Zwangere vrouw ervaart voordelen van bevallen in winter

Wist je dat hoogzwanger zijn en bevallen in de winter veel voordelen heeft? Niet alleen voor jou (je hebt een excuus om tijdens het kerstdiner nog eens op te scheppen), maar ook voor je kleine. Die heeft bijvoorbeeld een grotere kans op een hoog IQ.

1. Feestdagen zonder verwachtingen

Of je nu zwanger bent of al bevallen: niemand verwacht dat je voor de hele familie oliebollen bakt. Ook verwachten ze niet dat je een uitgebreid kerstdiner op tafel zet. Het enige wat jij moet doen is ontspannen en genieten van de gezelligheid om je heen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

2. Je partner heeft mogelijk meer vrije dagen

In juli 2020 wordt het geboorteverlof voor partners uitgebreid met vijf extra werkweken. Tot die tijd krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week uitbetaald. Daarom is het fijn als je partner tijdens de feestdagen extra vrij is. Zo kunnen jullie meer tijd met elkaar doorbrengen. Nog even genieten met zijn tweetjes, of lekker cocoonen met jullie baby.

3. Vroeg naar bed

Onderzoek laat goed én slecht nieuws zien voor ouders van winterbaby’s. Het goede nieuws: kinderen die in de winter zijn geboren, worden ’s avonds vaak eerder moe. Dit zou te maken hebben met de kleinere hoeveelheid natuurlijk daglicht die ze als baby zien. Je zal dus hopelijk minder moeite hebben om je kind naar bed te brengen. Het slechte nieuws? De kans is groot dat ze ook eerder wakker zijn. Uitslapen? Wat is dat ook alweer?

4. Haal de mutsen en fleecepakjes maar tevoorschijn

Wat is er schattiger dan een pasgeboren baby in een winteroutfit? In de zomer draagt je baby vaak niet meer dan rompers en luchtige pakjes. ’s Winters is de kou een goede reden om hem wollen pakjes en zacht fleece aan te trekken.

5. Een excuus om wat meer te eten

Zwanger zijn tijdens de feestdagen is een goed excuus om wat meer te eten dan normaal. En als je bevallen bent, kan je tijdens het kerstdiner weer genieten van half doorbakken biefstuk. Een glas champagne tijdens de jaarwisseling? Nu je kleine geboren is, mag het weer. Proost!

6. Een grotere kans op een hoger IQ

Kinderen die in de winter geboren zijn, scoren gemiddeld gezien beter bij intelligentietesten. Volgens onderzoek komt dit door de weersomstandigheden in dit seizoen. Lage temperaturen tijdens de zwangerschap zouden voor een minder doorbloede placenta zorgen. Dit kan de ontwikkeling van je kind verstoren. Winterbaby’s profiteren dus als foetus van de zomerwarmte.

Stel met baby ervaart voordelen bevallen winter

7. Vitamine D opdoen tijdens een winterse wandeling

Of het nu vriest of dooit: de winter is een heerlijk seizoen om een wandeling te maken. Het is fijn én belangrijk om regelmatig een frisse neus te halen. Bewegen is goed voor je, en jij en je baby hebben baat bij vitamine D. Bovendien is een wandeling een goede gelegenheid om wat mooie foto’s te maken en onderweg warme chocolademelk te drinken. Kleed je kleine en jezelf warm aan en ga de deur uit. Zo kom je de winter wel door.

Tip: Sommige zwangerschapsjassen kan je ook dragen als je baby in de draagzak zit. Houd dit in je achterhoofd bij het kopen van een positiejas. Zo kan je hem namelijk langer dragen!

8. Minder ruiten krabben in het donker

Heb je verlof in de winter? Dat betekent dat je tijdens de donkerste periode van het jaar niet vroeg de deur uit hoeft. Niet iedere ochtend de autoruiten krabben en niet met een slaperig hoofd je baby dik inpakken tegen de kou. Jij draait je ’s ochtends lekker nog even om.

9. Winterbaby’s zijn sociale baby’s

Baby’s die in de winter geboren worden, hebben tijdens de zwangerschap meer vitamine D opgenomen. Vrouwen die in de zomer zwanger zijn, krijgen namelijk door het zonlicht meer vitamine D binnen. Onderzoek laat zien dat zij daardoor een kleinere kans hebben op concentratieproblemen. Ook zouden ze minder moeite hebben met delen en vrienden maken.

10. Vroeg de gordijnen dicht

Als hoogzwangere of als kersverse moeder slaat de vermoeidheid waarschijnlijk eerder toe dan normaal. Gelukkig speelt het leven zich ’s winters grotendeels binnenshuis af. Niemand die raar kijkt als je vroeg de gordijnen dichtdoet. Lekker onder een dekentje op de bank kruipen, of vroeg naar bed. Welterusten!