kinderen houden kussengevecht als peuteractiviteiten zonder scherm

Als het buiten regent of koud is, wil je kindje zich binnen vermaken. Natuurlijk kan je af en toe best een filmpje aanzetten, maar de hele dag naar een scherm staren is niet wenselijk. Wat te doen? Dit zijn 14 leuke activiteiten zónder scherm.

Vader leest zijn zoon een boek voor als peuteractiviteit

1. Voorlezen of luisterboeken

Voorlezen stimuleert de ontwikkeling van je kleine. Via verhalen komt je kindje in een nieuwe wereld terecht en wordt zijn fantasie geprikkeld. Veel kinderen genieten dan ook van een leuk boek.

Heb je geen tijd om zelf voor te lezen? Download dan eens een luisterboek. Zorg voor een rustige plek waar je kind ontspannen kan zitten en zet het luisterboek aan. Wedden dat je even geen omkijken hebt naar je kleine?

Meisje is aan het knutselen als peuteractiviteit

2. Knutselen

Knutselen: je kleine kan er uren zoet mee zijn. Afhankelijk van zijn leeftijd, kan je kindje zelfstandig of samen met jou een mooi kunstwerk maken. Wat inspiratie nodig? Jullie kunnen de volgende dingen doen:

 • (Vinger)verven
 • Kleurplaat inkleuren
 • Eigen tekening maken
 • Kijkdoos maken
 • Stickers plakken
 • Kleien
 • Frutsels knippen
Kindje kruipt door hindernisbaan als peuteractiviteit

3. Hindernisbaan

Ga samen op avontuur en tover de woonkamer of tuin om in een hindernisbaan. Je kan hiervoor alles gebruiken wat je maar kan bedenken. Maak bijvoorbeeld een doolhof van kussens, waar je kindje doorheen moet kruipen. Of stippel een route uit met gekleurd tape, die onder tafels en stoelen doorgaat en misschien zelfs over een luchtbed loopt.

Onderweg kunnen jullie simpele opdrachten uitvoeren, zoals springen, de bal overrollen, rondjes draaien of op één been staan. Maak het geheel af door de hindernisbaan te laten eindigen in een zelfgebouwde hut van lakens. Hier kunnen jullie samen uitrusten van alle inspanning en een boekje lezen als beloning voor het harde werken.

Kindje ruimt de vaatwasser in als peuteractiviteit

4. Klusjes in huis

Is het slecht weer en zijn jullie de hele dag thuis? Dan is dat een mooi excuus om wat kleine klusjes in huis te doen. Je kind kan daar gemakkelijk bij helpen. Het hoeven geen grote, moeilijke klussen te zijn. Wat dacht je van het speelgoed uitzoeken? Of sokken bij elkaar zoeken? Een doekje over de tafel halen of de vensterbanken afstoffen is ook een activiteit waar je kleine maar al te graag bij helpt.

Wil je je kindje wat langer bezighouden? Gooi dan de bak duplo of lego op tafel en laat hem alle stukjes op kleur en/of soort sorteren. Daar is hij wel even mee bezig.

Kindje maakt post voor opa en oma

5. Post voor opa en oma

Op bezoek gaan bij opa en oma is natuurlijk het gezelligst, maar post voor ze maken is ook erg leuk. Laat je kleine een paar mooie tekeningen maken, een brief schrijven (krabbelen) of print wat foto’s uit en doe ze samen op de post. Opa en oma zullen blij verrast zijn door al het moois dat ze van jullie ontvangen. En je hebt meteen een kleine wandeling naar de brievenbus.

Zelfgemaakte memory als peuteractivteit

6. Eigen memory maken

Memory is een spel dat je kindje al op jonge leeftijd kan spelen. Je zal versteld staan hoeveel je kleine al kan onthouden. Wil je dit spel nog leuker maken? Knutsel dan zelf je eigen memory. Knip hiervoor vierkante kaartjes uit karton. Op de kaartjes kunnen jullie je eigen tekeningen maken. Maak elke tekening twee keer. Alle kaartjes mooi versierd? Dan zijn jullie klaar om jullie eigen, unieke memory te spelen. Je kindje is hartstikke trots om zijn eigen creaties in het spel terug te zien.

