Vrouw is pas bevallen met behulp van baarschelp

Een baarschelp is een hulpmiddel dat je tijdens je bevalling helpt om goed te hurken. Tijdens de persfase heeft een hurkhouding verschillende voordelen. Welke zijn dit? En hoe gebruik je een baarschelp precies?

Wat is een baarschelp?

Een baarschelp is een hulpmiddel dat je tijdens je bevalling kan gebruiken. Het ziet eruit als een platte plastic schijf die een beetje schuin afloopt. Hij heeft uitsparingen waarin je je voeten kan zetten.

Net als de baarkruk zorgt de baarschelp ervoor dat je makkelijker in hurkhouding kan zitten. Een verschil is dat een baarkruk op de grond staat, terwijl je de schelp op je (ziekenhuis)bed legt. Dit maakt het voor je verloskundige makkelijker om jou en je baby in de gaten te houden. Daarnaast is de baarkruk bedoeld om op te zitten, terwijl je op de baarschelp een hurkhouding aanneemt.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app meer

Hoe gebruik je een baarschelp?

Je gebruikt de baarschelp in de laatste fase van je bevalling, de uitdrijvingsfase. Tijdens deze fase kan je verschillende houdingen aannemen om het persen makkelijker te maken. De hurkhouding is er een van. Op een matras is het lastig om je evenwicht te bewaren en om kracht te zetten. Door een baarschelp zit je steviger op je hurken en kan je beter meepersen.

Je kan de baarschelp in een ziekenhuisbed gebruiken, maar ook op je eigen bed als je thuis bevalt. Je zet je voeten in de speciale openingen. Tijdens een wee zak je door je knieën en ga je op je hurken zitten. Tussen de weeën door kan je op de rand van de baarschelp zitten om uit te rusten. Voor extra ondersteuning kan je tegen kussens rusten, of het hoofdeinde van het ziekenhuisbed omhoog zetten.

Heb je een partner die bij de bevalling aanwezig is? Dan kan deze achter je zitten, zodat je tegen hem of haar aan kan leunen. Ook kan je partner voor of naast je zitten om je vast te houden en te ondersteunen.

Voor- en nadelen

In een diepe hurkhouding op de baarschelp zitten heeft tijdens je bevalling verschillende voordelen:

  • De zwaartekracht helpt je kindje om in de goede positie te liggen en door het geboortekanaal te zakken.
  • Je hebt een betere doorbloeding dan wanneer je op je rug ligt, wat de kans op een lage hartslag bij je baby kleiner maakt.
  • Je hebt een grotere bekkenuitgang en meer ruimte in het geboortekanaal, nog meer dan op een baarkruk.
  • De weeën zijn in hurkhouding vaak sterker en beter op te vangen, omdat je sneller van houding kan wisselen.
  • Wanneer je op een baarschelp bevalt, is de kans kleiner dat je een knip nodig hebt.
  • De kans dat de gezondheid van je kindje in gevaar komt lijkt bij gebruik van een baarschelp kleiner te zijn.
  • Als je dat wil, kan je zelf je kindje aanpakken.

Ook heeft bevallen op een baarschelp een paar mogelijke nadelen:

  • Het kan op de baarschelp wat lastiger zijn om een fijne houding te vinden om uit te rusten.
  • Wanneer je langere tijd in hurkhouding zit, kan dit vermoeiend zijn.
  • De kans op een scheur is iets groter wanneer je op een baarschelp bevalt.

Hoe kom je aan een baarschelp?

Je kan een baarschelp huren bij verschillende verloskundigenpraktijken en thuiszorgwinkels. Dit kost meestal een paar euro per dag. Wil je er tijdens je bevalling gebruik van maken? Geeft dit dan aan bij je verloskundige en zet het in je geboorteplan. Zij kan zorgen dat ze hem tijdens de bevalling bij zich heeft, of je vertellen waar je er een kan huren of lenen.

Andere hulpmiddelen

Spreekt de baarschelp je niet zo aan, maar wil je toch gebruikmaken van een hulpmiddel tijdens je bevalling? Dan kan je ook aan de volgende dingen denken:

  • Baarkruk. Net zoals een baarschelp kan je ook een baarkruk gebruiken om in een verticale houding te bevallen. De baarkruk is een bekender hulpmiddel. Kom je er pas tijdens je bevalling achter dat je hurkend wil bevallen? Dan is de kans groter er in het ziekenhuis of in de auto van de verloskundige een baarkruk aanwezig is.
  • CUB. De CUB is een opblaasbare baarkruk die je op verschillende manieren kan gebruiken. Je kan erop zitten, maar je kan er ook overheen leunen of erop liggen. Het voordeel van de CUB is dat je deze ook op bed kan plaatsen.
  • Bevallingsbal. Een bevallingsbal kan je tijdens je hele bevalling gebruiken. Je kan erop zitten of eroverheen hangen om weeën op te vangen. Ook tijdens de persfase kan de bal een fijn hulpmiddel zijn.
  • Bevallingsbad. Bevallen in bad heeft verschillende voordelen. Door het water ontspan je bijvoorbeeld meer, waardoor je beter je weeën kan opvangen. Heb je tijdens je zwangerschap last van rugklachten, bekkeninstabiliteit of andere klachten? Dan wordt bevallen in bad extra aangeraden.

Bron hoofdfoto: VI-Photography