Vader speel peuterspelletjes met kind van 3 jaar

Spelen is een belangrijk onderdeel in het leven van je kindje. Het stimuleert zijn ontwikkeling en hij leert er op verschillende gebieden veel van. Dit stoomt hem alvast klaar voor volgend jaar: de basisschool. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Deze leuke peuterspelletjes stimuleren de ontwikkeling van je kindje van 3 jaar.

Zo speelt je kind van 3 jaar

Je kindje doorloopt verschillende ontwikkelingsfasen, ook op het gebied van spelen. Doordat je kleine steeds slimmer wordt en al veel geleerd heeft, verandert zijn speelgedrag. Je peuter van 3 jaar speelt waarschijnlijk op de volgende manieren.

Van imitatie naar symbolisch spel

Je kindje is een bezig bijtje, dat de hele dag in de weer is met van alles en nog wat. Zijn favoriete bezigheden zijn alles wat jij ook doet. Een lekkere maaltijd bereiden in zijn keukentje, bellen met opa en oma, de woonkamer stofzuigen en knuffels of poppen verzorgen.

Het imiteren van jouw gedrag gaat langzaam over in ‘symbolisch spel’. Hierbij doet je kindje alsof een object iets anders is dan het is, het symboliseert dus iets anders. Een rond bord is het stuur van een auto en je kindje rijdt al sturend rond in een auto. De pop of knuffel is een baby die verzorgd moet worden en een langwerpig voorwerp is een telefoon waarmee je kleine naar opa en oma belt.

Rollenspel en fantasie

Het spelen van een echt rollenspel, waarbij je kindje eerst een verhaallijn bedenkt, is nu nog lastig. Wel kan hij al doen ‘alsof’. Je kleine is een tijger die door de kamer sluipt en gromt of is een moeder/vader die de kinderen verzorgt. Of wat dacht je van een Ninja, die stoere moves maakt en het kwaad bestrijdt?

Je kindje kan dus wel de rol van een (fictief) figuur aannemen, maar er zit nog geen verhaallijn in het spel. Vooruitdenken hoe het verhaal zal lopen, is voor je kleine nog lastig. Ook is het kunnen samenspelen hierbijbelangrijk, en dat kan je peuter nog niet zo goed. Deze vaardigheid ontwikkelt hij pas tussen zijn 5e en 7e jaar.

Let er bij het spelen van fantasiespelletjes op dat je het altijd goed afsluit. Je kindje kan fantasie en werkelijkheid nog niet goed van elkaar onderscheiden. Als jij je voordoet als een gevaarlijk dier of monster, kan je peuter dit ervaren als werkelijkheid. Omdat het een spel is, vindt hij het op dat moment heel spannend en leuk, maar na het spel niet meer. Door jullie spel positief af te sluiten, verander jij weer terug in papa of mama en ben je geen eng monster meer.

Oefenspel

Je kindje leert veel van herhaling. Hij rolt de bal wel 100 keer voordat het goed lukt, hij stapelt de blokken iedere dag, en het wordt een steeds hogere toren, of hij oefent met het tekenen van rondjes. Als je kindje al spelend een bepaalde vaardigheid onder de knie probeert te krijgen, wordt dat oefenspel genoemd.

Constructiespel en creativiteit

Je kindje heeft steeds meer interesse in het maken en bouwen van nieuwe dingen. Hij ontdekt de samenhang tussen verschillende elementen en leert zo dat hij met losse blokken een mooi ‘kasteel’ kan bouwen. Hierbij gaat je peuter doelgericht te werk en kiest hij de blokken uit op basis van kleur, grootte of vorm. Ook ontdekt je kindje dat een puzzelstukje niet ‘toevallig’ past, maar dat het een bepaalde vorm heeft en dáárom in elkaar past. Dat geeft een hele andere kijk op wereld en haar mogelijkheden!

Peuterspelletjes 3 jaar

Onderstaande peuterspelletjes zijn afgestemd op de ontwikkeling van je kindje van 3 jaar. Houd er rekening mee dat iedere peuter zich op een andere manier ontwikkelt. Kijk dus vooral naar de ontwikkeling van je eigen kindje. Let bij het spelen van spelletjes ook op de veiligheid van de omgeving en het speelmateriaal. Veel van deze peuterspelletjes kan je ook spelen als je kindje wat jonger of ouder is, mits zijn ontwikkeling dit toelaat.

