baby ligt in bedje en heeft last van zesde ziekte

Bij de zesde ziekte heeft je baby plotseling hoge koorts en kunnen de klieren in de hals en achter de oren opzetten. Na drie tot vijf dagen verdwijnt de koorts en krijgt je baby last van vlekjes.

De zesde ziekte is een besmettelijke kinderziekte en komt voor bij kinderen tussen de 6 maanden en drie jaar. Je baby is vooral erg ziek tijdens de periode van koorts. Van de vlekjes heeft je kindje minder last. De zesde ziekte is een vervelende ziekte, maar normaal gesproken redelijk onschuldig.

Symptomen zesde ziekte

De volgende verschijnselen horen bij de zesde ziekte:

 • Je baby heeft plotseling hoge koorts (39 tot 40,5 graden)
 • De klieren in de hals en achter de oren kunnen opgezet zijn
 • De koorts verdwijnt na drie tot vijf dagen en je baby’s temperatuur daalt weer snel.
 • Je baby krijgt vlekjes in het gezicht, in de nek en op de romp.
 • De vlekjes verdwijnen na ongeveer twee dagen.
huiduitslag bij de kinderziekte zesde ziekte
Huiduitslag bij de zesde ziekte

Behandeling zesde ziekte

De zesde ziekte gaat vanzelf over. Ook de vlekjes verdwijnen weer. Er zijn geen medicijnen die helpen tegen de zesde ziekte. Als je kind zich erg beroerd voelt of slecht slaapt kan het helpen een paracetamol te geven. Lees voor het geven van een paracetamol eerst goed de bijsluiter.

De eerste periode van de zesde ziekte heeft je baby hoge koorts. Het is dan belangrijk dat je hem genoeg te drinken geeft. Ook rust is goed voor het herstel. Bij de koorts moet je baby de warmte kwijt. Kleed je baby dus niet te warm aan.

Huisarts raadplegen bij de zesde ziekte?

Bij een normaal verloop van de zesde ziekte hoef je geen arts te raadplegen. Neem onder andere in de volgende gevallen wel contact op met een arts:

 • Je baby is jonger dan 3 maanden als hij of zij last krijgt van de zesde ziekte.
 • De koorts houdt langer aan dan 3 dagen.
 • Je baby wordt steeds zieker.
 • Je kind is suf.
 • Je baby is benauwd.
 • Je kind drinkt te weinig.
 • Je baby braakt veel.

Uiteraard geldt in alle gevallen dat je een arts moet raadplegen als je het niet vertrouwt. De kosten van een eventueel bezoek aan de huisarts worden vergoed door je baby’s zorgverzekering. Voor de zorgkosten van je baby geldt geen eigen risico.

Besmetting

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt overgedragen via druppeltjes in de lucht. Na de besmetting duurt het ongeveer 2 weken voordat het kind ziek wordt.

Waarom heet het de zesde ziekte?

De verschillende vlekjesziekten werden vroeger omschreven door een nummer. De Latijnse naam van de zesde ziekte is exanthema subitum. De overige vlekjesziekten zijn de mazelen (1), roodvonk (2), rodehond (3), ziekte van Filatov-Dukes (4, bleek later een variant van rodehond) en erythema infectiosum (5, ook wel vijfde ziekte).

Verschil vijfde en zesde ziekte

De vijfde ziekte begint met ronde vlekjes op de wangen. Vervolgens breiden de vlekjes zich uit naar de rest van het lichaam. De vijfde ziekte kan samengaan met lichte koorts. De zesde ziekte daarentegen begint met hevige koorts en pas daarna krijgt je baby vlekjes.

De leeftijd van je kind is ook een indicatie. De zesde ziekte komt voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar.