In samenwerking met logo ABN AMRO
Sparen voor de studie en rijbewijs van je baby

Het is bijna niet voor te stellen nu je kleine in je armen ligt te slapen, maar als hij of zij straks volwassen is, wil hij de wereld verkennen. Zelfstandig wonen, starten met een studie en het halen van een rijbewijs zijn grote mijlpalen waar je als ouder graag financieel aan bijdraagt. Wel zo fijn als je daar tegen die tijd een spaarpotje voor hebt. Als je nu al begint met sparen, zijn de kosten te overzien. Aan welke bedragen moet je denken?

Als jij de volledige studie, het rijbewijs én een deel van de kosten van het zelfstandig wonen van je kind wil betalen, moet je tussen €16.000 en €29.000 sparen, afhankelijk van de studie van je kind. Een enorm bedrag, maar als je meteen bij de geboorte van je baby begint met sparen, groeit een maandelijks bedrag van €100,- uit tot een bedrag van €21.600 op zijn 18e verjaardag.

Moeder spaart voor de toekomstdromen van haar baby

Spaar jij al voor de toekomst van je kindje?

In samenwerking met ABN AMRO

Als je nu al begint met geld opzij leggen, heb je rond de 18e verjaardag van je kind een mooi spaarpotje bij elkaar gespaard. Dit kan hij goed gebruiken voor al zijn toekomstdromen!

Zo ga je van start >

Tip: Door iedere maand automatisch een bedrag naar de spaarrekening van je kind over te boeken, hoef je er niet steeds aan te denken!

Sparen voor de studie van je kind

Hoewel een opleiding grotendeels door de overheid wordt vergoed, moet iedere student collegegeld betalen. Bij universiteiten en hogescholen bedraagt het collegegeld €2.143 per jaar (2020/2021). Een mbo-opleiding kost €1.202 per jaar (2020/2021). De overige studiekosten, zoals studieboeken en -materialen, bedragen gemiddeld zo’n €711 per jaar.

Gemiddeld doen studenten 5 jaar over hun hbo- of universitaire studie en 3 tot 4 jaar over hun mbo-opleiding. Dit betekent dat het bedrag voor een totale studie (inclusief studieboeken en -materialen) gemiddeld tussen de €5.500 (3 jaar mbo) en de €14.500 (5 jaar hbo/wo) ligt.

Om de volledige studie van je kind te betalen, moet je vanaf de geboorte van je baby tussen de €26 en €68 per maand sparen. Dan kom je uit op een bedrag tussen de €5.616 en €14.688. Voldoende voor de studie van je kind.

Sparen voor op kamers gaan

Als je kind gaat studeren, wil hij misschien op kamers. Het is een geruststellende gedachte om te weten dat jij je kind financieel kan ondersteunen als dit nodig is. Studenten die op kamers gaan, besteden gemiddeld zo’n €1.044 per maand, dus €12.528 per jaar. De kosten bestaan onder andere uit huur, boodschappen, kleding en de zorgverzekering. De studiekosten van €175 per maand zijn hierbij nog niet meegenomen.

Hoeveel je kan en wil bijdragen, verschilt natuurlijk per persoon. Als je de volledige kosten voor op kamers gaan voor je kind wil betalen, moet je rekening houden met een bedrag van €62.640 wanneer je kind 5 jaar studeert. Dit betekent dat je vanaf de geboorte van je kind iedere maand €290 opzij moet leggen. Dit kan natuurlijk lang niet iedereen missen.

De kans is echter groot dat je kind tegen die tijd ook een (bij)baantje heeft en zelf een deel van deze kosten kan betalen. Uit onderzoek van Nibud (2017) blijkt dat 60% van de ouders hun uitwonende, studerende kind gemiddeld €216 per maand geven. Hiermee kan je bijvoorbeeld zijn studieboeken en zorgverzekering betalen.

Als je uitgaat van het gemiddelde, kom je voor 3 jaar op kamers (mbo) op een bedrag van ongeveer €7.700. Voor 5 jaar op kamers (hbo/wo), kom je op een totaalbedrag van €12.960. Dit betekent dat je vanaf de geboorte van je kind tussen de €35-60 (afgerond) per maand opzij moet leggen.

Sparen voor het rijbewijs van je kind

Veel ouders geven hun kind het rijbewijs cadeau voor hun 18e verjaardag. Een duur cadeau, want voor je kind veilig en wel in een auto rondrijdt, ben je al gauw zo’n €2.500 kwijt. Daarin zitten uiteraard de rijlessen, maar ook het theorie- en praktijkexamen.

Om het rijbewijs volledig te bekostigen, moet je vanaf zijn geboorte zo’n €13 per maand sparen. Op zijn 18e verjaardag heb je dan €2.808 bij elkaar gespaard. Ruim voldoende, ook als je kind niet in één keer slaagt voor het rijexamen.

Hoe sparen voor je kind?

Er zijn verschillende mogelijkheden om te sparen voor de toekomstdromen van je kind. Je kan bijvoorbeeld een spaarrekening openen voor je baby.

Er bestaan verschillende soorten spaarrekeningen. Oriënteer je goed of laat je voorlichten. Dan vind je de spaarrekening die goed bij jouw situatie past. Wil je weten hoe je extra geld kan (be)sparen? Bekijk onze tips.