Ouders spelen met hun baby spelletjes

Met je baby spelletjes spelen is een van de leukste dingen die er is. Het is niet alleen erg gezellig, maar zorgt ook voor een goede band tussen jou en je kleine én stimuleert de ontwikkeling van je kindje. Des te meer redenen om leuke baby spelletjes te doen. Wij hebben de leukste kinderspelletjes voor jou en je baby van 0 tot 12 maanden oud op een rij gezet. Heel veel speelplezier!

Wat zijn baby spelletjes?

Baby spelletjes zijn spelletjes en activiteiten die je kan doen met je baby van 0 tot 1 jaar. De spelletjes zijn nog niet heel ingewikkeld, maar stimuleren je baby om zich op verschillende gebieden verder te ontwikkelen.

De eerste weken van zijn leventje kan je nog niet écht met je baby spelletjes spelen. Hij is zich nog volop aan het ontwikkelen, zijn hersenen moeten nog groeien en hij moet nog verschillende motorische vaardigheden krijgen. Verwacht dus niet dat hij een spel meteen snapt, leuk vindt of kan. Probeer het op een later moment gewoon opnieuw, wie weet is het dan ineens het favoriete spel van je baby!

Waarom baby spelletjes spelen?

Met je baby spelletjes spelen is om verschillende redenen leuk én nuttig. Het stimuleert:

  • De ontwikkeling van de hersenen. Door spelletjes te doen, leert je baby veel nieuwe dingen, doet hij nieuwe ervaringen op en leert hij nieuwe verbanden leggen. Daarnaast leert je baby heel veel door herhaling: hierdoor gaat hij patronen ontdekken en herkennen.
  • De motorische ontwikkeling. Verschillende baby spelletjes en activiteiten vergen fysieke inspanning van je baby, waardoor je zijn motorische ontwikkeling stimuleert. Denk maar eens aan omrollen, grijpen, en later: klappen! Maar ook de fijne motoriek wordt vaak meegenomen in spelletjes, zoals de pincetgreep.
  • De sociaal emotionele ontwikkeling. Oké, samen spelen, samen delen gaat nog niet helemaal op voor je lieve baby, maar toch zorgt samen met je baby spelletjes spelen voor een goede band en leg je hiermee al een basis voor de rest van zijn leventje. En zodra je kindje wat ouder is, leert hij door middel van spelletjes om samen te spelen (én te delen).
  • De taal- en spraakontwikkeling. Veel activiteiten en spelletjes draaien om klanken, geluiden en melodieën, zoals voorlezen en samen liedjes zingen. Hiermee stimuleer je de taalontwikkeling van je baby.
  • Ontspanning. Zowel bij je baby als bij jou, niet onbelangrijk!

Veiligheid voorop

Zorg tijdens de activiteiten altijd voor een veilige omgeving en forceer je baby niet om iets te doen wat hij niet wil of nog niet kan. Ieder kindje ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Maak jij je zorgen over de ontwikkelingen van je baby? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts.

Baby spelletjes per maand

Hieronder staan verschillende baby spelletjes onderverdeeld naar leeftijd van je baby. Natuurlijk kan je heel veel spelletjes ook in andere maanden spelen! Zo is kiekeboe altijd leuk, en komt er ook geen eind aan de pret van liedjes zingen. Let bij het spelen van spelletjes met je baby dus vooral op de ontwikkeling van je eigen kindje en zijn interesses en voorkeuren.

Baby spelletjes maand 0

Baby spelletjes staren

Oogappel

De eerste maand na de geboorte kan je baby nog niet heel goed zien, omdat zijn ogen zich nog niet volledig ontwikkeld hebben. Je baby ziet dan scherp tussen zo’n 20 tot 30 cm afstand. Je kan de oogspieren en het zicht van je kleine trainen door hem jou te laten volgen met zijn ogen. Houd je gezicht dicht bij zijn hoofdje (20-30 cm) en beweeg langzaam heen en weer. Je baby zal proberen zijn favoriete uitzicht (jouw gezicht) goed in de gaten te houden en je proberen te volgen. Waarschijnlijk lukt dit nog niet echt goed, maar dat geeft niets. Jullie hebben nog zat tijd om te oefenen!
Goed voor: ontwikkeling zicht en oogspieren van je baby

