Vader, peuter en zwangere moedere maken samen zwangerschapsrecepten voor het kerstdiner klaar

Met kerst wil je er natuurlijk een echt feestje van maken. Maar je wilt wel dingen eten die je mag tijdens je zwangerschap. Of je nu houdt van wild, gevogelte of liever vegetarisch, deze bijzondere gerechten maken je kerstdiner helemaal af en zijn natuurlijk helemaal zwangerschapsproof!

We hebben een aantal heerlijke voor-, hoofd- en nagerechten voor je op een rijtje gezet. Daarnaast hebben een aantal feestelijke drankjes voor je samengesteld, geheel zwangerschapsproof!

Voorgerechten

Blinitorentjes met honing en zachte kaas (15 minuten)

Blinitorentjes met geitenkaas en honing
Blinitorentjes met roomkaas en honing

Ingrediënten – 3 stuks
9 blini’s (in het assortiment van Albert Heijn in december)
100 g roomkaas
2 eetlepels honing
2 eetlepels poedersuiker
1 sinaasappel – rasp, en vervolgens gepeld en in parten gesneden

Bereiding
Doe de roomkaas, sinaasappelrasp, 1 el honing en de poedersuiker in een kom en mix de ingrediënten.

Plaats 3 blini’s op een bord en schep hier wat van het kaasmengsel op. Plaats daar weer een blini bovenop en schep hier weer een laagje van het kaasmengsel op. Eindig elk stapeltje met een derde blini bovenop.

Plaats een sinaasappelpartje op elk blinitorentje en besprenkel met de resterende honing.

Groenten-notentimbaaltjes (15 minuten; Vegetarisch)

Groenten-notentimbaaltjes
Groenten-notentimbaaltjes

Ingrediënten – 4 personen
1 pot gegrilde rode paprika
300 g spinazie
185 g roomkaas
100 g gezouten cashewnoten (gehakt)
2 el pisctachenoten (gehakt)
1 el zonnebloemolie

Bereiding
Bekleed een timbaaltje (te koop bij Dille & Kamille, €1,95 of beslist.nl, €1,25) met vershoudfolie en de paprika. Verhit de olie in een wok en roerbak de spinazie ongeveer 3 minuten. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Probeer met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de spinazie te duwen. Schep de roomkaas en 3/4e van de noten erdoor. Verdeel dit mengsel over de timbaaltjes en druk aan. Stort de timbaaltjes vervolgens op een bord en bestrooi met de overgebleven noten.

Prei-mosterdsoep (30 minuten)

prei-mosterdsoep
Prei-mosterdsoep

Ingrediënten
500 g prei, gewassen en in ringen
2 aardappelen, geschild en in blokjes
125 ml crème fraîche
2 el Zaanse mosterd
1 liter kippenbouillon
2 el olie

Bereiding
Leg enkele lichtgroene, dunne preiringen apart voor de garnering. Verhit de olie in een soeppan. Bak de prei op middelhoog vuur ongeveer 3 minuten. Voeg de aardappelen en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Schep de mosterd en de crème fraîche erdoor en pureer met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

Schep de soep in kommen of diepe borden en strooi de overgehouden preiringen erover.

Variatietip: ook lekker met pittige mosterd in plaats van milde Zaanse! Voor extra pit kun je ook uitgebakken spekjes toevoegen.

Hoofdgerechten

Kalkoenrol met kerstcrumble topping, salie en uienvulling (100 minuten)

Heerlijk als je eens iets anders wilt dan de standaard kerstkalkoen. En nog veel makkelijker aan te snijden ook!

Kalkoenrol met kerstcrumble
Kalkoenrol met kerstcrumble

Ingrediënten – 6 tot 8 personen
Voor de crumbletopping
100 g zwoerd (pork rinds)
100 g zuurdesem brood, in stukken gebroken en krokant gebakken
100 g pistache noten, gehakt
50 g cranberry’s, gehakt
2 el verse tijm
rasp van 1 sinaasappel

Het zwoerd is de buitenste harde laag die aan het spek van een varken vastzit. Het is in feite de huid.

