wassen is het fijn als er niet te warm of te koud water over het hoofdje stroomt.
  • Wees niet bang voor de fontanellen. De fontanellen van je baby voelen kwetsbaar aan. Toch hoef je niet bang te zijn om ze aan te raken tijdens het wassen. Je kan gewoon het hele hoofd schoonmaken.
  • Klets tegen je baby. Haren wassen kan spannend zijn voor je kleine. Door gezellig tegen hem te kletsen, stel je hem gerust. Leg uit wat je doet, moedig hem aan en leid hem af door over leuke dingen te vertellen. Denk aan de gekke schuimbellen, het warme water en de lekkere geur.
  • Gebruik een washand. Om te voorkomen dat er water en shampoo in de ogen van je baby komt, kan je een washand op zijn voorhoofdje leggen. Het kan geen kwaad als dit gebeurt, maar het voelt niet fijn voor je baby.
  • Was de haren het laatst. Vindt je baby haren wassen geen pretje? Doe het dan als laatst, dan is de baddersessie daarna snel afgelopen. Je kan dan lekker gaan afdrogen en je kleine knuffelen.
  • Maak het leuk. Waarschijnlijk komt er toch soms water in de ogen van je baby. Om ervoor te zorgen dat hij geen hekel aan water op het hoofd krijgt, kan je van het haren wassen iets leuks van maken. Gebruik badspeelgoed, zing een liedje of doe een babyspelletje tijdens het wassen.