Baby met evenwichtsgevoel

Voor jou als ouder is het een spannend moment als je baby begint met bewegen. Alleen maar in de box spelen is er niet meer bij, jouw kleine wonder gaat de wereld ontdekken! Naast zijn motorische vaardigheden heeft hij hier nog iets voor nodig: een evenwichtsgevoel. Dit leert hij – letterlijk – met vallen en opstaan.

Stapje voor stapje meer evenwichtsgevoel

Ons evenwichtsorgaan is erg belangrijk. Het zit in het binnenoor en zorgt ervoor dat we dagelijkse handelingen kunnen uitvoeren zonder er bij na te denken, zoals lopen en fietsen. Dit systeem moet wel eerst goed ontwikkeld worden, wat direct na de geboorte eigenlijk al begint.

In het begin helpen zijn primitieve reflexen hem hierbij. Later zorgen prikkels van buitenaf, onder andere van jou, hiervoor. Zo leert jouw baby in zijn eerste maanden om zijn spieren aan te spannen; straks helpt dat hem om in evenwicht te blijven. Dit breidt zich steeds verder uit, waardoor hij ook meer vertrouwen krijgt om in beweging te komen.

Motorische mijlpalen

De motoriek van jouw kleine spruit ontwikkelt zich vanuit 4 houdingen: buikligging, rugligging, zit en stand. In het eerste half jaar zijn het vooral de eerste twee houdingen die bijdragen aan het ontwikkelen van een goede evenwichtsreactie.

Door je baby afwisselend op zijn rug en buik (tummy time) te leggen worden zijn spieren sterker en leert hij om zijn hele lichaam te gebruiken. Dit is een goede voorbereiding voor het kunnen bewaren van zijn evenwicht, waardoor hij straks kan kruipen, lopen en achter je aan kan rennen (en jij achter hem aan).

Je baby begint dus al vroeg met het oefenen van zijn evenwicht. Mijlpalen in de motorische ontwikkeling waarbij een goede evenwichtsreactie van je baby nodig is:

  • Vanaf 4 maanden: het stabiliseren van het hoofdje.
  • Tussen 4 en 6 maanden: Omrollen en naar geluiden en/of bewegingen toe draaien.
  • Tussen 6 en 9 maanden: kunnen zitten en zittend bewegen.
  • Tussen 7 en 10 maanden: op beide handen en knieën voortbewegen door te kruipen.
  • Tussen 9 en 12 maanden: kunnen staan en optrekken.
  • Vanaf 10 maanden: vanuit staan kunnen lopen.

Spelenderwijs leren balanceren

In het eerste levensjaar van je baby kan je hem al stimuleren om zijn evenwichtsgevoel goed te ontwikkelen. Dagelijkse handelingen, waaronder wiegen, schootspelletjes en met de kinderwagen op pad gaan, helpen hierbij. Onbewust ben je dus al bezig met het op weg helpen van je kindje om zijn eerste stapjes te zetten.

Tips om je baby te helpen met zijn evenwichtsgevoel

Daarnaast zijn er ook verschillende manieren om jouw kindje spelenderwijs te helpen met zijn motorische ontwikkeling en evenwichtsgevoel:

  • Speeltjes verleggen. Je kan je baby stimuleren door speeltjes in zijn buurt te leggen waar hij naar kan grijpen. Leg het speelgoed net buiten bereik, maar dichtbij genoeg dat hij geprikkeld wordt om het te pakken. Zo leert hij tot hoever hij kan reiken voordat hij uit balans raakt. Je zal merken dat hij steeds verder kan strekken zonder om te vallen.
  • Samen in buikligging. Ga eens samen met je baby op je buik liggen en speel dan gezellig met hem. Maak gekke geluidjes, klets met hem en laat hem zijn favoriete knuffel zien. Zo wordt het trainen van zijn spieren écht leuk!
  • Complimentjes! Bouw zijn zelfvertrouwen op door veel complimentjes te geven en hem positief te stimuleren. Door een goede aanmoediging kan hij straks de hele wereld aan!
  • Bewegen. Beweging is van grote invloed op de motorische ontwikkeling van jouw kindje en stimuleert dus ook een goed evenwichtsgevoel. Pak daarom alle kansen aan om lekker met je baby te bewegen. Dit kan door hem genoeg ruimte te geven om te draaien, te rollen en met zijn handjes en beentjes te zwaaien. Maar bijvoorbeeld ook door hem op te pakken en een dansje met hem te doen.

Als je kleine wat ouder is, kan babygymles ook een leuke manier zijn om zijn evenwichtsgevoel en motorische ontwikkeling verder te stimuleren. Hier zie je hoe ze dat bij The Little Gym in Haarlem doen:

Eigen tempo

Elk kind groeit en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Stimuleer jouw baby met nieuwe indrukken en ervaringen, maar gun hem ook rust en genoeg tijd om verschillende houdingen te proberen en daarin te groeien. Hij geeft zelf aan wanneer hij er klaar voor is om in beweging te komen. Heb je twijfels over hoe goed jouw baby zijn evenwicht kan bewaren? Neem dan contact op met het consultatiebureau.