Moeder geeft haar baby borstvoeding en probeert een voedingsschema voor haar baby van 0-3 maanden te creëren

Het voedingsschema van je baby kan je behoorlijk bezighouden. De eerste maanden staat er alleen melk op het menu van je kleine. Dat klinkt eenvoudig, maar toch kan dit een hoop vragen oproepen. Hoe vaak moet je je baby voeden? En hoeveel moet hij eigenlijk binnenkrijgen?

Voedingsschema baby 0-3 maanden

De eerste maanden na de geboorte bestaat de voeding van je baby alleen uit melk. Dit kan borstvoeding, flesvoeding of een combinatie hiervan zijn. Aan hoe vaak je je baby moet voeden of hoeveel hij moet drinken zijn geen regels verbonden. Het is dan ook lastig een vast voedingsschema aan te houden. Het beste is om je baby te voeden wanneer hij aangeeft dat hij wil drinken. Dit heet ‘voeden op verzoek’.

Hierbij is het belangrijk om te letten op de voedingssignalen die je kindje je geeft. Wanneer hij trek heeft, zal hij dit laten zien door bijvoorbeeld op zijn handje te sabbelen of op zoek te gaan naar jouw tepel. Laat je baby zien dat hij wil drinken? Geef hier dan aan toe, ook al is de laatste voeding nog niet zo lang geleden. Na verloop van tijd komt er wat meer regelmaat in het voedingsschema en kom je waarschijnlijk uit op elke 2 à 3 uur een voeding.

De meeste pasgeboren baby’s drinken de eerste dagen tien tot twaalf keer per 24 uur. De maag van je kindje is nog maar klein: de grootte van een druif. Er past dus maar weinig voeding in. Gelukkig is de eerste moedermelk, colostrum, extra rijk aan voedingsstoffen. De eerste paar weken blijft je baby zo’n tien keer per dag om voeding vragen.

Nachtvoedingen

Door de kleine hoeveelheid melk die je baby per keer drinkt, is het voor hem nog niet mogelijk om een hele nacht door te slapen. Hij zal daarom ook meerdere keren ’s nachts om voeding vragen. Dit is heel normaal en ook goed voor je baby. De nachtvoedingen zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel van je kindje op peil blijft. Dit helpt hem bij de ontwikkeling van zijn hersenen en een goede groei.

Wanneer heeft je baby genoeg gedronken?

Je baby is geboren met een natuurlijk gevoel van honger en verzadiging. Hij kan dus zelf goed bepalen wanneer hij trek heeft en wanneer hij genoeg heeft. Toch kan je je afvragen of je kindje wel genoeg drinkt. Over het algemeen kan je er in de volgende gevallen vanuit gaan dat je baby voldoende voeding binnenkrijgt:

  • Hij is vrolijk en levendig.
  • Per 24 uur heeft hij ongeveer zes natte luiers.
  • Per 24 uur heeft hij twee tot vijf poepluiers.
  • Hij groeit goed.

Is dit niet het geval, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Het consultatiebureau houdt de groei van je baby ook bij in groeicurves.

Voedingsschema baby 1 maand

De eerste maanden is het voedingsschema bij de meeste baby’s nog erg onregelmatig. Iedere baby is uniek en drinkt volgens zijn eigen schema. Bij borstvoeding drinkt je baby gemiddeld zo’n twaalf keer per 24 uur aan de borst. Maar meer of minder kan ook.

Krijgt je kindje flesvoeding? Dan geef je meestal zo’n 6 tot 8 voedingen per dag. Hoeveel melk hangt af van zijn gewicht en hoeveel hij per keer kan drinken. Het maagdarmstelsel van je baby moet nog wennen aan voeding. In jouw buik kreeg je kindje zijn voedingsstoffen via de navelstreng binnen. Daarom zal de hoeveelheid voeding rustig opgebouwd moeten worden.

Meestal start je met zo’n 10 ml melk per keer. Per dag wordt dit met 10 ml opgehoogd. Je kraamverzorgende kan je hierbij helpen.

Voedingsschema baby 2 maanden

Wanneer je baby 2 maanden oud is, drinkt hij al heel wat meer. Hoeveel hij nodig heeft, verschilt per baby. Je kan aanhouden dat je baby ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft.

Een voorbeeld: weegt je baby 3,5 kg, dan heeft hij dus 3,5 x 150 ml = ongeveer 525 ml nodig per dag.