Broertjes spelen Bordspel als peuteractiviteit

7. Bordspel

Een ouderwets bordspel is niet alleen heel gezellig, maar ook nog eens heel leerzaam voor je kleine. Sommige spellen kan je iets aanpassen op het niveau van je kindje. De volgende spellen zijn leuk om te doen met peuters en kleuters:

 • Ganzenbord
 • Monopoly junior
 • Yahtzee
 • De toren van Pisa
 • Mens erger je niet
 • Krokodillen tanden
 • Kwartet
 • Memory
 • Domino
Kinderen spelen verstoppertje als peuteractiviteit

8. Verstoppertje

Van deze gouwe ouwe krijgt je kindje nooit genoeg: verstoppertje. Jullie kunnen jezelf verstoppen, maar je kan ook voorwerpen verstoppen. Laat je kleine bijvoorbeeld zijn favoriete knuffels zoeken. Help hem gerust door ‘warmer’ of ‘kouder’ te zeggen. Heeft hij al zijn vriendjes gevonden? Dan is hij aan de beurt om ze te verstoppen en mag jij ze zoeken.

Vader en zoon doen samen een indoor speurtocht

9. Indoor speurtocht

Deze activiteit heeft wat voorbereiding nodig, maar is daarom niet minder leuk. Je hebt hiervoor post-its of gekleurde vellen papier nodig. Plak door het hele huis post-its met een cijfer, vorm of letter erop. Geef je kindje vervolgens post-its met dezelfde cijfers, vormen of letters en laat hem de juiste bij elkaar zoeken.

Heeft hij er één gevonden? Dan plakt hij zijn eigen post-it op hetzelfde figuur/cijfer/letter. Werk je met gekleurde vellen? Dan werkt het hetzelfde, maar dan met kleuren. Hiermee leert je kindje cijfers, vormen, letters of kleuren herkennen terwijl hij op avontuur is.

Meisje maakt haar moeder op als prinses als peuteractiviteit

10. Verkleden

Met een verkleedpartij kunnen jullie even ontsnappen aan de werkelijkheid. Wat wil jouw kindje worden? Een prinses of prins, super(wo)man of toch een lieveheersbeestje? Kruip helemaal in de rol van jullie verkleedkarakters. Een prinses praat hoog en houdt theekransjes, super(wo)man vliegt stoer door de kamer en redt alle knuffels uit een brand, het lieveheersbeestje fladdert door de kamer en heeft stippen op zijn rug.

Geen verkleedkleren in huis? Duik in je kledingkast en laat je kleine kiezen wat hij aantrekt. Voor één dag is je kindje papa of mama.

Moeder en dochter bakken als peuteractivteit

11. Iets bakken

Zijn jullie echte keukenprins(ess)en? Duik dan samen de keuken in en bak iets lekkers. Van taarten en koekjes tot gezonde snacks: je kindje vindt het heerlijk om jou te helpen. Trek allebei een schort aan en kruip helemaal in je koksrol. Maak eventueel een echte koksmuts van papier. Betrek je kindje bij alles wat je doet. Vertel hem wat je doet en waarom, en laat hem helpen met klutsen, kneden en het uitprikken van de koekvormen. Daarna is het tijd om al dat lekkers te versieren en niet onbelangrijk: op te eten. Eet smakelijk!

Moeder en dochter in zelfgebouwde hut

12. Hut bouwen

Je kindje is een echte ontdekker en ontwikkelt steeds meer fantasie. Een hut bouwen is nu dan ook een leuke activiteit. Laat je creativiteit de vrije loop en bouw samen de hut met alles dat je maar kan vinden: lakens, dekens, kussens, matrassen, stoelen, tafels…

Wil je snel klaar zijn? Gebruik dan de eettafel en leg hier een groot laken overheen. Wat kussens aan de zijkant als muren en deur, en de hut is bewoonbaar. Kruip samen in deze tafeltent en vertel een mooi verhaal of lees een boek voor. Heerlijk knus.

Vader en dochter dansen als peuteractiviteit

13. Dansen

Samen dansen is een goede manier om alle energie kwijt te raken. Zet de favoriete muziek van je kindje lekker hard, schuif stoelen en tafels aan de kant en springen maar. Verzin samen danspasjes of headbang erop los. En wees niet bang om keihard mee te zingen.

Kindje is aan het stoepkrijten als peuteractiviteit

14. Stoepkrijten

Met stoepkrijt maken jullie snel en gemakkelijk de mooiste kunstwerken samen. Maak bijvoorbeeld een lentevoorstelling met veel bloemen, de zon en lammetjes. Een fantasietekening kan natuurlijk ook. Let op: deze activiteit kan met het heersende coronavirus alleen op locaties waar je voldoende afstand kan houden tot anderen. Denk aan je eigen tuin, op het balkon of op de stoep voor de deur. Of wat dacht je van een mooie krijt-boodschap op de stoep bij opa, oma of de juf? Wat zal die verrast zijn!

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app