Peuter is bezig met tuinspelletjes en kijkt door een vergrootglas

Buitenspelen is gezond voor je peuter. Maar je hebt niet altijd de tijd of mogelijkheid om eropuit te gaan. Je kindje kan zijn energie ook goed kwijt met spelen in de tuin. Deze leuke tuinspellen zijn leerzaam én geschikt om in je tuin of dichtbij huis te doen.

Je kind thuis vermaken bij mooi weer

Naar het bos, het strand of een speeltuin gaan is heerlijk voor je kind. Hij kan zijn energie kwijt en vermaakt zichzelf vaak op deze plekken. Ook is buitenspelen heel leerzaam en gezond voor je peuter. Het prikkelt alle zintuigen en zet je kleine avonturier voor uitdagingen die hij binnen niet tegenkomt.

Toch heb je niet altijd de mogelijkheid om een dag de natuur in te trekken. Misschien heb je geen auto of heb je naast je peuter ook een baby om voor te zorgen. Gelukkig biedt de tuin of het park om de hoek genoeg mogelijkheden om op een speelse manier te leren. Jonge kinderen leren namelijk veel door te spelen. Schotel je kindje eens de volgende tuinspelletjes voor. Je zal zien dat hij enthousiast raakt van alles wat er dichtbij huis te ontdekken valt.

Een minischatkist bestaande uit een luciferdoosje gevuld met schelpjes, slakje, blaadjes en een takje

1. Mini-schatkist maken

Bij het woord ‘schatkist’ wordt je kleine waarschijnlijk meteen enthousiast. Pak een luciferdoosje en ga op zoek naar ‘kleine schatten’ in jullie tuin. Dit kan van alles zijn: een mooie bloem, schelpen, stenen, veertjes, een stukje schors, twijgje, blaadje of een leeg slakkenhuis. Normaal loop je hier zo voorbij. Door op jacht te gaan naar deze minischatten ontdekt je peuter een hoop nieuwe dingen.

Stop zoveel mogelijk schatten in het luciferdoosje en bekijk ze samen door een vergrootglas. Er gaat een wereld voor je kindje open. Daarna kan je de schatkist nog mooi versieren met verf of een prachtig pronkstuk uit de schattenverzameling.

2. Ballon-Pong toernooi

Speel een potje ballon-pong door een ballon naar elkaar over te slaan met jullie handen. Hoelang kunnen jullie dit volhouden zonder dat de bal de grond raakt? Houd de records bij. Jullie kunnen het jezelf moeilijker maken door extra regels toe te voegen bij de opeenvolgende potjes: de ballon alleen met je voeten hoog houden, maar één hand gebruiken of alleen met je hoofd koppen. Zo kunnen jullie een heel toernooi doen met het hele gezin.

Dit soort tuinspelletjes zijn een perfecte oefening voor de motoriek van je kindje. Nog een voordeel: bij slecht weer en voldoende ruimte kan je dit spel ook binnen doen.

Meisje speelt tuinspelletjes met haar moeder, ze bestuderen een sprinkhaan

3. Tuinsafari

Is je kleine dol op dieren? Geef hem een vergrootglas en laat hem op safari gaan in eigen tuin. De struiken en bloemen in de borders worden een oerwoud en het gras is ineens een savanne. Geef je kleine ontdekker doorzichtige plastic bakjes mee om de exotische vondsten in te verzamelen.

Misschien vindt hij wel een prachtige rups om te verzorgen. Kijk samen welke blaadjes de rups lekker vindt. Aan het eind van de safari zetten jullie de beestjes weer veilig terug in de struiken. Plet je kindje in zijn enthousiasme een beestje? Leg uit dat zoiets kan gebeuren, maar dat dit vast niet zijn bedoeling was.

4. Tuinkleurenjacht

De natuur zit vol met kleuren, ook in je tuin. Denk maar eens aan kleurige bloemen, beestjes en blaadjes in verschillende tinten groen. Verzamel alle kleurpotloden die jullie hebben en neem deze en een vel papier mee de tuin in. Geef je kindje een kleurpotlood en laat hem iets zoeken met dezelfde kleur als het potlood. Gevonden? Dan kan hij dit op het papier natekenen/kleuren. Daarna kan je natuurartiest een nieuw kleurpotlood uitzoeken. Je peuter zal verbaasd zijn hoeveel kleuren jullie tegenkomen in de tuin.

