Peuter met roodvonk zit bij moeder op schoot

Heeft je kindje keelpijn en een rode, ruwe uitslag op zijn lijfje? Dan bestaat de kans dat hij roodvonk heeft, een besmettelijke kinderziekte. Wat is roodvonk precies, hoe herken je het en wat kan je eraan te doen?

Wat is roodvonk?

Roodvonk is een kinderziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar. Bij deze infectieziekte heeft je kindje koorts en rode, ruwe huiduitslag over zijn gehele lichaam. De medische term voor roodvonk is scarlatina. Deze ziekte steekt vooral de kop op in de zomermaanden.

Vroeger werd roodvonk gezien als een vrij ernstige ziekte, omdat er weleens nare complicaties optraden zoals een nierontsteking en acuut reuma. Tegenwoordig komen deze complicaties nauwelijks nog voor. Roodvonk komt minder vaak voor en de bacterie die het veroorzaakt is in de loop der jaren vermoedelijk minder agressief geworden. Daarnaast wordt, wanneer een behandeling nodig is, hier sneller mee gestart door artsen.

Oorzaak roodvonk

Roodvonk wordt veroorzaakt door de groep A-streptokok bacterie. Wanneer je ermee besmet bent, draag je de bacterie in je neus en keel. Niet iedereen wordt hier ziek van.

Via hoesten, niesen en praten komen kleine druppeltjes met de streptokok erin in de lucht. Een ander ademt deze druppeltjes in en zo wordt de bacterie op een ander overgedragen.

Roodvonk symptomen

Meestal verloopt roodvonk mild en wordt je kindje dus niet erg ziek. Je kleine kan de volgende klachten hebben:

  • Koorts
  • Keelpijn
  • Pijnlijke, gezwollen klieren in de hals
  • Minder eetlust
  • Hoofdpijn
  • Overgeven
  • Huiduitslag
  • Frambozentong
  • Vervellen
Huidinfo.nl

Huiduitslag

De huiduitslag die bij roodvonk ontstaat, bestaat uit kleine rode vlekjes en puntvormige bultjes. Deze verschijnen meestal twee dagen nadat de eerste klachten begonnen zijn. Ze zitten over het hele lichaam, vooral in de plooitjes, zoals de liezen, ellebogen, nek en oksels. Alleen rondom de neus en mond zie je geen bultjes. Deze huiduitslag voelt ruw aan, maar jeukt gelukkig niet en is niet pijnlijk.

Frambozentong bij roodvonk
Huidhuis.nl

Frambozentong

Ook de tong ziet er anders uit bij roodvonk. Eerst kleurt hij wit en na ongeveer 3 dagen wordt hij rood en dik en verschijnen er rode puntjes op de tong. Dit wordt een frambozentong genoemd en is een kenmerkend symptoom van roodvonk.

Vervellen handen en voeten

Na 3 tot 5 dagen neemt de koorts af en enkele dagen daarna verdwijnt ook de huiduitslag. Zo’n 2 tot 3 weken na genezing kan de huid van de handen en voeten gaan vervellen. Dit kan geen kwaad en herstelt vanzelf.

Behandeling roodvonk

Meestal gaat roodvonk vanzelf over en is je kindje er binnen 7 tot 10 dagen weer van af. Een specifieke behandeling is doorgaans niet nodig. Voelt je kindje zich vervelend? Dan kan je hem paracetamol geven. Ook koude slokjes water of een waterijsje kunnen helpen, omdat het de keelpijn verzacht.

Heel soms kan je huisarts besluiten om roodvonk toch met antibiotica te behandelen, bijvoorbeeld wanneer je kindje erg ziek is.

Wanneer de dokter bellen?

Is je kindje erg ziek of twijfel je, raadpleeg dan je huisarts even. Ook wanneer je kindje dikke rode gewrichten heeft, roze plas krijgt of plotseling kortademig wordt, kan je het beste de huisarts bellen. Er kan dan sprake zijn van een complicatie.

Is roodvonk besmettelijk?

Roodvonk is besmettelijk. Nadat je kindje besmet is, duurt het zo’n 2 tot 7 dagen voordat hij ziek wordt. Zodra hij de eerste klachten krijgt, dus nog voordat er vlekjes zichtbaar zijn, is hij besmettelijk voor anderen. Als het vervellen van de huid over is, of na twee dagen antibioticabehandeling, kan je kleine anderen niet meer besmetten.

Mag mijn kind naar de kinderopvang?

Als je kindje zich goed voelt, mag hij in principe gewoon naar het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. Hij is namelijk al besmettelijk voordat de vlekjes zichtbaar worden. Thuishouden voorkomt de verspreiding van de ziekte niet, omdat dit waarschijnlijk al is gebeurd.

Wel is het handig om de leiding te informeren. Zij kunnen eventueel andere ouders inlichten, zodat deze ouders weten dat hun kindje het ook kan krijgen.

Roodvonk en zwangerschap

Als je zwanger bent en in aanraking komt met een kindje of volwassene met roodvonk, kan dit geen kwaad. Je hebt als zwangere vrouw geen verhoogde kans op een ernstig beloop van de ziekte. Als je net bevallen bent echter wel, dan kan je kraamvrouwenkoorts krijgen. Is je kindje net geboren, dan kan je nauw contact met iemand die roodvonk heeft beter vermijden.

Tips voor je kindje met roodvonk

Het ene kindje heeft meer last van roodvonk dan het andere. Je kan de volgende tips toepassen wanneer je kindje zich niet lekker voelt of de keelpijn erg hinderlijk is:

  • Rust. Als je kindje veel last heeft van de roodvonk is het goed om hem genoeg rust te geven. Met rust herstelt hij het snelst. Voelt hij zich wel goed, dan kan hij gewoon (buiten) spelen.
  • Afleiding en aandacht. Geef je kleine hem extra veel aandacht en bied afleiding door bijvoorbeeld een spelletje te spelen of voor te lezen.
  • Luchtige kleding. Heeft je kleine koorts, kleed hem dan luchtig. Je kindje kan dan zijn warmte kwijt. Wanneer hij het koud heeft, kan je hem natuurlijk wel lekker toedekken.
  • Koude dranken. Als je je kindje koud drinken geeft of op een waterijsje laat zuigen, geeft dat verlichting van de keelpijn. Daarnaast is het sowieso goed om je kind veel te laten drinken om uitdroging te voorkomen, zeker als hij koorts heeft.

Meer informatie over huidaandoeningen.