Voor de vulling
800 g worst
400 g ui, fijn gehakt en gefruit
100 g gekookte en gepelde kastanjes, fijn gehakt
160 g vers broodkruim
1 bosje verse salie, gehakt
1 tl zout
3 tl gebroken zwarte peper
1 el jeneverbessen, vermalen
20 strips gerookte bacon (ongeveer 250-300 g)

Voor de kalkoen
2-2,2 kg kalkoen filet (zonder botten of huid)
140 g bruine saus (HP sauce AH €2,09)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 120C.

Voor de crumbletopping, vermaal de zwoerd en het zuurdesem brood in een kom. Voeg de pistachenoten, cranberry’s en tijm toe. Schep door elkaar met je handen en zet opzij in een afgedekte schaal.

Voor de vulling, mix al de ingrediënten behalve de bacon. Mix weer goed met je handen.

Haal alle beetjes vet of pees van de kalkoen. Snijd de filets open met een scherp mes. Leg de kalkoen tussen twee vellen vershoudfolie en druk hem een beetje plat met een deegroller.

Neem een groot vel vershoudfolie en leg hier de kalkoenfilet op. Kruid met zout en peper. Schep een royale hoeveelheid van de vulling op de kalkoenfilet (ongeveer 5mm dik, gebruik niet alles!). Rol de kalkoenfilet met behulp van de vershoudfolie op tot een Zwitserse rol (zo’n ronde cake met een spiraal van jam in het midden). Omwikkel de kalkoen volledig met vershoudfolie . Bind er in de lengte en op gelijke afstanden het keukentouw omheen. Zet in de ijskast.

Giet 400 ml kokend water in een diepe ovenschaal. Plaats een rooster in de ovenschaal en zet de kalkoen erop. Bedekt de ovenschaal met aluminiumfolie.

Rooster de kalkoen in de oven voor 1,5 – 2 uur. Check de temperatuur met een vleesthermometer. De temperatuur moet zo’n 70C zijn. Als dit niet het geval is, plaats hem dan terug in de oven tot het 70C is. Als de kalkoen klaar is, haal hem dan uit de oven, bedek hem met aluminiumfolie en zet 40 minuten opzij. Als de kalkoen is afgekoeld, kun je het keukentouw en de vershoudfolie verwijderen.

Voor de vulling, verwarm de oven op 170 C. Leg de baconstrips in een vuurvaste schaal naast elkaar en laat de strips een beetje over de rand puilen. Schep de vulling erop en vouw dicht met baconstrips. Bak in de oven voor 45 minuten of totdat de vleesthermometer 70C aangeeft. Haal vervolgens uit de oven en zet 20 minuten opzij.

Dep na 20 minuten de vulling droog en verwarm de grill op hoge temperatuur. Grill de vulling tot de bacon knapperig is.

Als de 40 minuten voorbij zijn, haal je de kalkoen uit de ovenschaal. Schep er een dikke laag bruine saus over. Bedek met de kerstcrumble topping en een beetje sinaasappelrasp.

Gelijk serveren met de vulling!

Veggie Wellington (50 minuten; Vegetarisch)

Veggie Wellington
Veggie Wellington

Ingrediënten – 4 tot 6 personen
Voor de vulling
60 g basmati rijst, gekookt
mespuntje kurkuma
rasp van een citroen
1 ui, fijn gesnipperd
600 g kastanjechampignons, in reepjes
50 g boter, gesmolten
1 el gehakte verse peterselie
1 el gehakte verse dragon
1 el gedroogde cranberry’s
2 eieren, hardgekookt en in stukjes
zout en verse zwarte peper

Voor de pastei
250 g bladerdeeg
1 ei, geklopt
1 tl sesam zaad
vegetarische jus (vraag hiernaar in de supermarkt)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C.

Meng in een kom de gekookte rijst, kurkuma en citroenrasp. Dek de kom af en zet in de ijskast.

Verwarm de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui en kastanjechampignons 3-4 minuten. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Roer de gekookte rijst, kruiden, cranberry’s en hardgekookte eieren erdoor. Kruid met zout en peper.

Voor de pastei snijd je een stuk van 40cmx20cm uit het bladerdeeg.

