Zwangerschapskleding: de 5 musthaves voor je garderobe
Je veranderende lichaam tijdens je zwangerschap brengt vaak veel ongemakken met zich mee. Niet fijn natuurlijk, maar er is een lichtpunt! Je groeiende buik is ook een perfecte reden om jezelf eens te verwennen met nieuwe kleding. Maar waar begin je en welke items van zwangerschapskleding heb je nu écht nodig? Dit zijn de 5 musthaves waarvan je blij zal zijn dat ze straks in je kledingkast hangen.
Wat is zwangerschapskleding?
De naam zegt het al: zwangerschapskleding is kleding speciaal gemaakt voor zwangere vrouwen. De kleding is zo gemaakt dat het meegroeit met je zwangere buik, onder andere doordat het gemaakt is van elastische, rekbare stoffen. Wanneer je overgaat op zwangerschapskleding is afhankelijk van hoe snel je lichaam verandert en wanneer je buik begint te groeien.
Welke maat zwangerschapskleding?
Zwangerschapskleding is erop gemaakt dat het tijdens je zwangerschap met je lichaam meegroeit. Je kan daarom positiemode in je gewoonlijke maat kopen. Let er wel op dat er genoeg groeiruimte is, bijvoorbeeld bij je buik als je een positiebroek koopt.
TIP: Let op de seizoenen als je zwangerschapskleding koopt. Valt je uitgerekende datum in de zomer? Dan wil je misschien op een later moment wat luchtige zwangerschapsjurken in huis halen. Of ben je juist hoogzwanger in de winter? Kijk dan alvast rond voor een fijne positie winterjas.
Zwangerschapskleding musthaves
Je kan natuurlijk helemaal losgaan en een geheel nieuwe garderobe met zwangerschapskleding kopen, maar niet iedereen vindt dat nodig. Wil je je liever beperken tot de echte musthaves? Zorg er dan voor dat je in ieder geval deze items in je kledingkast hebt hangen.
1. Zwangerschapsbroeken en -jeans
Een zwangerschapsbroek is waarschijnlijk het eerste item van positiekleding dat je koopt. Zodra je buik begint te groeien, merk je namelijk vrijwel direct dat je normale broeken niet meer lekker zitten. Er zijn veel verschillende varianten en stijlen zwangerschapsbroeken: van comfortabele sweatpants tot trendy zwangerschapsjeans. Ze zitten vaak zo lekker, dat je ze na de bevalling ook nog met plezier draagt!
2. Zwangerschapsshirts
In het begin van je zwangerschap kan je nog prima normale T-shirts en blouses dragen. Maar als het kleine wonder in je buik groter begint te worden en je buik begint te groeien, zitten zwangerschapsshirts vaak veel lekkerder. Ze zijn namelijk langer en zijn soms geplooid, waardoor ze je buik mooi bedekken zonder dat ze telkens omhoog kruipen. Ook zijn ze gemaakt van een elastische stof, waardoor ze beter meerekken dan een gewoon T-shirt. Afhankelijk van het seizoen kan je uiteraard kiezen voor shirts met lange of korte mouwen.
3. Zwangerschapsjurken
Hoe groter je buik wordt, hoe fijner het is om een jurkje te dragen. Het is lekker makkelijk om aan te trekken en geeft geen extra druk op je buik. Ze zijn daarnaast aan de voorkant iets langer, zodat ze mooi over je buik heen vallen. Is het buiten nog iets te koud om een jurk te dragen? Trek dan een (zwangerschaps)legging of panty erbij aan. Zo heb je het niet alleen lekker warm, maar zie je er ook nog eens stijlvol uit!
4. Zwangerschapsbh
Een zwangerschapsbh of meegroei-bh is gemaakt van rekbare stof en heeft bredere bandjes dan een gewone bh. Hierdoor worden je veranderende borsten goed ondersteund. Een echte musthave tijdens je zwangerschap! Wanneer het tijd is voor een zwangerschapsbh, is afhankelijk van hoe snel je lichaam verandert. Een vuistregel: als je normale bh’s niet meer lekker zitten, is het tijd voor een zwangerschapsbh.
5. Ondersteunende buikband
Voor zwangere vrouwen die last hebben van rugpijn of het prettig vinden iets stevigs om hun buik te hebben bij het sporten, biedt een ondersteunende buikband uitkomst.
Er zijn verschillende soorten ondersteunende buikbanden. Een buikband die je de hele dag kan dragen is gemaakt van een naadloos elastisch materiaal en zorgt ervoor dat je buik en rug comfortabel worden ondersteund. Je draagt het onder je kleding en over je ondergoed of zwangerschapslingerie.
Heb je zwaardere klachten? Dan is een stevigere ondersteuning nodig. Vraag een specialist naar het verschil en overleg met je verloskundige wat voor jou prettig is.
Auteur Laura Miller-Sijm
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app