Knuffelkont

De eerste weken met je baby moeten jullie nog erg aan elkaar wennen. Huid-op-huidcontact is direct na de geboorte belangrijk voor een goede band tussen jou en je baby, maar ook in de maanden daarna. Ook huid-op-huidcontact met je partner is voor je baby erg prettig en geeft hem een veilig gevoel. Neem dus regelmatig de tijd om uitgebreid met elkaar te knuffelen en geniet van dat zachte babyhuidje.
Goed voor: hechting tussen jou en je baby, veilig en vertrouwd gevoel

Rondleiding door het huis

Je baby geniet van jouw aanwezigheid en aandacht, en vindt niets lekkerder dan bij jou in de armen liggen. Toch is het ook een nieuwsgierig aagje en wil hij graag nieuwe dingen ontdekken. Neem hem daarom lekker op je arm en geef hem een rondleiding door jullie huis. Ga alle kamers langs, loop door de tuin of ga voor het raam staan en vertel wat er allemaal te zien is. Hoewel hij nog niet goed kan zien, maakt het luisteren naar je stem hem rustig.
Goed voor: hechting tussen jou en je baby

Baby spelletjes maand 1

Baby spelletjes babyzwemmen

Spetter, Pieter, Pater, lekker in het water

Ben jij van onder weer helemaal genezen? Ga dan eens lekker zwemmen met je baby! Dit is voor jullie allebei een ontspannen bezigheid en herinnert je kleine aan de veilige, warme baarmoeder. Daarnaast is babyzwemmen ook nog eens goed voor zijn motorische ontwikkeling én is samen spetteren gewoon hartstikke gezellig. Wacht wel even met zwemmen tot je baby zijn eerste inentingen heeft gehad, zodat hij goed beschermd is tegen ziektes.
Goed voor: motorische ontwikkeling

Gekke bekken trekken

Onderzoek wat je kleine vrolijk maakt: trek gekke bekken en maak rare geluidjes. Pak verschillende knuffeltjes en beweeg ze vrolijk (maar rustig) heen en weer voor zijn ogen. Of schud eens goed met de rammelaar. Zodra die oogjes gaan stralen en die tandeloze smile tevoorschijn komt, weet je dat je goed zit!
Goed voor: hechting tussen jou en je baby, ontwikkeling zicht, ontwikkeling gehoor

Ik zie, ik zie, wat jij nu ook ziet!

Teken leuke gezichtjes op je vingers of gebruik vingerpoppetjes. Leg je baby op zijn rug en breng je vingers langzaam in zijn zicht. Wacht tot je kindje zijn ogen op de poppetjes focust. Stel de poppetjes langzaam een voor een voor door je vinger iets naar voren te buigen en hierbij te praten. Wacht tot je baby reageert op de kennismaking en begin dan een leuk gesprekje. Je baby kan de poppetjes waarschijnlijk nog niet goed volgen met zijn ogen, maar hij vindt het reuze interessant!
Goed voor: ontwikkeling zicht

Baby spelletjes maand 2

Baby spelletjes baby massage

De baby-spa

Zijn jullie toe aan wat ontspanning? Geef je kleine dan een babymassage. Zo heb je volledig de aandacht voor elkaar en leer jij je kindje goed kennen. Bouw de massage rustig op en zorg voor een warme omgeving met weinig prikkels. Oh, wat zal je kleine genieten! Wil jij de massage optimaal afsluiten? Trakteer je baby na de massage op een plons in de Tummy tub of in bad. Het warme water zorgt niet alleen voor nóg meer ontspanning, maar spoelt ook nog eens de olie van zijn lijfje. Kleine tip: houd een schone doek bij de hand. Als je baby zo ontspannen is, wil er nog weleens wat uitfloepen!
Goed voor: hechting tussen jou en je baby, ontspanning, zintuigen

Liedjes zingen

Jouw stem maakt je baby rustig én muziek maakt je baby rustig. Jouw stem die muziek maakt, is dus de ideale combinatie voor je baby! Je hoeft geen Grammy-winning zangeres te zijn: neuriën van verschillende tonen vind je kleine al heerlijk om naar te luisteren. Jouw gezang stimuleert zijn taal- en spraakontwikkeling en hij leert verschillende toonhoogtes en ritmes kennen. Probeer verschillende liedjes, ritmes en toonhoogtes uit om te kijken wat jouw baby het prettigst vindt.
Goed voor: taal- en spraakontwikkeling, gehoor, ritmegevoel

Er was eens… een vorm!

