In samenwerking met Logo Medela

Als je zwanger bent, is een zwangerschapsbeha een fijne aanvulling op je lingeriecollectie. Je buik is namelijk niet het enige dat groeit! Maar vanaf wanneer moet je een zwangerschapsbeha kopen en hoe vind je de perfecte pasvorm? Met deze handleiding weet je waarop je kan letten.

Wat is een zwangerschapsbeha?

Een zwangerschapsbeha, ook wel meegroei-beha genoemd, is een beha speciaal gemaakt voor zwangere vrouwen. Deze beha heeft een rekbare stof en bredere bandjes om je veranderende borsten tijdens de zwangerschap te ondersteunen. Je borsten veranderen namelijk flink in negen maanden tijd.

Dit komt doordat de hormonen je borsten voorbereiden op het borstvoeding geven. Je borsten worden vaak groter, zijn gevoeliger en kunnen zelfs pijnlijk aanvoelen. Je kan hier al vanaf de 4e week van je zwangerschap last van hebben.


Logo Medela
In samenwerking met Medela

Zwangerschaps- of voedingsbeha?

Een zwangerschapsbeha kan steun en comfort geven voor je groeiende borsten. Weet je al dat je borstvoeding wil gaan geven, dan kan je ook voor een voedingsbeha kiezen. De beha's van Medela zijn rekbaar, comfortabel en geven steun. Voor de nacht zijn er speciale slaapbeha's.

Vergelijk de mogelijkheden

Waarom een zwangerschapsbeha kopen?

Een zwangerschapsbeha is zo gemaakt dat hij meegroeit met je borsten. Omdat je borsten groeien, kan een normale beha al gauw te strak gaan zitten of je huid irriteren. Ook hebben normale beha’s meestal een beugel. Zo’n beugel kan beklemmend aanvoelen en kan gaan knellen.

Vanaf de tweede helft van je zwangerschap kunnen je borsten al gaan beginnen met het aanmaken van de eerste moedermelk. Een knellende beha kan je melkkanaaltjes dichtduwen. Dit kan pijnlijk zijn. Daarom kan je beter voor een zwangerschapsbeha kiezen. Deze hebben meestal geen beugel en weinig tot geen naden. Ze ondersteunen en beschermen je borsten op een zachte manier. Er bestaan ook zwangerschapsbeha’s met beugel. Daarbij loopt de beugel helemaal door tot de oksel, zodat het nergens druk kan veroorzaken.

Het verschil tussen een zwangerschapsbeha en een voedingsbeha

Tijdens je zwangerschap kan je een zwangerschapsbeha dragen, maar je kan ook alvast voor een voedingsbeha kiezen. Het verschil zit vooral in de cups. Een voedingsbeha heeft speciale cups die je makkelijk kan losmaken en omklappen. Op deze manier is het geven van borstvoeding makkelijker. Een voedingsbeha is meestal net als een zwangerschapsbeha gemaakt van een zachte rekbare stof, zodat deze met je veranderende lichaam mee kan groeien. Een goede voedingsbeha is comfortabel en ondersteunt je zwaarder wordende borsten. Er zijn ook speciale beha’s voor de nacht. Deze hebben geen naden, clips of beugels en hebben een slim ontwerp zodat je snel en makkelijk kan voeden.

Wanneer een zwangerschapsbeha kopen?

Wanneer je een zwangerschapsbeha koopt, heeft alles te maken met hoe snel je lichaam verandert. Dit verschilt per vrouw. Sommige vrouwen merken dat hun borsten een paar cupmaten groter worden tijdens hun zwangerschap, anderen merken weinig verschil. Sommige vrouwen hebben weer sneller last van rugpijn, wat ook een reden kan zijn om een zwangerschapsbeha te kopen. Ben je benieuwd welke zwangerschapskleding je verder kan kopen? Bekijk het hier >>

Over het algemeen geldt: als je normale beha niet meer past of niet lekker zit, is het tijd voor een zwangerschapsbeha. Je zal merken dat deze een betere ondersteuning geeft door het rekbare materiaal en de bredere bandjes.

