Vader speelt met dochter in een binnenspeeltuin in de ballenbak

Een binnenspeeltuin is een ideaal dagje uit met je baby of peuter op een regenachtige dag. Je kleine kan zich er de hele dag vermaken. Maar wat is het precies, hoe zit het met de veiligheid en waar kan je op letten bij je keuze voor een geschikte indoor speeltuin?

Wat is een binnenspeeltuin?

Een binnenspeeltuin is een overdekte speeltuin waar kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen spelen. Er zijn verschillende speel- en klimtoestellen die je kleine uitdagen zijn motorische ontwikkeling te verbeteren en nieuwe dingen te ontdekken.

De meeste speeltoestellen zijn bedekt met een zachte laag schuim, evenals de vloer, zodat je baby zich niet bezeert als hij valt of zich stoot. Daarnaast zijn er vaak (zachte) speelblokken waar je hoge torens mee kan bouwen, is er een ballenbak en zijn er verschillende trampolines. Kortom: het is één groot speelparadijs.

In Nederland zijn er ongeveer 150 indoor speeltuinen te vinden. Er is er dus altijd wel eentje bij jou in de buurt.

Veiligheid bij indoor speeltuinen

Als je kindje gaat spelen, wil je dat dit in een veilige omgeving gebeurt. De veiligheid van speeltoestellen is dan ook belangrijk. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voert regelmatig controles uit en de meeste indoorspeelhallen voldoen inmiddels aan de eisen. Dit was in 2016 nog niet het geval. Daarom kan het geen kwaad om te controleren of de indoor speeltuin waar jij heen wil al geïnspecteerd is. Bekijk hier de meest recente resultaten van het NVWA >>

Ook ligt er wat betreft de veiligheid een stukje verantwoordelijkheid bij jou. Er rennen kinderen rond van alle leeftijden, en dat levert weleens een botsing of minder prettige situaties op. Houd je kindje dus goed in de gaten als hij aan het spelen is en laat hem niet alleen. Zo ben je er snel bij als er een ongelukje gebeurt. Als je kleine wat ouder is, kan hij lekker zelf spelen, maar voorlopig kan je beter nog even dicht bij hem in de buurt blijven.

Waar kan je op letten?

Naast de locatie en veiligheid, zijn er nog een aantal dingen waar je op kan letten bij je keuze voor een binnenspeeltuin:

Leeftijd

De meeste binnenspeeltuinen zijn geschikt voor alle leeftijden (van 0 t/m 12 jaar). Er zijn ook indoor speelparadijzen die pas geschikt zijn vanaf 1 of zelfs vanaf 4 jaar. Bekijk dus eerst even op de website of de speeltuin geschikt is voor je baby of peuter.

Afgeschermd baby- en/of peuterdeel

Bij een binnenspeeltuin spelen kinderen met een leeftijd tot 12 jaar door elkaar. Het is dus prettig als er een afgeschermd deel is voor de allerkleinsten, zodat je baby of peuter niet omvergelopen wordt door grotere kinderen.

Daarnaast is een aparte baby- of peuterzone een pré, omdat het speelgoed en de speeltoestellen daar zijn afgestemd op de leeftijd van je kindje. Je vindt er bijvoorbeeld een zachte wipkip, zachte reuzepuzzel of een kleine ballenbak.

Entreeprijzen

De entreeprijs van een overdekte speeltuin ligt gemiddeld tussen de €7 en €10. Meestal betaal je alleen voor de kinderen en mag jij als ouder of verzorger gratis naar binnen. Kinderen onder de 1 jaar mogen ook vaak gratis naar binnen. Bij sommige binnenspeeltuinen kan je kleine zelfs kosteloos naar binnen tot zijn 4e jaar, of betaal je tot die leeftijd een goedkoper peutertarief.

TIP: in de ochtenden hebben veel binnenspeeltuinen een goedkoper peutertarief.

Ruimte voor ouders

Als je een hele dag doorbrengt in een binnenspeeltuin, is het prettig als jij comfortabel kan zitten, met goed uitzicht op de speelactiviteiten van je kleine. De meeste indoor speeltuinen hebben een koffiecorner of restaurant waar je kan zitten, lezen en eten en drinken kan bestellen.