Nu je kleine kleuren goed ziet, is het perfecte moment aangebroken voor boekjes. Het lijkt misschien wat vroeg, maar het bevordert nu al zijn taalontwikkeling. Kies een boekje met veel kleurrijke plaatjes, foto’s of vormen en vertel je baby wat hij allemaal ziet. Wijs alles aan en laat hem het boekje voelen. Verwacht nog niet dat je kindje hele verhalen kan volgen. Waarschijnlijk slaat hij nog ongecontroleerd met zijn armpjes en duikt hij met zijn mond op het boekje af. Zijn concentratieboog in nu eenmaal nog erg kort. Geniet er vooral van, zo hebben jullie samen de grootste lol!
Goed voor: taalontwikkeling, ontwikkeling zicht

Baby spelletjes maand 3

Het ongewone gewone ontdekken

Je kleine wordt zich steeds bewuster van zijn omgeving en ontdekt veel nieuwe dingen. Sta daarom tijdens jullie dagelijkse wandeling buiten eens wat langer stil. Zo kan je baby de omgeving rustig in zich opnemen: hij hoort de vogeltjes fluiten, voelt de wind op zijn gezichtje en ziet de grote vormen van de bomen. Voor jou zijn dit allemaal hele normale dingen, maar voor je kleine is het een hele nieuwe ervaring. Al die dansende blaadjes in de bomen zijn voor hem een reusachtige babymobiel!

En als je toch buiten loopt, strik dan wat mooie blaadjes, takjes of bloemetjes aan een draadje, en maak er een mobiel van voor boven de kinderwagen. Zorg er hierbij wel voor dat je kindje niet bij je eigengemaakte mobiel kan.
Goed voor: ontwikkeling zintuigen (zicht, tast, gehoor, reuk)

Uit de (kleding)kast

3 maanden na de bevalling wordt het wel weer eens tijd om je oude kledingkast in te duiken! Wat waren jouw favoriete kledingstukken voor je zwangerschap? Show ze aan je baby en laat hem de verschillende stoffen voelen. Wrijf bijvoorbeeld die mooie, zijde rok of die fluffy oversized trui langs zijn buikje en wangetje en beschrijf wat hij allemaal voelt. Voor je baby een fantastische, nieuwe ervaring! En voor jou misschien een extra motivatie om die mooie kleding straks weer aan te kunnen…

Let trouwens wel op de soort stof: je baby stopt alles in zijn mondje! Alles met kleine kraaltjes, pailletten en dergelijke kan je dus nog beter even laten liggen.
Goed voor: oog-handcoördinatie, tastgevoel, zintuigen, fijne motoriek

Komt een muisje aangelopen

“Komt een muisje aangelopen…zo in [naam van je kindje]’s nekje gekropen!” Terwijl je dit zegt, ‘loop’ je met je vingers over zijn lijfje. Begin bij de handjes en eindig in zijn nekje, waar je hem zachtjes kietelt. De eerste keer vindt hij dit misschien een beetje spannend, maar zodra hij eraan gewend is, giert hij het al uit zodra hij merkt dat jullie het spelletje gaan spelen. Varieer af en toe eens van ‘looproute’: ga de ene keer van zijn voetjes, via zijn buikje naar boven en de andere keer van zijn handjes via zijn armpjes naar zijn hals. Succes gegarandeerd! Overigens ook een hele goede afleidingsmanoeuvre tijdens het verschonen… Merk je dat je baby het niet prettig vindt? Hou dan op met dit spelletje.
Goed voor: tast, bewustzijn van lijfje, oorzaak en gevolg

