luiers verschonen van een bewegelijke baby

De luier verschonen van je pasgeboren baby is een intiem momentje. Wel met de nodige nare geurtjes en vieze verschijningen in de luier, maar het is even een heerlijk moment voor jullie tweetjes. Zodra je kindje ouder en beweeglijker wordt, kan dit momentje echter veranderen in een worsteling. Help, hij heeft zijn krachten ontdekt en wil écht niet meer stilliggen! Hoe ontkom je aan eindeloze struggles op het aankleedkussen? Wij geven je een paar gouden tips!

Ga goed voorbereid van start

Leg na elke verschoning alles weer op zijn plek én binnen handbereik. Je zal jezelf bij de volgende ronde dankbaar zijn. Welke voorbereidingen moet je precies treffen?

  • Een schone luier klaarleggen.
  • Billendoekjes bij de hand.
  • Babyzalf binnen handbereik.
  • Kleertjes naast het aankleedkussen.
  • Een knuffel of speeltje paraat.

Bepaal de beste manier van luiers verschonen voor jouw baby

Door de plek waar en manier waarop je je baby verschoont aan te passen, ben je beter bestand tegen de wervelwind die je kleine op het aankleedkussen veroorzaakt. Soms kan iets anders uitproberen nét even dat positieve verschil maken, maar kijk vooral wat voor jullie het fijnst werkt. Hieronder enkele opties die je kan uitproberen:

  • Leg het aankleedkussen op de grond. Dit is vooral een veilige optie als je baby echt veel beweegt.
  • Verschoon je baby met zijn voetjes naar je toe, in plaats van langs de zijkant.
  • Als je kindje wat ouder is en al kan staan of lopen, kan je er ook voor kiezen om je kleine staand te verschonen. Dit werkt vooral goed met luierbroekjes in plaats van luiers, die je net als een onderbroek omhoog trekt.
  • Op de bank of op jullie bed verschonen zijn goede alternatieven: je hebt meer ruimte en de kans op (hard) vallen is een stuk kleiner. Daarnaast wordt het kussen meer een belemmering dan een hulpstuk zodra je kindje wat ouder wordt. Hij past er dan namelijk minder goed op.

Gebruik het aankleedkussen alleen voor luiers verschonen

Je voorkomt een hoop geworstel door het aankleedkussenmoment te beperken tot het verschonen van de luier. Als je kindje bijvoorbeeld wel rustig bij je op schoot zit, kies er dan voor om het aankleedkussen direct na de verschoonsessie te verlaten en zijn broekje en shirtje op een stoel, bij jou op schoot, aan te trekken. Of trek zijn kleertjes aan in de box of op een andere plek waar je kleine door iets afgeleid wordt. Grote kans dat hij een stuk minder tegenstribbelt!

LET OP: Nu je baby beweeglijker wordt, is het nóg belangrijker om nooit weg te stappen bij het aankleedkussen als hij erop ligt. Het is soms verleidelijk om even snel iets te pakken dat buiten handbereik ligt, maar dat is nooit een goed idee!

Oefen je afleidingsmanoeuvres

Zodra je kindje doorheeft dat hij ook op het aankleedkussen kan tijgeren en rollebollen, is het zaak om hem extra bezig te houden. Pak zijn favoriete knuffel erbij, laat hem zijn tandenborstel zien, zing een liedje of speel kiekeboe. Alles om hem even te laten vergeten dat hij kan bewegen.

Misschien moet je per verschoningsronde verschillende dingen proberen, dus zorg ervoor dat je genoeg interessante spullen binnen handbereik hebt die zijn aandacht trekken. Wij geven je alvast een paar tips:

Gezelligheid

Een open deur misschien, maar als je lief en gezellig praat tegen je baby of een liedje zingt, vindt hij jou interessant om naar te kijken en luisteren. Wellicht laat hij dat fotolijstje op het kastje naast de bank even voor wat het is en kijkt hij naar jou.

Oud speelgoed als nieuw

Yeah right… er komt een moment dat de vorige tip niet meer werkt bij je kleine ontdekker. Het belangrijkste is dat je de juiste afleiding biedt. Kies bijvoorbeeld een speeltje waar hij al langere tijd niet mee heeft gespeeld. Voor hem is deze weer als nieuw. Interessant genoeg om 5 minuten gebiologeerd naar te kijken en in zijn handjes heen en weer te bewegen.

Voor oudere kindjes: een plaatjesboek

Helpt willekeurig speelgoed niet voldoende en is je kindje enthousiast bezig met woordjes leren begrijpen? Geef hem een klein plaatjesboekje en vraag hem de oren van het hoofd terwijl je zijn luier verschoont. Waar is de vlieger? Kan jij de poes aanwijzen? Goedzo!

Voor oudere kindjes: betrek je baby bij de taak

Voor sommige baby’s, vooral als ze wat ouder zijn, kan het werken om je kleine te betrekken bij het proces van zijn luier verschonen. Houd jij de tube babycrème even vast voor mama. Waar is je navel? Ja, nu gaat er een luier overheen. Help je mee met je broek?

Beeldmateriaal

Misschien niet de meest pedagogisch verantwoorde tip, maar als je haast hebt en het verschonen moet écht even snel gebeuren, dan kan een filmpje op je telefoon of de tv even aan zetten de interesse van je baby een moment lang goed vasthouden, zodat jij je gang kan gaan.

Verschoon de luier samen

Het is misschien niet altijd mogelijk of even efficiënt, maar soms kan het heel wat acrobatische bewegingen schelen als je samen met je partner de luier van je baby verschoont. Terwijl jij bezig bent met de luier op de juiste plek krijgen en zijn beweeglijke beentjes in bedwang houdt, kan je partner in crime je kindje zo lang als het nodig is entertainen én vasthouden. Zo heb je een extra paar handen die je soms mist zodra je kleine beweeglijker wordt. Teamwork!

Gebruik luierbroekjes

Veel ouders denken pas aan luierbroekjes als hun baby zindelijk wordt. Het is dan namelijk een ideaal oefenbroekje. Maar een luierbroekje is ook reuze handig bij een beweeglijke baby! Zodra je baby op zijn beentjes kan staan, heb je namelijk geen aankleedkussen meer nodig om zijn luier te verschonen. Je trekt een luierbroekje aan terwijl je baby staat. Zo heb je veel meer controle over het beweeglijke lijfje van je kleintje.