Schep het rijstmengsel in het midden van het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg dicht en druk het bladerdeeg tegen elkaar aan. Smeer in met het losgeklopte ei en laat het 30 minuten afkoelen.

Strooi de sesamzaadjes over de pastei en bak de pastei 30 minuten in de oven, of totdat hij goudbruin en knapperig is.

Leg bij het serveren een plak van de pastei op een bord en schenk de vegetarische jus erover.

Bijgerechten

Romige spruitjes met bacon (20 minuten)

Iedereen kent er wel één: een echte spruitenhater. Met dit recept zullen zelfs de allerkoppigsten onder ons blij verrast zijn!

Romige spruitjes met bacon
Romige spruitjes met bacon

Ingrediënten – 4 personen
1 kg spruitjes, schoongemaakt
8 dikke bacon strips, in stukjes
250 ml slagroom
2 teentjes knoflook, geperst
zout en verse zwarte peper

Bereiding
Kook de spruitjes gaar in 8-10 minuten. Laat uitlekken en spoel af in een kom met ijs en water. Laat ze opnieuw uitlekken als ze zijn afgekoeld.

Bak de baconstrips in een anti-aanbakpan op matig vuur totdat ze knapperig zijn.

Doe de slagroom en de knoflook in een kleine pan en breng aan de kook.

Roer de spruiten door de bacon. Voeg daarna al roerend de hete room toe. Breng om smaak met zout en peper en serveer direct.

Variatietip: ook lekker en extra feestelijk met gepofte kastanjes. Leg de kastanjes 15-20 minuten in de oven (200C) totdat ze openspringen.

Zoete aardappelkroketjes met geitenkaas (30 minuten; Vegetarisch)

Een heerlijke variant op de traditionele kerstklassieker. Lekker voor jong en oud!

Aardappelkroketjes
Zoete aardappelkroketjes met geitenkaas

Ingrediënten
500 g zoete aardappelen, geschild en in stukken
2 eieren
30 g boter
1 el bloem
paneermeel
geitenkaas
witte peper en zout

Bereiding
Kook de aardappelen in 15 minuten gaar. Pureer ze en meng er 1 eidooier, witte peper, zout en de boter doorheen. Meng er vervolgens bloem doorheen zodat het goed bindt. Als het te dun blijft, voeg dan meer bloem toe. Dek af met vershoudfolie en laat afkoelen in de ijskast.

Klop het tweede ei en de overgebleven eiwit los, en doe het paneermeel op een bord. Maak van de puree kroketjes en druk er een stukje geitenkaas in. Haal ze door het eiwit en vervolgens door het paneermeel.

Verwarm zonnebloemolie in een diepe pan of verwarm de frituurpan op 180C. Leg de kroketjes voorzichtig in de olie en ze bak in 4-5 minuten goudbruin.

Variatietip: je kunt ook gewone aardappelen gebruiken en in kleine blokjes gesneden ham of tonijn door de aardappelpuree mengen

Nagerechten

Chocolade-pistache fudge (40 minuten; Vegetarisch)

Voor de echte chocoladeliefhebber. Ook leuk om een aantal stukjes in een doosje onder de boom cadeau te doen!

Chocolade pistache fudge
Chocolade-pistachefudge

Ingrediënten – 64 stukjes
350 g pure chocolade (70% puur), gehakt
400 g gecondenseerde melk
30 g boter
mespuntje zout
150 g ongezouten pistachenoten, uit de schil

Bereiding
Doe de gehakte chocolade, melk, boter en zout in een pan met dikke bodem op een laag vuur. Blijf goed roeren tot de chocolade gesmolten is en het geheel goed gemengd is.

Doe de noten in een vrieszak en sla met een deegroller op de noten, zodat er kleine en grotere stukken ontstaan. Roer ze door de gesmolten chocolade.

Schenk het mengsel in een vierkante bakvorm (+/- 23 cm) en strijk de bovenkant glad. Laat de fudge afkoelen en zet vervolgens in de ijskast totdat het hard is geworden.

Snijd in kleine stukjes van 3cmx2cm. Het is makkelijk om de fudgeplaat in 7×7 snijlijnen te snijden om 64 stukken te krijgen.

