Moeder denkt met kind na over uitjes in de kerstvakantie

De kerstvakantie is een fijne periode om als gezin gezellige samen dingen te doen. Door de coronacrisis ziet de kerstvakantie in 2021 er anders uit dan normaal. Met deze uitjes en activiteiten maak je er toch een mooie tijd van met je kindje.

Kerstvakantie 2021

Door de uitbraak van het coronavirus ziet de kerstvakantie er in 2021 anders uit dan normaal. Kerstmarkten gaan niet door en met de hele familie op stap zit er helaas niet in. Met welke activiteiten en uitjes in de kerstvakantie maak je er toch een mooie tijd van? Wij geven je acht tips ter inspiratie.

1. Winterknutsels maken

Is het buiten koud en donker? Tijd om het binnen gezellig te maken, bijvoorbeeld door te knutselen aan de keukentafel. Als er buiten geen sneeuw valt, kan je kindje toch een sneeuwpop maken van watten of witte snippers papier. Of maak samen mini-kerstboompjes door een dennenappel groen te verven. Kleine pompons worden ballen en een uit karton geknipte ster kan als piek bovenop.

Ook kunnen jullie knutsels maken die de vogels de winter door helpen. Hiervoor smeert je peuter een dennenappel in met ongezouten pindakaas. Daarna rolt hij deze door vogelzaad, zodat dit op de pindakaas blijft plakken. Hang de dennenappel met een touwtje op in de tuin. Nu maar wachten op die hongerige vogels!

2. Museum aan huis

Vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen sommige uitjes in de kerstvakantie helaas niet doorgaan. De musea zijn op dit moment bijvoorbeeld gesloten. Gelukkig betekent dat niet dat jullie kunst en cultuur tijdens de kerstvakantie in 2021 moeten overslaan. Verschillende (kinder)musea bieden namelijk online tours aan die je samen met je peuter kan doen.

Het Teylers Museum biedt een interactief prentenboek aan waarin jullie van alles over het museum ontdekken. Kinderen vanaf ongeveer 4 jaar kunnen via de praatplaat van het Mauritshuis zien wat er allemaal in het museum gebeurt. Het Van Gogh Museum heeft een videoserie gemaakt over het leven van Vincent van Gogh. Door deze video’s maakt je kindje op een speelse manier kennis met zijn kunstwerken.

Peuter viert kerstvakantie op het strand

3. Middagje strand

Een dagje strand klinkt misschien meer als een activiteit voor de zomervakantie. Toch is het ook een fijn uitje tijdens de kerstvakantie. Het is er rustiger dan in de zomer en je kan er heerlijk uitwaaien. Hebben jullie een hond? In de zomer is deze op veel stranden niet welkom. ’s Winters mag je hond wel mee naar de meeste stranden. Dat wordt extra genieten, voor je trouwe viervoeter, maar ook voor je kindje.

Een strandactiviteit maakt het uitwaaien extra leuk voor je kindje. Neem bijvoorbeeld een vlieger mee. Lukt het je kindje om hem in de lucht te houden? Ook kan je een verzameldoos meenemen naar het strand. Plak in een eierdoos plaatjes van voorwerpen die je op het strand kan vinden, zoals schelpen en veren. Zo maak je van jullie bezoek aan het strand een leuke speurtocht.

4. Naar de schaatsbaan

De kans dat we tijdens de kerstvakantie in 2021 op natuurijs kunnen schaatsen, is behoorlijk klein. Gelukkig zijn er door heel Nederland schaatsbanen te vinden waar je toch de ijzers kan onderbinden. Ben je op zoek naar een uitje voor de kerstvakantie waarbij je peuter zich lekker kan uitleven? Dan is een bezoekje aan de schaatsbaan ideaal. Op schaatsen met dubbele ijzers kan je kindje al vanaf een jaar of 3 het ijs op. Olympische Winterspelen 2035, here we come!

Tip: Check voor je bezoek welke maatregelen tegen corona gelden bij de ijsbaan. Veel ijsbanen werken met tijdslotreserveringen of zijn mogelijk gesloten.

5. Pannenkoekenfeest

Grote kans dat je jouw peuter blij maakt met pannenkoeken. En wat is er leuker dan een pannenkoekenfeest? Bak een stapel pannenkoeken en haal ingrediënten in huis waarmee je peuter ze kan versieren. Denk aan chocoladesaus, slagroom, spekjes en strooidecoratie. Maar ook aardbeien, banaan en stukjes meloen mogen niet ontbreken. Dat wordt smullen!

Kinderen bakken met oma in de kerstvakantie

6. Bakfestijn

De winter is het perfecte seizoen om samen met je kindje de keuken in te duiken. De oven zorgt voor een warme keuken en de geur van warm gebak geeft een gezellige sfeer. Je peuter helpt je vast graag met beslag mengen en het in een vorm gieten. Of wat dacht je van deeg kneden, koekjes uitsteken en ze versieren? Na afloop kunnen jullie heerlijk smullen van de huisgemaakte baksels. Zo komen jullie de kerstvakantie in 2021 wel door!

7. Klauteren en speuren in huis

Als het buiten vies weer is, zijn er gelukkig genoeg activiteiten voor de kerstvakantie te bedenken waarmee je peuter zich kan vermaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hindernisbaan? Maak met kussens, meubels en tape een route die je kindje moet afleggen. Onderweg kan hij opdrachten uitvoeren, zoals ballen in een wasmand gooien. Aan het einde van de route wacht er vast iets lekkers op je kleine klauteraar!

Ook een speurtocht houdt je kindje wel even bezig. Print plaatjes of foto’s uit van dingen in huis die hij moet verzamelen. Denk aan een knijper, waxinelichtje, pen, stuk speelgoed of een haarelastiekje. Hoe snel lukt het je speurneus om alles te verzamelen?

8. Thuis naar het theater

Een bezoekje aan het theater zit er voorlopig waarschijnlijk niet in. Toch kan je in de kerstvakantie van 2021 met je peuter genieten van voorstellingen. Op het Youtube-kanaal van het Efteling Theater kunnen jullie verschillende musicals bekijken, van Pinokkio tot De Gelaarsde Kat. Via de website van theater Maas kan je voor een klein bedrag met je kindje genieten van voorstellingen Eitje (3+) en Konijn (3+).

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app