Peuter in natuurhistorisch kindermuseum

Ben je de tripjes naar de speeltuin een beetje zat? Je kan ook eens iets anders doen met je kindje, bijvoorbeeld naar het museum. Een ‘gewone’ expositie is voor een peuter vaak niet zo interessant, maar een kindermuseum is ontzettend leuk. Met onderstaande tips maak je er een geslaagde dag van!

Wat is een kindermuseum?

Het museum heeft een beetje een saai imago, maar een kindermuseum is alles behalve saai! Een museum voor kinderen biedt allerlei interactieve spelletjes waardoor kinderen spelenderwijs kennismaken met een bepaald onderwerp.

Bij een gewoon museum mag je vaak niets aanraken, maar bij een kindermuseum is het vaak juist de bedoeling dat je overal aanzit. En ook als ouder hoef je niet bang te zijn dat je je verveelt: een kindermuseum is voor volwassenen vaak ook heel leuk en leerzaam.

Waar moet je op letten?

Een uitstapje naar een museum is niet zo vanzelfsprekend wanneer je met jonge kinderen gaat. Zorg daarom dat je goed voorbereid op pad gaat. Je kan daarbij op het volgende letten:

  • De juiste keuze. Kies een museum dat aansluit bij de interesses van je kindje; als je kleine ontdekker graag in de tuin allerlei plantjes en beestjes bestudeert is een natuurmuseum een goede match. Is je peuter gek op treinen? Ga dan eens naar een spoorwegmuseum.
  • De locatie. Ga naar een museum in de buurt. Wanneer je eerst twee uur moet reizen, wordt het misschien een te lange dag voor je peuter.
  • De spanningsboog. Houd de spanningsboog van je kindje in de gaten; peuters kunnen zich nog niet zo lang concentreren. Als je kindje zich begint te vervelen, ga dan naar een volgende activiteit in het museum of las een snackpauze in.

Wat neem je mee?

Als je op stap gaat met je kindje behoort de luiertas waarschijnlijk tot je gebruikelijke uitrusting. De onderstaande items zijn in ieder geval handig om mee te nemen:

  • Verschoningsmateriaal. Eén van de basics, maar je zal het maar vergeten. Het is geen pretje als je kindje onderweg gepoept heeft en je geen schone luiers bij je hebt.
  • Eten en drinken. In veel musea kan je eten en drinken kopen, maar het is handig om zelf wat mee te nemen. Dan weet je zeker dat je iets hebt wat je kindje graag eet en ben je nog goedkoper uit ook.
  • Extra setje kleding. Altijd goed om bij je te hebben, maar het is vooral handig bij een openluchtmuseum, of bij activiteiten met water. Dan kan je kleine ongestoord kliederen.
  • Buggy. Voor de wat jongere peuters is het handig om een buggy mee te nemen. Zo kunnen ze even uitrusten als ze moe zijn en toch nog genieten van alle leuke dingen in het museum.

Onze favoriete kindermusea

Er zijn ontzettend veel leuke kindermusea in Nederland. We zetten onze favorieten voor je op een rij.

  • Nijntje museum in Utrecht. In dit museum stap je in de wereld van Nijntje en haar vriendjes. In tien themaruimten ontdekt je peuter spelenderwijs de wereld om hem heen: zo is er het huis van Nijntje, de dokter, de dierentuin en nog veel meer.
  • Kinderboekenmuseum in Den Haag. Houdt je kleintje van voorgelezen worden? Dan is een uitstapje naar het Kinderboekenmuseum de moeite waard. Eén van de vaste exposities is bijvoorbeeld Ik ben Kikker, waarbij de karakters uit de bekende boeken van Max Velthuijs tot leven komen. Samen met de vriendjes van Kikker kan je van alles beleven: schatgraven met Beer, schaatsen met Eend, taarten maken met Varkentje en klussen met Rat.
  • Natuurmuseum Friesland in Leeuwarden. Dit museum spreekt alle zintuigen van je peuter aan: je kan de natuur zien, horen, ruiken en voelen. Boven en onder water, op het land en in de lucht. Het zelf doen staat centraal in dit museum.
  • Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Hier leer je alles over het leven van plant en dier. Bezoekers gaan ver terug in de tijd, bijvoorbeeld naar de IJstijd of de tijd van de dinosauriërs. Bij alle tentoonstellingen is er voor kinderen wat te doen, zoals mammoetjagen of meefietsen met reizende dieren.
  • Nederlands openluchtmuseum Arnhem. Is je kindje geïnteresseerd in vervlogen tijden? Pak de historische tram en reis samen terug in de tijd. Oude ambachten komen tot leven in authentieke gebouwen en je kindje kan zelf ook aan de slag op het Kindererf.
  • Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Hier wordt de creativiteit van je al peuter flink gestimuleerd: je kan aan de slag met technische spelletjes, puzzels of K’nex en je leert allerlei technische apparaten van binnen kennen. Je mag overal aankomen, want het motto van dit museum is: verboden af te blijven! Dit museum is geschikt vanaf 4 jaar.