Baby spelletjes maand 4

Baby spelletjes kietelen

Sleeën zonder sneeuw

Als je baby 4 maanden oud is, kan hij zijn hoofdje vrij stevig omhooghouden en krijgt hij zijn bovenlijfje wat van de grond. Nu is het leuk om met je kleine te ‘sleeën’. Leg je kindje op zijn buikje op een groot stuk karton of op een kleed. Beweeg het karton/kleed vervolgens rustig naar voor en naar achter. Je baby kent dit gevoel nog niet en het bereidt hem voor op kruipen. Bovendien geeft het hem een idee van ruimte. Beweeg je kleine trouwens niet te snel heen en weer, want dan kan hij schrikken! Kan je baby zijn hoofdje nog niet goed omhooghouden? Wacht dan nog even met dit baby spelletje.
Goed voor: grove motoriek, ruimtelijk inzicht, coördinatie/evenwicht

Let’s roll, baby

Vindt jouw baby omrollen lastig? Dan kan je hem hierbij helpen. Ook als je baby wel al goed omrolt, blijft dit een leuk baby spelletje! Leg je baby op zijn buik op een kleed en leg een speeltje naast zijn hoofdje, nét buiten zijn bereik. Hij zal het proberen te pakken en rolt misschien pardoes naar het speeltje toe!

Je kan hem extra helpen door zijn onderlijfje voorzichtig de goede richting op te draaien. Als hij een beetje op zijn zij ligt, kan je zijn hoofdje met twee vingers lichtjes van de grond heffen. Dan draait zijn bovenlijfje mogelijk vanzelf mee en krijgt je baby een idee hoe de beweging in elkaar steekt. Rol je kleine vervolgens rustig verder tot hij de rand van het kleed bereikt. Je baby vindt het namelijk erg leuk om de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken.
Goed voor: grove motoriek, ruimtelijk inzicht

Geurenparade

Het neusje van je baby is erg gevoelig, test zijn reukvermogen daarom eens met een geurenparade. Neem je kleine op schoot en laat hem kennismaken met verschillende geuren. Bijvoorbeeld een banaan, stukje citroen, stukje sinaasappel, stokje vanille of een klein bloemetje. Laat hem de geuren een voor een ruiken. Voor je kindje is dit een geweldige, nieuwe ervaring en ook jij kan meegenieten. Je baby kan een geur namelijk erg grappig vinden en in de lach schieten, ervan schrikken of je met grote, verbaasde ogen aankijken. Vindt hij iets vies ruiken? Dan draait hij gewoon zijn hoofdje weg. Bah! Herhaal de geurenparade over een aantal weken nog eens om te kijken of je kindje anders op de geuren reageert. Zijn reuk is namelijk nog in volle ontwikkeling.
Goed voor: reuk

Baby spelletjes maand 5

Baby spelletjes kiekeboe

Kiekeboe: actie reactie

Je baby leert steeds beter dat een actie een gevolg heeft. Daarom vindt hij het nu extra leuk als er onverwachts iets gebeurt. Dus: kiekeboe er op los! Je kan natuurlijk de klassieke variant met je handen doen, maar er zijn nog meer variaties. Verstop je buiten het zicht van je kleine en kom plotseling omhoog met een blij of verbaasd gezicht. Hij zal kraaien van plezier.

Als je baby aan dit spelletje gewend is, kan je steeds meer verschillende gezichtsuitdrukkingen laten zien. Wissel ook eens van verstopplek: duik achter een stoel vandaan, doe de deur open en dicht, leg een doek over je gezicht en laat je baby die eraf trekken, of leg juist een doek over zijn gezicht en trek hem er zelf af. Mega lachbuien gegarandeerd!
Goed voor: oorzaak en gevolg, verbanden leggen

Geluidshow

Je kleine vindt verschillende geluiden nu erg interessant. Door verschillende geluidjes te laten horen en te laten zien wat het geluid maakt, kan je baby het verband leggen tussen een geluid en de geluidsbron. Verzamel verschillende objecten, bijvoorbeeld een rammelaar, een speeltje met piepjes erin en een krakend papiertje, en ga naast je kindje zitten. Laat de geluiden een voor een horen, terwijl je laat zien welk object het geluid maakt. Leg de ‘geluidsveroorzaker’ vervolgens in de handjes van je baby en help hem het geluid zelf te maken. Wauw! Hij zal versteld staan van zichzelf en het uitgieren van geluk.
Goed voor: oorzaak en gevolg, gehoor

Tour de baby

Je baby is druk bezig met het trainen van zijn spierkracht en vindt het heerlijk om fietsbewegingen te maken met zijn beentjes. Jij kan hem daarbij helpen. Leg je kleine op zijn rug, pak zijn enkels vast en maak langzaam draaiende bewegingen met zijn beentjes. Varieer de beweging door zijn knieën dicht naar zijn borst te brengen en zijn benen vervolgens ver uit te strekken. Verander ook eens van ritme. De fietsbewegingen versterken zijn beentjes en buik, wat straks goed van pas komt bij het zitten, kruipen en lopen. En je stoomt hem natuurlijk alvast klaar voor een oer-Hollandse gewoonte: fietsen!
Goed voor: grove motoriek, kracht

Baby spelletjes maand 6

Baby spelletjes vliegtuigje

Babyachtbaan

Je baby kan zijn hoofdje inmiddels goed omhooghouden en is flink aan het oefenen om controle over zijn bovenlijfje te krijgen. Help hem zijn grove motoriek te verbeteren met de ‘babyachtbaan’. Leg je kleine op een kussen of grote (fitness)bal en rol hem naar voren en achteren, terwijl je hem bij zijn heupjes vasthoudt. Dit draagt bij aan de coördinatie van zijn hele lichaam en hij vindt het ook nog eens hartstikke leuk.
Goed voor: coördinatie, kracht, grove motoriek

Baby sit-ups

Leg je baby op zijn rug, bijvoorbeeld op je schoot of naast je op de bank (let op dat hij er niet af kan rollen!). Pak hem vast bij zijn handjes en trek hem langzaam omhoog in zit. Laat hem vervolgens langzaam terug op zijn rug zakken. Herhaal dit een paar keer. Dit spelletje helpt je kleine zijn nekspieren te versterken. Maak het spelletje nog leuker door iedere keer dat hij omhoogkomt een gek geluidje te maken. Big smile gegarandeerd.
Goed voor: motorische ontwikkeling, tummy time, omrollen

Brokkenpiloot

Je baby vindt vliegtuigje spelen ontzettend leuk, en zijn overgangsreflexen helpen hem hierbij. Ga op je rug liggen, trek je benen op en leg je baby op je schenen. Waarschijnlijk strekt hij zijn lijfje en ledematen automatisch uit, en tilt hij zijn hoofdje op. Beweeg je kleine voorzichtig heen en weer. Er zijn natuurlijk veel variaties op vliegtuigje spelen! Laat je kleine bijvoorbeeld door de hele kamer vliegen. Houd je baby met twee handen vast bij zijn rompje en loop de hele kamer door. Joehoe, ik kan vliegen! Pas trouwens wel een beetje op: er wil nog weleens wat uit het mondje van een baby floepen…
Goed voor: kracht, motoriek, overgangsreflexen

Baby spelletjes maand 7

Baby spelletjes bellenblaas

Bellenblazen

Je baby heeft steeds meer interesse in zijn omgeving, kan beter naar objecten graaien én hij kan zijn hoofdje goed draaien. Een leuke activiteit om nu met je baby te doen is bellenblazen. Neem je kleine op schoot en blaas heel veel bellen. Hij kijkt zijn ogen uit met al die kleurrijke bellen die om hem heen zweven en het geeft hem de kans om er naar te grijpen. Bubbles: mine, mine, mine, mine!
Goed voor: oog-handcoördinatie, motoriek

Klap eens in je handjes

‘Klap eens in je handjes, blij blij blij. Op je boze bolletje, allebei. Handjes in de hoogte, handjes in je zij. Zo varen de scheepjes voorbij.’ Als je baby 7 maanden oud is, wordt zijn motoriek steeds beter en lukt het hem om in zijn handjes te klappen. Het liedje ‘klap eens in je handjes’ is nu dan ook ideaal om hem nóg beter te leren klappen op een leuke, speelse manier. Lekker samen zingen, klappen en lachen!
Goed voor: oog-handcoördinatie, motoriek, ritmegevoel

Dancing queens and kings

Je baby is af en toe al flink aan het bouncen, maar wat is er nu leuker dan sámen lekker swingen? Leg je kleine met zijn buikje op je arm en houd je hand op zijn rug. Zit hij liever overeind? Houd hem dan in ‘zitstand’ vast met zijn gezichtje naar voren of zet hem op je heup. Zet een vrolijk muziekje aan en dansen maar!
Goed voor: ritmegevoel, ruimtelijk inzicht