Waterverf, maar dan anders

Dit peuterspelletje is vooral leuk in de zomer, met mooi weer. Geef je kindje de belangrijke taak om het hek in de tuin te verven (of de buitendeur, schuurdeur). Dit hoeft natuurlijk niet met echte verf, maar gewoon met een brede kwast en water. Doordat het nat is, verkleurt het hout en lijkt het of je dreumes écht de tuin opknapt. Beretrots is je kleine op zijn bijdrage. A je to!

Is er geen hek in de buurt? Ga dan samen naar buiten en maak een mooie waterschildering op de grond. Je kindje zal zich verwonderen over de patronen die druppels achterlaten en het kunstwerk dat jullie er samen van maken.
Goed voor: motoriek, concentratie

Moeder en peuter verzamelen schelpen op strand als peuterspelletje

Verzamelaars

Deze verzamelspeurtocht vergt wat voorbereiding. Het is namelijk handig om van tevoren te bedenken wat jullie gaan verzamelen en op welke locatie. Ook is het raadzaam om een doosje mee te nemen met verschillende vakken, waarin je peuter alle verzamelde schatten kan sorteren.

Ga in de herfst bijvoorbeeld op zoek naar beukennootjes, kastanjes en verschillende kleuren blaadjes. In de lente kunnen jullie verschillende bloemetjes verzamelen, en in de zomer kunnen jullie op het strand speuren naar diverse schelpen en stenen. Print van tevoren plaatjes van de items uit en plak ze in het bijbehorende vakje van de doos, dan kan je kindje ze makkelijk herkennen en sorteren. Zet jullie speurneus op en verzamelen maar!

Is het slecht weer? Verzin dan een variant die je binnen kan doen. Verzamel bijvoorbeeld dobbelstenen, fiches, muntjes, knopen, ballen: alles wat je maar in huis hebt!
Goed voor: motoriek, taalvaardigheid, autonomie, delen, abstractievermogen (herkennen wat bij elkaar hoort)

Peuters rennen achter balonnen aan

Ballon-pong

Je kan de motoriek van je kleine helpen verbeteren met een potje ballontennis. Hiervoor heb je een ballon en twee plastic rackets nodig. Een vliegenmepper doet ook dienst. Het enige dat jullie hoeven te doen, is de ballon naar elkaar overslaan. Voor je kleine een hele opgave, maar het zorgt voor veel plezier! Is je kindje nog niet zo goed met rackets of ben je bang dat alles stuk gaat? Gebruik dan gewoon jullie handen om de bal over te slaan. Iets veiliger, evenveel plezier.
Goed voor: evenwicht, motoriek, delen, sociaal gedrag

Meisje gebruikt prikpen als peuterspelletje

Figuren prikken

Figuren knippen is voor je kindje nog erg lastig, maar hij kan wel figuren uitprikken met een prikpen. Een prikpen is een ijzeren pennetje met een spits, maar onscherp, uiteinde. Je kan zelf eenvoudige plaatjes of figuren uitprinten, maar er zijn ook kant-en-klare prikblokken te koop. Deze hebben ook meteen een zachte ondergrond waar met de pen in geprikt kan worden. Dit maakt het uitprikken makkelijker. Je kleine vindt het prachtig wat voor moois hij hier allemaal mee kan maken en voelt zich een ware kunstenaar.
Goed voor: zelfvertrouwen, creativiteit, fijne motoriek, autonomie, concentratie, aandacht voor details

peuterspelletje pompons

Balletjes blazen

Ken je ze nog van vroeger, pompons? Voor pompons blazen heb je natuurlijk die kleine, zachte balletjes nodig. Verder heb je een rietje en bakjes in verschillende groottes of kleuren nodig. Laat je kindje zien hoe je via het rietje de pompons vooruit kan blazen. Hij vindt het reuze spannend als hij ontdekt dat ze sneller en zachter vooruitgaan als je harder of zachter blaast.

Maak er een spelletje van door de bakjes op hun kant te leggen en de pompons in de verschillende bakjes te schieten. Hoe kleiner het bakje, hoe moeilijker het is! Combineer het spel met ‘kleuren sorteren’ door de pompons in het bakje met dezelfde kleur te blazen.
Goed voor: ruimtelijk inzicht, sorteren, abstractievermogen, concentratie, begrip van ‘spelregels’

Moeder en zoon bouwen toren als peuterspelletje

Daar kan je op bouwen

Het maakt niet uit hoe oud je kindje is: blokken bouwen is altijd leuk en ondersteunt hem op verschillende leeftijden bij verschillende ontwikkelingsfasen. Eerst ging het vooral nog om de vaardigheid ‘stapelen’. Inmiddels kan je kleine steeds meer bouwwerken maken met blokken.