De perfecte zwangerschapsbeha vinden

Bij het vinden van de juiste beha zijn twee eigenschappen belangrijk: gemak en een goede pasvorm. Daarbij is het goed om op de volgende dingen te letten:

  • Niet te strak. Een zwangerschapsbeha mag niet te strak zitten. Dit is niet alleen onprettig, het kan het ook je melkkliertjes afknellen. Dat wil je liever voorkomen.
  • Groeiruimte. Als je een zwangerschapsbeha aan het begin van je zwangerschap koopt, maak je de beha op het strakste haakje vast. Dan heeft het bandje van je beha ook voldoende ruimte om met je buik mee te groeien. Passen er nog twee vingers tussen het bandje en je lichaam? Dan heb je de juiste pasvorm te pakken en zit het niet te strak.
  • Maat groter. Trek de beha aan en leg je hand op je borsten. Past je hand in de cup zonder dat het vervelend zit? Dan weet je dat de zwangerschapsbeha voldoende ruimte heeft om met je borsten mee te groeien.
  • Brede bandjes. Kies voor een zwangerschapsbeha met brede bandjes en een sluiting met meerdere haakjes. Dit geeft de beste ondersteuning.
  • Passen, passen, passen. Pas altijd verschillende beha’s voordat je er eentje koopt. Zo kan je goed kijken welk merk en welke soort het lekkerst zit.
  • Naden. Let op de naden van de beha. Tijdens je zwangerschap wordt je huid namelijk extra gevoelig en kan zelfs de kleinste naad enorm gaan irriteren. Er zijn ook naadloze beha’s. Die zitten fijner als je een gevoelige huid hebt.
  • Kijk uit met een beugel. Wil je een beha met een beugel, zorg dan dat deze goed om je borst heen gaat en nergens prikt. Gelukkig hebben de meeste zwangerschapsbeha’s een buigzame beugel, die goede ondersteuning geeft maar niet afknelt.

Wist je dat...?

70% van de vrouwen draagt een verkeerde behamaat

Het dragen van een verkeerde behamaat kan zorgen voor veel ongemak. Denk aan nek- en rugklachten of minder steun. Veel vrouwen weten hun precieze behamaat niet. Het advies is om minimaal 1 keer per jaar je borsten te laten nameten.

De goede maat vinden

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk dat je borsten goede ondersteuning krijgen. Vraag daarom een verkoopmedewerkster om hulp als je twijfelt over de maat. Zij zijn hierin gespecialiseerd en kunnen je helpen om een goede keuze te maken.

Ben je niet in de mogelijkheid om naar een winkel te gaan? Geen probleem. Via deze behamaat-calculator kan je vanuit huis je maten opmeten. Heb je jouw cupmaat berekend? Of weet je deze misschien al? Dan kan je de volgende tabel gebruiken voor het kopen van een zwangerschapsbeha. Iedere vrouw is anders. De calculator en tabel zijn dan ook richtlijnen.

Omtrek Cupmaat B Cupmaat C Cupmaat D Cupmaat DD (E) Cupmaat DDD (F)
70 S S S S S
75 S S M M M
80 S M M L L
85 M M L L XL
90 L L L XL XL
95 L XL XL XL XL
Matentabel zwangerschapsbehaBron: Medela

Kosten zwangerschapsbeha

Hoeveel je voor een zwangerschapsbeha betaalt, is afhankelijk van het type dat je kiest. Zo heb je al een zwangerschapsbustier (lijkt op een sport-beha) en een eenvoudige voorgevormde beha voor ongeveer 20 tot 30 euro. Beha’s die beter ondersteunen en er mooier uitzien, bijvoorbeeld met kant of leuke printjes, kosten meestal rond de 50 euro.