Baby spelletjes maand 8

Baby spelletjes spetteren met water

Waterfestijn

Je baby wordt steeds sterker en is flink aan het trappelen met zijn beentjes. Combineer deze skills met wat water en jullie hebben een groot waterfestijn! Vul een babybadje met een klein laagje water en zet je baby er in zitstand in. Kan je kindje nog niet zelfstandig zitten? Neem hem dan lekker op schoot. Laat hem vervolgens zien hoe je met water spettert. Misschien trappelt hij wel vanzelf met zijn beentjes! Hoe meer en hoe harder hij trappelt, hoe hoger het water komt. Als je dit spelletje vaker doet, ontdekt je baby dat híj de spettertjes veroorzaakt: hij een harde schaterlach, samen de slappe lach, jij een gesmolten hart!
Goed voor: oorzaak en gevolg, grove motoriek, verbanden leggen

Rockstar

Potten, pannen, deksels, doosjes… Laat je baby zien hoe je geluid kan maken door met je handen op de potten en pannen te slaan, of gebruik een houten spatel. Je kan lekker samen jammen of je baby in zijn eentje de sterren van de hemel laten drummen en er zelf een ander instrument bij spelen of bij zingen. Je kindje ontdekt zo dat zijn bewegingen geluid kunnen maken. Laat ook eens zien en horen dat grote pannen een ander geluid maken dan kleine bakjes: dat is (te) gek!
Goed voor: oorzaak en gevolg, fijne motoriek, oog-handcoördinatie, ritmegevoel

Fladderend vlindertje

Je baby krijgt steeds meer controle over zijn bewegingen. Stimuleer zijn bewegingen door vlindertje met hem te spelen. Ga met je benen wijd op de grond zitten en zet je baby tussen je benen in (met zijn gezichtje van je af). Laat hem met zijn rug tegen je aan leunen als hij nog niet goed zelfstandig kan zitten. Pak zijn handjes, spreid zijn armpjes en fladder ermee. Zeg: ’Kijk! Je bent een vlindertje. Kijk eens hoe goed je kan fladderen!’ Je kleine zal het leuk vinden! Jouw enthousiasme en de nieuwe beweging met zijn armen stimuleren hem zelf ook zijn armpjes te bewegen. Als je dit spelletje vaker speelt, leert hij zelf ‘fladderen’.
Goed voor: motoriek

Baby spelletjes maand 9

Baby spelletjes in spiegel kijken

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Je baby is geïntrigeerd door menselijke gezichten en kijkt dan ook graag naar jouw gezicht. Heb je jouw kleine al kennis laten maken met zijn eigen gezichtje? Neem je kindje op de arm en kijk samen in de spiegel. Zeg: “Wie is dat? Dat is [Naam van je baby]!” en wijs naar je kindje in de spiegel. Hij zal zichzelf bewonderen, maar beseft nog niet dat hij het zelf is; voor je baby is het gewoon een ander kindje dat voor hem staat.

Niet veel later zal je baby ook jou spotten in de spiegel. Huh? Mama staat toch achter me?! Waarschijnlijk draait hij verbaast zijn hoofdje naar je ‘echte’ ik en kijkt verwondert heen en weer van jou naar je spiegelbeeld. Als je dan ook nog gaat praten is hij helemaal overdonderd: hoe kan dit?
Goed voor: verbanden leggen, bewustzijn van eigen ‘ik’

Paardje in galop

Wie kent hem niet van vroeger: alle mogelijke varianten van Paardje in galop. Zet je kleine op je schoot en beweeg al zingend je knieën op en neer: “Hop hop hop, paardje in galop. Over velden, over wegen, komen we [naam van je kindje] tegen. Hop hop hop hop hop, paardje in galop.” Varieer met ‘het racepaard’, ‘de boerenknol’ en ‘gat in de weg’. Brede lach en twinkelende oogjes is het resultaat.
Goed voor: taal- en spraakontwikkeling, coördinatie, motoriek

