Baby in tummy tub badje

De Tummy tub is een doorzichtige bademmer die je kan gebruiken om je pasgeboren baby in te laten badderen. De vorm van een Tummy tub en het warme water doen je baby denken aan de baarmoeder. Daardoor kan hij hierin heerlijk ontspannen.

Wat is een Tummy tub?

Een Tummy tub is een bademmer die is ontworpen voor pasgeboren baby’s. In de volksmond wordt dit de Tummy tub genoemd, naar het bekendste merk bademmer. Er zijn ook andere merken die bademmers verkopen. Gebruik nooit een normale emmer als Tummy tub. Dat is niet veilig!

De Tummy tub is ontwikkeld in samenwerking met kraamverzorgenden. Deze kwamen erachter dat baby’s rustig worden tijdens het badderen in een emmer. Dit komt doordat de emmer je baby herinnert aan de baarmoeder.

Kenmerken van een veilige bademmer

De kenmerken voor een veilige bademmer zijn:

  • De wanden zijn doorzichtig. Je kan je baby daardoor goed zien.
  • Op de zijkanten staat hoeveel water in de bademmer moet. Dit hangt af van het gewicht van je baby. Zo kan je niet te veel water in de bademmer doen.
  • Aan de onderkant zit een rubberen rand. Dit zorgt ervoor dat de bademmer niet kan wegglijden. Niet alle bademmers hebben deze rand, dit verschilt per merk.
  • De bovenkant heeft een brede rand. Dit zorg voor een goede ondersteuning van jouw armen. Ook kan je baby zich niet bezeren aan de rand.

In een Tummy tub zit je baby rechtop. Hij kan zijn armen en benen bewegen, maar voelt ook de wanden. In combinatie met het warme water lijkt dit voor je baby erg op de voor hem zo vertrouwde omgeving: je baarmoeder. Je baby voelt zich hierdoor veilig. Het is dan ook niet vreemd dat hij hiervan helemaal ontspant.

Baby in Tummy tub

Als je de juiste hoeveelheid water in de Tummy tub doet, komt dit ongeveer tot de schouders van je kindje. Zijn billen moeten in contact komen met de bodem. Dit zorgt ervoor dat je baby de foetushouding kan aannemen.

Je moet je baby altijd goed in de gaten houden in de Tummy tub. De ronde vorm van de Tummy tub zorgt voor redelijk wat steun voor je baby als hij zit. Het is dan voldoende om het hoofd van je baby te ondersteunen met een hand onder zijn kin.

Tummy tub standaard

Het voordeel van een Tummy tub is dat je deze ook op de commode of ergens anders op kan zetten. Een standaard is dus niet altijd nodig. Het is mogelijk dat je geen geschikte plek hebt om de Tummy tub op te zetten. Dan is een standaard handig. Dit zorgt er namelijk voor dat de bademmer op een prettige hoogte staat. Dat is wel zo makkelijk én fijn voor je rug. Als je een standaard koopt, controleer dan altijd of deze ook geschikt is voor jouw bademmer.

Babybadje of Tummy tub?

Op veel uitzetlijsten staat een babybadje of Tummy tub. Op de 24Baby uitzetlijst staat een babybadje. De reden hiervoor is dat veel kraamverzorgsters een babybadje fijner vinden. Het is namelijk een stuk makkelijker om je baby te wassen in een babybadje dan in een Tummy tub. Dat neemt niet weg dat een Tummy Tub heel fijn kan zijn voor je pasgeboren baby.

Hoelang gebruik je een Tummy tub?

Hoelang je een Tummy tub kan gebruiken is afhankelijk van hoe snel je baby groeit. De Tummy Tub is bedoeld voor de eerste 9 maanden na de geboorte. Soms lijkt het of je kindje er sneller uitgroeit. Toch is hij tot 9 maanden geschikt om in te badderen. Daarna is de bademmer ook te gebruiken om (buiten) mee te spelen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app