Dit kan je geven in 7 voedingen van 75 ml, verdeeld over de dag. Maar 6 voedingen van 90 ml is ook mogelijk. Je komt dan wat hoger uit met de hoeveelheid melk, maar dat is niet erg. Deze berekening gaat op tot een maximum van 900 ml per dag.

Bij borstvoeding weet je niet precies hoeveel je baby drinkt. Groeit hij goed, is hij vrolijk en heeft hij voldoende plasluiers? Dan weet je dat hij niet tekort komt.

Voedingsschema baby 3 maanden

Het gewicht van je baby neemt langzaam toe. Hoe hoger zijn gewicht, hoe meer voeding hij nodig heeft. Je kan ongeveer van onderstaande aantal en hoeveelheid voeding uitgaan:

Gewicht baby Aantal voedingen per 24 uur Hoeveelheid melk per voeding (ongeveer)
Minder dan 3 kg 7 65 ml
3 tot 3,5 kg 6 75 – 90 ml
3,5 tot 4 kg 6 90 ml – 100 ml
4 tot 5 kg 5 120 ml – 150 ml
5 tot 6 kg 5 150 ml – 180 ml
Meer dan 6 kg 4 200 – 225 ml
Richtlijn voor een voedingsschema baby 0-3 maanden

Rond de 3 maanden kan je baby ‘regeldagen’ hebben. Op deze dagen is hij onrustig en heeft hij meer voeding nodig. Dit komt door zijn snelle groei. Grote kans dat je dit ook na 10 dagen en 6 weken hebt meegemaakt. Op regeldagen is het goed om de tijd te nemen voor de voedingen en zo weer een nieuw ritme met elkaar te vinden.

Wat mag je baby wel en niet eten?

Je jonge baby heeft in deze fase alleen melk nodig. Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje, maar flesvoeding biedt hem ook de voedingsstoffen die hij nodig heeft. Daarnaast heeft hij niks anders nodig wat betreft voeding. Aan bijvoeding hoef je dus nog niet te denken. Makkelijk, toch?

Extra nodig: vitamine D en K

Vitamine D is nodig voor een goede groei en ontwikkeling van de botten. Volwassenen maken vitamine D aan onder invloed van zonlicht en halen het uit voeding. Je baby kan dit nog onvoldoende en heeft daarom extra vitamine D nodig. Het advies is om je kindje tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Krijgt je kindje borstvoeding? Dan heeft hij de eerste 12 weken ook extra vitamine K nodig. Deze vitamine zit in fruit, melkproducten, bladgroenten, eieren en vlees. Daarnaast maken je darmbacteriën vitamine K zelf aan. Je baby heeft nog onvoldoende van deze bacteriën in zijn darm om de vitamine te maken.

Aan kunstvoeding is vitamine K toegevoegd. Drinkt je baby meer dan 500 ml flesvoeding per dag? Dan hoef je geen extra vitamine K meer te geven. Hij krijgt dan genoeg van deze vitamine binnen via de flesvoeding.

Tips bij voedingsschema 0-3 maanden

Het kan best even wennen zijn om tot een prettig voedingsritme te komen met je baby. Het is niet erg als dit wat tijd kost. De volgende tips kunnen je helpen in deze fase.

  • Dring geen voeding op. Geeft je baby aan dat hij genoeg gedronken heeft? Probeer hem dan niet te dwingen nog meer te drinken. Je baby kan zelf goed bepalen of hij voldoende op heeft.
  • Houd niet te veel vast aan een vast voedingsschema. Sommige baby’s komen netjes elke 3 uur voor een voeding, bij andere is er geen vaste regelmaat. Probeer niet te veel een vast schema aan te houden als dit minder goed past bij je kindje.
  • Vraag bij twijfel advies. Twijfel je of je baby voldoende drinkt? Neem contact op met het consultatiebureau en deel je zorgen. Ze kunnen met je meedenken en je eventueel verwijzen naar een lactatiekundige. Je kan ook altijd je kindje extra komen wegen op het consultatiebureau.
  • Schrik niet als je baby de eerste weken afvalt. In de eerste twee weken na de geboorte valt je baby wat af. Dit is niet erg. Na ongeveer twee weken bereikt hij meestal weer zijn geboortegewicht. Daarna groeit hij verder met zo’n 150 gram per week.

Ander voedingsschema

Verder naar het voedingsschema voor 4 maanden >>