Voer voor je hoedenplank

Iedereen heeft wel een paar gekke hoedjes of mutsen in huis die je op je hoofd kan zetten. Leg ze allemaal klaar en zet ze om de beurt op je hoofd. Je baby vindt dit hilarisch! Laat je kleine de hoed of muts van je hoofd pakken en weer op je hoofd zetten. Of zet het hoedje/de muts op je baby’s hoofdje en kijk of hij het er zelf af kan pakken. Wat is dat nu voor gek ding?
Goed voor: diepte zicht, oorzaak en gevolg, motoriek

Baby spelletjes maand 10

Baby spelletjes trompetteren

Trompetconcert

Deze Gouwe Ouwe kent bijna iedereen; trompetteren! Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is je mond en je baby. Maak er een echte show van: “Ja, ja dames en heren. Hier is de bekende trompetspeler Mama/Papa, met een nieuw liedje; de trompetbuik. Daar kom ik…!” Zet je mond op het buikje van je baby en blaas heel hard, met geluid. Dit kietelt op het buikje van je baby én klinkt ook nog eens heel gek. Lachen, gieren, brullen geblazen!

Trompetter ook eens op zijn handjes, wangetjes, onder zijn voetjes of in zijn nekje. Zo blijft het iedere keer spannend wat er gaat gebeuren. Doe dit spelletje niet te lang achter elkaar: het is voor je kindje een inspannend spelletje en kietelen kan voor sommige kindjes nog te heftig zijn. Merk je dat je kleine het niets vindt of het zat is? Hou dan op en probeer een ander spelletje.
Goed voor: hechting tussen jou en je baby, bewustzijn eigen ‘ik’ en lijfje

Schuimparty

Je baby is nog steeds bezig met zijn ontdekkingsreis en hoe kan je dit nu beter stimuleren dan met een … schuimparty! Spuit wat scheerschuim voor je kindje op tafel of in een lege badkuip en laat hem ermee spelen. De veranderende structuur wanneer hij het schuim aanraakt, is helemaal nieuw voor je kleine: een ware ontdekking! Een schuimparty in bad is natuurlijk ook één groot feest. Maak gekke kapsels, creëer een schuimbaard of transformeer je baby tot kabouter met puntmuts. Hou je camera gereed voor de leukste kiekjes!
Goed voor: oorzaak en gevolg, fijne motoriek,

Wie het vindt, mag het hebben

De klassieke variant van kiekeboe heb je nu waarschijnlijk al tig keer gespeeld, daarom is wat variatie van harte welkom. Je kindje ontwikkelt rond deze periode objectpermanentie, wat betekent dat hij objecten kan onthouden zonder dat hij ze ziet. Aangezien je baby nu vast een favoriet speeltje of knuffeltje heeft (en deze kan herkennen én onthouden), kan je hier heel goed verstoppertje mee spelen. Verstop het speeltje onder een dekentje en laat je kleine het speeltje zoeken. Kan hij hem niet vinden? Laat dan zien dat je baby het dekentje kan optillen en tada, daar is zijn speeltje!

Wordt het dekentje te makkelijk of ‘saai’? Zet dan 3 bakjes naast elkaar en verstop het speeltje onder 1 van de 3 bakjes. Laat duidelijk zien onder welk bakje je het speeltje verstopt: ‘Kijk, ik leg het speeltje onder dit bakje.’ Nu mag je kleine zoeken. Wordt ook dit spelletje te makkelijk? Laat dan niet zien onder welk bakje je het speeltje verstopt en laat je baby helemaal zelf zoeken. Dat is knap!
Goed voor: objectpermanentie, oorzaak en gevolg

Baby spelletjes maand 11

Baby spelletjes blokkentoren

De toren van Pisa

Je baby kan zelf nog geen blokjes op elkaar stapelen, maar kan een blokkentoren al wél goed omvergooien. Dát is leuk! Neem je kindje op schoot en stapel een paar blokken op elkaar. Laat je kleine de toren omverduwen en bekijk samen wat er gebeurt; de toren valt om, de blokjes rollen weg en er ontstaat ook nog eens een fantastisch geluid van blokken die op de grond vallen. Stapel de blokken weer op elkaar en laat je baby de toren weer omgooien. Herhaal dit spelletje regelmatig. Hoe vaker je het spelletje speelt, hoe beter je kleine de toren om kan duwen.
Goed voor: oog-handcoördinatie, motoriek, oorzaak en gevolg

