Vader speelt babyspelletjes op bed met baby van 2 maanden oud

Met je baby spelen is niet alleen leuk en gezellig. Het versterkt ook de band tussen jullie. Je baby van 2 maanden is enorm geïnteresseerd in jou en dan vooral jouw gezicht. Samen spelletjes spelen wordt steeds leuker, omdat je baby meer op jou reageert. Heb jij deze spelletjes al uitgeprobeerd?

Hoe spelen met je baby van 2 maanden?

De ontwikkeling van je baby gaat snel. Je baby van 2 maanden ziet steeds beter en kijkt bewuster naar dingen. Het verschil zien tussen kleuren gaat nu makkelijker. Je kleine kijkt daarom graag naar felle kleuren, maar ook contrasten zijn nog favoriet. De nieuwsgierigheid naar jou en de wereld om jullie heen is groot. Reden te meer om samen de wereld te ontdekken met babyspelletjes.

Samen spelen is leuk, maar je baby leert er ook veel van. Sommige spelletjes geven de sociale ontwikkeling een boost en met andere traint je kleine motorische vaardigheden. Ook kunnen bepaalde spelletjes de zintuigen prikkelen en de hersenontwikkeling helpen. Er zijn genoeg speelse manieren om dit te doen, zoals de spelletjes hieronder.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Babyspelletjes 2 maanden

1. De baby-spa

Zin in een zen-momentje? Neem dan eens uitgebreid de tijd voor een babymassage. Dit een perfecte manier om samen te ontspannen en tegelijk alle aandacht voor elkaar te hebben. Zorg voor een warme omgeving met weinig prikkels en bouw de massage rustig op. Het is fijn voor de gevoelige huid van je baby om hierbij een natuurlijke olie te gebruiken. Je kan de massage afsluiten met een baddersessie of door samen onder de douche te gaan. Zo spoel je de olie er gelijk weer af.
Goed voor: hechting tussen jou en je baby, ontspanning, ontwikkeling van de zintuigen

2. De eerste boekjes ontdekken

Het lijkt misschien een gek idee, maar je kan nu al starten met voorlezen. Nu je baby kleuren beter kan zien, is het reuze interessant om samen door kinderboekjes te bladeren. Kies boeken met felle kleuren en simpele plaatjes. Beschrijf wat jullie zien en wijs het samen aan. Je baby begrijpt nog niks van het verhaal, maar dat geeft niet. Voorlezen en boekjes kijken helpt namelijk nu al voor de taalontwikkeling. Daarnaast is luisteren naar jouw stem nog altijd iets waar je baby dol op is. Voelboekjes zijn ook al leuk, al zal je je baby nog een beetje moeten helpen met voelen.
Goed voor: taal- spraakontwikkeling, ontwikkeling zicht

Vader leest op bed boekje met baby van 2 maanden

3. Kletspraatjes

Ga eens goed zitten voor een gesprekje samen. Leg je baby bijvoorbeeld op je bovenbenen met het gezicht naar je toe en begin een kletspraatje. Stop steeds even met praten en wacht af hoe je baby reageert. Maakt je kleine ook geluidjes? Doe deze dan na, waarna je weer even pauzeert. Zo krijgt je kindje weer de kans om iets te zeggen. Door op deze manier te ‘praten’ met elkaar laat je je baby weten dat hij of zij de moeite waard is om naar te luisteren.
Goed voor: taal-spraakontwikkeling, communicatie, band met jou

4. Spetterpret

Ben jij van onder weer helemaal genezen? Dan is babyzwemmen een leuke activiteit om eens samen te proberen. Het dobberen in het water doet je baby denken aan de veilige baarmoeder. Jullie doen leuke spelletjes in het water, zingen liedjes samen en oefenen op een speelse manier om watervrij te worden. Deze waterpret is niet alleen gezellig om te doen. Het is ook nog eens erg goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Wacht wel totdat je baby 2 tot 3 maanden oud is. Dan kan je kindje zichzelf beter warmhouden en zijn ziekteverwekkers een minder groot risico.
Goed voor: motorische ontwikkeling, watervrij worden, band met jou

Ouders spelen babyspelletjes in het water met baby tijdens babyzwemmen

5. Handenzoektocht

Als je baby 2 tot 3 maanden oud is gaat je kleine bewuster naar dingen kijken. Zo komen ook de eigen handjes in beeld. Je kan het ontdekken van de handen op een speelse manier op weg helpen. Leg je kindje op een boxkleed en doe gekleurde armbandjes om de handen. Zo worden ze nog interessanter. Je kleine ontdekker zal er sneller aandacht voor hebben. Wat later worden ook de voetjes ontdekt. Je kan je kindje hier op dezelfde manier mee helpen, maar dan met kleurrijke sokken, bijvoorbeeld met een beestje erop. Er bestaan speciale sets van stoffen armbanden en sokken in de vorm van vrolijke beestjes met ratelgeluiden.
Goed voor: motorische ontwikkeling, zintuigen, eigen lichaam ontdekken

6. Liedjes zingen

Je baby is grote fan van jouw stem, of je nu kan zingen of niet. Ook van muziek worden de meeste baby’s rustig. Als jij muziek maakt met je stem is dat dus een gouden combinatie. Je kan neuriën, bekende kinderliedjes zingen of je eigen favoriete nummers laten horen. Je kleine vindt het allemaal heerlijk om naar te luisteren. Zingen helpt trouwens de taal- en spraakontwikkeling vooruit. Ook ontdekt je baby dat er verschillende toonhoogtes en ritmes zijn. Probeer dus gerust van alles uit om erachter te komen waar je baby het liefst naar luistert.
Goed voor: taal- en spraakontwikkeling, gehoor, ritmegevoel

Leuk speelgoed voor je baby van 2 maanden

Speelgoed geeft ook leuke mogelijkheden tot spelen. Wil jij je baby graag plezieren met speelgoed dat bij de leeftijd past? De volgende soorten speelgoed zijn geschikt.

  • Boekjes of kaarten met afbeeldingen in zwart-wit en/of felle kleuren
  • Felgekleurde rammelaars
  • Een babygym
  • Zachte knuffels
  • Een babymobiel voor boven de box

Tip

Bekijk hoe je baby zich deze maand ontwikkelt

Je baby ontwikkelt zich in een hoog tempo. Elke maand leert je kleine nieuwe dingen. Ben je benieuwd welke veranderingen je deze maand kan verwachten? Ontdek de ontwikkelingen van je baby deze maand>>

Tips bij het spelen

Als je spelletjes met je baby wil doen, is het goed om op de volgende dingen te letten.

  • Let op de veiligheid. Zorg ervoor dat de omgeving waarin jullie spelen veilig is en een fijne temperatuur heeft. Check bijvoorbeeld of je baby nergens af kan rollen en gebruik een zacht speelkleed.
  • Houd vermoeidheidssignalen in de gaten. Spelen gaat samen met nieuwe indrukken en dat kost veel energie. Zie je dat je baby het hoofd wegdraait, gaapt of begint te staren? Negeer deze slaapsignalen dan niet. Leg je baby op bed of ga even wat rustigs doen.
  • Dwing je baby niet. Lijkt je baby een bepaald spelletje niet leuk te vinden of lukt het niet? Accepteer dit dan en probeer het een andere keer weer. Misschien is je baby er nu nog even niet aan toe.