Verder is er bijna overal wifi aanwezig en zijn er vaak extra stopcontacten om je telefoon of laptop op te laden. Moet je tussendoor nog even snel iets voor je werk doen? Check dan voor de zekerheid nog even of deze faciliteiten er zijn.

Eten en drinken

Het is niet bij alle indoor speeltuinen toegestaan om je eigen eten en drinken mee te nemen. Soms is consumptie in het restaurant of café zelfs verplicht. Houd hier rekening mee voordat je met je lunchpakketje het restaurant of zitgedeelte binnenloopt.

Een aantal speelparadijzen heeft daarnaast een speciaal restaurant waar je ’s avonds met het hele gezin kan eten. Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes, maar een frietje en een kroket. Tijdens het wachten kunnen de kinderen gratis in de speeltuin spelen.

Meisje klimt op kinderklimmuur in binnenspeeltuin

Onze favoriete binnenspeeltuinen

Er zijn veel binnenspeeltuinen, verspreid door heel Nederland. Dit zijn onze favorieten:

  • Ballorig. Ballorig is een keten van indoor speeltuinen, die maar liefst in 38 plaatsen te vinden is. Het grootste voordeel van Ballorig is de speciaal ingerichte peuterruimte. Hier mogen alleen kindjes tot 5 jaar spelen. Je kan er terecht met je baby vanaf 0 jaar. De entreeprijs is €7,50 voor je kleine, voor jou is de entree gratis. Tip: bestel je ticket online en ontvang 10% korting!
  • Monkey Town. Monkey town is een keten van binnenspeeltuinen. Er zijn ruim 40 vestigingen door heel Nederland. Veel vestigingen hebben extra activiteiten, zoals bowlen, lasergames, een kinderdisco of een buitenspeeltuin. De meeste vestigingen hebben een apart peuterhoekje. Je kan er terecht met je aapje vanaf 1 jaar. Voor jou is de toegang gratis en er is gratis Wifi.
  • Candy Castle. Candy Castle is een binnenspeeltuin in Amsterdam met het thema snoepgoed. Het interieur ziet er dan ook uit om op te eten. Op enkele dagen worden extra activiteiten aangeboden, zoals knutselen, cupcakes maken of bingoën. De entree is €2,50 voor je baby tot 1 jaar en €8,00 als je kleine ouder is dan 1. Per kindje mag één ouder gratis naar binnen, bij meerdere volwassenen betaal je €3,00 per persoon.
  • KidZcity. KidZcity in Utrecht is meer dan een indoor speelparadijs: het is een binnenkermis, met onder andere een speeltuin. Er zijn botsauto’s, een draaimolen, glijbanen, klimhoeken, lasergames én er is een peuterhoek. De entree is gratis voor je kindje tot 3 jaar, daarna betaal je €11,50. Ook voor jou betaal je deze prijs.

Extra tips

Heb je een leuke binnenspeeltuin gevonden? Hier nog wat extra tips voor een dagje binnen spelen:

  • Comfortabele kleding. Trek je kindje comfortabele kleding aan. Hij springt, klautert en rent de hele dag, dus het is fijn als hij iets aanheeft waarin hij zich goed kan bewegen. Vergeet jezelf overigens niet: de kans is groot dat ook jij binnen de kortste keren in een klimrek hangt of in de ballenbak ploft. Een strakke rok is dan wat minder praktisch.
  • Luchtige kleding. De temperatuur kan behoorlijk oplopen in een indoor speelparadijs, ook als het buiten ijskoud is. Trek je kleine dus geen dikke trui aan, maar een T-shirt. Neem een vestje mee voor als hij even pauze neemt.
  • Anti-slip sokjes. In een binnenspeeltuin moet je meestal je schoenen uit. Op sokjes kan je kindje snel uitglijden. Anti-slip sokjes zijn dan een prettige oplossing.
  • Geen touwtjes aan kleding. Pas op met kleding met touwtjes of veters, zoals hoodies. Je kleine kan hiermee ergens achter blijven hangen.
  • Doe sieraden af. Ook hiermee kan je kindje ergens achter blijven hangen.

Heel veel speelplezier!