Baby Bootcamp

Is jouw baby al een echt klauteraapje? Doe dan eens de Baby Bootcamp! Leg verschillende voorwerpen neer op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld kussens, een krukje en een kruiptunnel. Is het mooi weer? Leg de spullen dan gerust in de tuin of het park. Laat je baby lekker klimmen, kruipen en zich optrekken op zijn eigen tempo. Door met je kleine mee te doen, versterk je jullie band.
Goed voor: grove motoriek, hechting, verbanden leggen

Wajang: schimmenspel

Je baby vindt bewegende patronen en vormen fascinerend. Iedere keer is er een verrassingselement: wat zal er straks gebeuren? Maak daarom samen jullie eigen schaduwvoorstelling. Neem je baby op schoot in een verduisterde ruimte en schijn met een zaklamp op de muur. Maak met je hand vormen, waarmee je verschillende schaduwen op de muur creëert.

Begin simpel, met golven of cijfers, en probeer daarna met je handen dierenfiguurtjes te maken. Denk aan een giraf, konijntje of een hond. Je kan er zelfs een leuk verhaal bij bedenken. (Kijk, de giraf heeft een hele lange nek en gaat blaadjes eten van de boom, jummie!). Help je kindje om ook schaduwen te maken met zijn eigen handjes. Dat is bijzonder!

Baby spelletjes maand 12

Baby spelletjes feest

Smaken verschillen

Jouw kleine Robinson is een echte ontdekker en laat zich graag verrassen. Combineer dit met het ontdekken van vast voedsel en je hebt een leuk eetspelletje! Laat je baby iets lekkers zien, bijvoorbeeld een stukje komkommer, en verstop dit onder een theedoek. Laat je kindje de theedoek vervolgens optillen. Wauw, daar ligt het stukje komkommer! Een leuke manier om de objectpermanentie van je kindje extra te stimuleren.

Als je kindje wat ouder is, kan je dit spelletje nóg spannender maken. Doe verschillende soorten voedsel in verschillende bakjes met deksel. Laat je kindje de deksels van de bakjes halen en ontdekken wat er voor lekkers op hem ligt te wachten. Smullen maar!
Goed voor: objectpermanentie, oorzaak en gevolg, fijne motoriek

Mama’s handtas

Niets is interessanter dan jouw handtas, dat had je inmiddels wel gemerkt. Al die kleine frutsels die jij verzamelt zijn reuze interessant voor je baby, maar minder geschikt om mee te spelen en in de mond te stoppen. Geef je baby daarom zijn eigen handtas, net als mama. Trek je oude handtas uit de kast en stop hier allerlei spulletjes in die jij ook in je tas hebt; oude klantenkaarten, een lege portemonnee, een stiftje (nep), speelgoed, zakdoekjes etc.

Neem de tas mee als jullie op pad gaan. Zodra je kindje zich verveelt, pak je de tas erbij en benoem je alles wat je kleine uit de tas tevoorschijn tovert. Deze tas vol verrassingen zorgt voor veel ontdekkings- en speelplezier, en je baby is eventjes afgeleid. In ieder geval voor 5 minuten…
Goed voor: fijne motoriek, verbanden leggen

Pakjes uitpakken

Je baby is 12 maanden, dat betekent dat hij (bijna) jarig is, gefeliciteerd! Je kleine wordt vast verwend met veel cadeautjes. Je zal al snel merken dat het uitpakken van de cadeaus eigenlijk veel interessanter is dan de cadeautjes zelf… De verrassing wat er in het papiertje zit, het scheuren en kraken van het papier en dat ook nog eens zelf met de handjes ontdekken. Het uitpakken van cadeautjes is dan ook een leuk baby spelletje dat je niet alleen op zijn verjaardag kan spelen, maar altijd!

Pak speeltjes in die je kleine al heeft, en laat hem ze steeds opnieuw uitpakken. Iedere keer is je kindje weer benieuwd wat er in het papier zit en iedere keer is hij verrast wat er nu weer uit de verpakking komt. Eindeloos veel speelplezier! Wil je je kindje op zijn verjaardag extra verwennen? Trakteer hem dan op een smash cake. Lekker kliederen maar!
Goed voor: hand-oogcoördinatie, objectpermanentie, fijne motoriek