Meisje maakt een voeldoos in de tuin

5. Natuurlijk voelen

Bij dit spel maak je van een eierdoos een echte voeldoos. Elk vakje staat voor iets wat anders voelt. Bijvoorbeeld hard, zacht, droog, nat, ribbelig, glad, prikkend, koud en warm. Zet in één vakje een vraagteken. Ga in de tuin of op straat op zoek naar kleine voorwerpen die passen bij de vakjes. Bij het vraagteken mag je kindje zelf iets kiezen.

Alles verzameld? Pak een doek of slaapmasker die je als blinddoek kan gebruiken. Doe om de beurt de blinddoek om. Nu is het voelen geblazen. Kan je kindje door te voelen raden wat je in zijn handen legt?

6. Speuren naar de beginnende lente

De lente is, net als de herfst, een leuk seizoen om op onderzoek uit te gaan in de natuur. Voor je kleine valt er een hoop te ontdekken in de start van het voorjaar. Ga samen op zoek naar de eerste tekenen van de lente tijdens een wandeling door de tuin of een nabijgelegen park.

Zoek naar voorjaarsbloemen, zoals krokussen, narcissen en sneeuwklokjes. Laat je kindje ze bestuderen met een vergrootglas. Speur de bomen en struiken af naar blad- en bloemknoppen en luister naar de fluitende vogeltjes. Hoeveel verschillende vogels horen jullie? Als je een vijver in de tuin hebt, kan je samen onderzoeken of er al kikkerdril te vinden is. Houd je kindje wel goed bij de hand in de buurt van water.

Jongetje speelt tuinspelletjes en houdt een ballenkermis met gekleurde balletjes

7. Ballenkermis

Kermissen zijn er nu misschien niet, maar je kan de kermis wel naar je tuin halen. Zet bakjes, manden of dozen van verschillende grootte neer in de tuin. Verzamel alle kleine ballen die je in huis hebt, ga met je kleine op een afstand van 1,5 meter staan en gooien maar! Lukt het om alle ballen raak te gooien? Je kan het nog iets moeilijker maken. Zorg dan voor verschillende kleuren bakken en ballen en laat je kindje proberen elke bal in de juiste kleur bak te gooien.

8. Verzameldoos speurtocht

Een speurtocht is altijd leuk voor je kindje, ook in de tuin of de omgeving. Gebruik een eierdoos en plak op de bovenkant plaatjes van voorwerpen die je in de tuin kan verzamelen. In elk vakje komt wat anders. Je kan denken aan een bloemetje, een steen, twijgje, schelp, slakkenhuis of blaadje. Speuren maar totdat jullie doos vol is!

Moeder en kindje tuinieren samen in de groentetuin

9. Samen tuinieren

Jonge kinderen vinden het vaak leuk om te helpen en om met hun handen in de natuur bezig te zijn. Laat je kind bijvoorbeeld bladeren opvegen, de planten water geven of gaten graven om nieuwe plantjes of bloembollen te planten. Als je een kinderhark, -bezem of -tuinhandschoenen in huis hebt, voelt hij zich een echte tuinman. Pas wel op met planten die giftig kunnen zijn.

Alternatieven voor tuinspelletjes

Heb je geen tijd om bovenstaande tuinspelletjes samen met je kindje te doen, omdat je bijvoorbeeld moet thuiswerken? Onderstaande activiteiten kan je kindje (grotendeels) zelf doen in de tuin.

  • Bellenblazen
  • Stoepkrijten
  • In de zandbak spelen
  • Hoelahoepen
  • Een picknick met knuffels
  • Een hut bouwen van dekens, lakens en tuinstoelen
  • Spelen met buitenspeelgoed

Ander vermaak voor je kind

Naast tuinspelletjes zoek je misschien ook vermaak voor binnen. In onderstaande artikelen vind je nog meer inspiratie om je kindje op een prettige manier bezig te houden.