Maak samen een brug door twee blokjes met een ander blokje te verbinden. Of laat eens zien hoe je verschillende patronen kan leggen met de blokken. Combineer het met tellen door de blokken te tellen en de kleuren te benoemen. Samen bouwen jullie hele kastelen!
Goed voor: delen, ruimtelijk inzicht, creatieve oplossingen bedenken, taalvaardigheid, concentratie, aandacht voor details

Peuters zoeken schatten op strand als peuterspelletje

Schattenzoeker

Voor schatten opgraven heb je een zandbak nodig of een emmer/bak met zand. Je kan het peuterspelletje natuurlijk ook op het strand spelen. Verstop verschillende speeltjes in het zand en laat je schatzoeker de schatten opgraven.

Maak er een leuk verhaal van; bijvoorbeeld dat jullie piraten zijn die zoeken naar de verborgen schatten op een eiland. Zodra je kindje iets vindt, is hij blij verrast en dolgelukkig. Daarna kan je dreumes lekker met zijn opgegraven schatten spelen.
Goed voor: fantasie, taalvaardigheid, zelfvertrouwen, motoriek, delen, sociaal gedrag

Kinderen spelen peuterspelletje verkleden
unsplash

Verkleedpartijtje

Trek alles maar uit de kast, want het is tijd voor een verkleedpartij! Wat wil jouw kindje worden? Een prinses of prins, super(wo)man of toch maar een lieveheersbeestje? Kruip helemaal in de rol van jullie verkleedkarakters. Een prinses praat hoog en houdt theekransjes, super(wo)man vliegt stoer door de kamer en redt alle knuffels uit een brand, het lieveheersbeestje fladdert door de kamer en heeft stippen op zijn rug. Maak het geheel af met wat schmink.
Goed voor: fantasie, taalvaardigheid, empathie

Meisje knipt met kinderschaar als peuterspelletje

Perfect geknipt

De fijne motoriek van je kindje wordt steeds beter. Jullie kunnen nu dan ook oefenen met knippen en plakken. Je kleine kan nog niet met een ‘echte’ schaar knippen, maar wel met speciale kinderschaartjes. Deze zijn gemaakt van plastic en hebben geen scherpe randen. Vaak kan je setjes kopen met verschillende kartelranden; puntig, gegolfd of gewoon recht. Knip mooie figuren uit gekleurd papier en plak ze daarna samen op een vel.

Je peuter knipt nog geen mooie figuren, vaak zijn het sliertjes of stukjes knipsel. Daar kan je mooi een mozaïek van maken. Vanaf nu wordt stukjes papier knippen mogelijk een van de favoriete bezigheden van je peuter, en ieder knipsel wordt met trots aan jou overhandigd. Een waar kunstwerk…!
Goed voor: autonomie, fijne motoriek, creativiteit, concentratie, aandacht voor details, zelfvertrouwen

Vader speelt peuterspelletje afwassen met zoon

Een poets bakken

Je kindje leert door jou te imiteren en helpt je maar al te graag met ‘huishoudelijke’ taakjes. Dus waarom niet samen de afwas doen en lekker poetsen? Verzamel plastic servies (bordjes, kopjes, bestek of bakjes) en vul de wasbak met lauw water en (zeepvrije)sop. Geef je kindje een schuursponsje of borstel, doe een schort om en boenen maar!

Wees voorbereid: het kan een flink waterballet worden, maar dat maak je daarna zo weer droog. Geen zin in een natte keuken? Speel dit peuterspelletje in de badkamer of buiten. Net zoveel lol, minder troep.
Goed voor: fantasie, motoriek, autonomie

Overige leuke peuterspelletjes voor je kind van 3 jaar

Onderstaande peuterspelletjes en -activiteiten zijn ook leuk voor je kindje van 3 jaar:

  • Figuren en vormen in een vormenstoof doen
  • Lijnen natekenen: jij doet het voor, je kindje probeert het na te doen (verticaal / horizontaal)
  • Fietsen op een driewieler
  • Zelf kledingstukken aan- en uittrekken
  • Springen met 2 voetjes tegelijk van de grond
  • Oefenen met ronde vormen tekenen, zoals cirkels
  • Eenvoudige gezelschapspelletjes, zoals memory en domino
  • Fantasieverhalen voorlezen
  • Bouwen met Duplo of Playmobil
  • Puzzelen
  • Koken in een keukentje, hameren en boren met kindergereedschap

Heel veel speelplezier!

Hoofdafbeelding: Hello pinecone