De fudge kan bewaard worden in de vriezer. Net uit de vriezer hoef je de fudge niet te ontdooien alvorens te eten!

Variatietip: roer tegelijk met de noten wat stukjes kers door het beslag voor een fruitig resultaat!

Warm en koud ijs met vijgen en bananen (25 minuten; Vegetarisch)

Super makkelijk recept, want je hoeft hem niet op kerstdag zelf klaar te maken! Een dagje van tevoren kan prima. Vries de bladerdeegpakketjes in en bak ze op de dag zelf.

Warm en koud ijs
Warm en koud ijs met vijgen en bananen

Ingrediënten – 4 personen
2 bananen, gehalveerd
4 vijgen, gehalveerd
30 g boter
4 bladeren filodeeg
poedersuiker
4 bolletjes vanille ijs
4 tl honing
verse munt ter garnering

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220C. Snijd elk filodeegblad door twee en leg de ene helft op de andere helft. Besmeer met boter en schep een bolletje ijs in het midden. Vouw het deeg in een pakketje, bestrooi met poedersuiker en bak 2-4 minuten in de oven.

Verwarm een koekenpan en besmeer de bananen en vijgen met een beetje boter. Bak de bananen en vijgen aan beide kanten in de pan en leg ze op vier borden.

Haal de pakketjes uit de oven en leg naast de bananen en vijgen. Besprenkel met de honing en poedersuiker en garneer met een blaadje munt.

Serveer direct.

Aardbeientaartjes (15 minuten; Vegetarisch)

Makkelijk, snel en een heel leuk gezicht!

Aardbeientaartjes
Aardbeientaartjes

Ingrediënten
250 g aardbeien, zonder kroontje en in de lengte gehalveerd
500 ml slagroom, geklopt
8 scharreleierkoeken
10 g poedersuiker

Bereiding
Leg de helft van de eierkoeken met de platte kant naar onderen op een schaal of bord. Verdeel de slagroom over het midden van de koeken.

Leg de overgebleven eierkoeken met de bolle kant naar beneden op de slagroom. Druk voorzichtig aan en zorg ervoor dat de slagroom binnen de rand van de koeken blijft. Duw de aardbeien met de bolle kant in de slagroom, snijkant dus naar buiten. Bestrooi de bovenkant met de poedersuiker.

Variatietip: je kunt de eierkoeken natuurlijk ook vierkant uitsnijden, voor een vierkant taartje!

Feestelijke drankjes

Nu je zwanger bent wil je natuurlijk ook genieten van een lekker drankje tijdens de feestdagen. We hebben een aantal feestelijke drankjes voor je samengesteld, geheel zwangerschapsproof!

Sinaasappel longdrink (10 minuten; Vegatarisch)

Lekker voor bij het eten, maar ook tussendoor als spoom!

Sinaasappeldrink
Sinaasappel longdrink

Ingrediënten – 4 personen
4 sinaasappels, gehalveerd
1 citroen
50 g poedersuiker
12 ijsblokjes
700 ml bruisend bronwater

Bereiding
Snijd 4 dunne plakken van de sinaasappels ter garnering. Pers de sinaasappels en citroen uit. Zeef het sap boven een kan.

Los de poedersuiker op in het sap en laat de drank ongeveer een uur koud worden in de ijskast. Verdeel de ijsblokjes en plakjes sinaasappel over 4 longdrinkglazen. Verdeel het sap erover en vul aan met bruisend water. Leuk met een rietje.

Virgin Mary (10 minuten; Vegetarisch)

Heerlijk, zo’n alcoholvrije ‘bloody mary’. Door de pittige smaak ook lekker als spoom.

Virgin Mary
Virgin Mary

Ingrediënten – 4 personen
200 ml tomaten passata (passata di pomodoro)
2 lente-uien, fijn gesnipperd
sap van 1 citroen
1/2 tl Tabasco saus
1/2 tl Worcestershire saus
55 g ijsblokjes
1 el vers gehakte bieslook

Bereiding
Mix in een blender de passata, uitjes, citroensap, Worcestershire saus, Tabasco saus en ijsblokjes. Mix 2 minuten, totdat het een glad mengsel is. Schenk in een hoog glas en garneer met de bieslook.