Doula - geboortecoach verzorgt mentale steun tijdens de bevalling

Een doula is een ervaren en kundige vrouw, die met haar persoonlijke aandacht rondom de hele geboorte jullie steun is. Dit begint al met een intensieve voorbereiding waarin ze jullie persoonlijke situatie en wensen leert kennen.

Als de geboorte zich aankondigt komt ze zodra jullie daar behoefte aan hebben. Ze steunt, stelt gerust, moedigt aan en geeft vertrouwen in eigen kunnen en kracht. Dit draagt bij aan een positieve beleving van de geboorte, en een mooie start voor jullie gezin.

De doula en andere professionals

Andere professionals begeleiden de bevalling vanuit medische hoek, en moeten vaak hun aandacht verdelen tussen meerdere bevallingen. Een doula is niet medisch, en is er met al haar aandacht alleen voor jullie. Door dienstwisseling heb je grote kans op wisseling van de mensen die de bevalling begeleiden. Een doula is de enige professional die komt vanaf het moment dat jullie haar oproepen tot ruime tijd na de geboorte, wanneer de rust is weergekeerd.

Dat meerdere vrouwen bij een baring ter ondersteuning aanwezig zijn is al eeuwenoud. Uit allerlei recente onderzoeken blijkt dat continue ondersteuning bevallingen voorspoediger doet verlopen. De doula is hiermee de ontbrekende schakel in ons huidig verloskundig systeem. Ze brengt de rust rondom de geboorte terug. Dat zorgt voor snellere bevallingen, met minder behoefte aan medische pijnstilling, en minder kunstverlossingen.

De plek van de partner

Niemand kan bij de geboorte de plek van de partner vervangen. Een doula is allesbehalve plaatsvervangend voor de partner. Ze weet wat een vrouw doormaakt, en is er op gericht dat zij de partner dingen aanreikt waardoor hij nog meer voor zijn vrouw kan betekenen. Daarbij geeft ze zelf extra steun aan de vrouw, die het op dat moment zo hard kan gebruiken. Het blijkt dat vrouwen tevredener zijn over hun bevalling én over hun partner, wanneer een doula bij de geboorte aanwezig is.

Wordt het vergoed door je zorgverzekering?

Er is een aantal zorgverzekeraars die de kosten (deels) vergoeden. Het is dus zeker van belang om dit na te vragen bij jouw zorgverzekeraar.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in ons artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen onder andere vergelijken bij Independer.

Soms zijn er mogelijkheden voor vergoeding via Arbo-dienst, UWV, de gemeente of Persoonsgebonden Budget. Ben je zelfstandig ondernemer, dan zijn de kosten voor coaching fiscaal aftrekbaar.

Hoe vind ik een doula?

Op de website van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s vind je gecertificeerde doula’s per regio. Op doula.nl vind je ook stagiaires en ervaringsdoula’s.

Malua te Lintelo gecertificeerd Doula

Dit artikel is geschreven door Malua te Lintelo. Zij is gecertificeerd Doula. Meer informatie is te lezen op haar website welkomst.nl, per
e-mail is ze bereikbaar via doula.malua@welkomst.nl.