Gescheiden ouders rekenen uit hoeveel kinderalimentatie ze betalen

Gaan jij en je partner uit elkaar? Dan blijven jullie samen financieel verantwoordelijk voor de opvoeding van je kind tot de leeftijd van 21 jaar. Kinderalimentatie zorgt ervoor dat dit op een eerlijke manier gebeurt. Wat is kinderalimentatie precies? En hoe wordt het berekend?

Wat is kinderalimentatie?

Kinderalimentatie is een geldbedrag dat je na een scheiding betaalt of krijgt om de opvoeding van je kind te kunnen betalen. Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, blijven jullie samen verantwoordelijk voor de kosten rondom de verzorging van je kind. Kinderalimentatie zorgt ervoor dat dit eerlijk geregeld wordt.

Ook zorgt de regeling ervoor dat je kindje op financieel gebied niets merkt van de scheiding. Je kleine kan blijven doen wat hij voor de scheiding ook deed. Denk aan naar de kinderopvang gaan, zwemles volgen of lid zijn van een muziek- of sportclub.

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Recept van de week: Schatzoekers met zoete aardappelfriet en doperwtjes

Dit recept is voor alle tafelpiraten: gezond, makkelijk en lekker. Het ideale gezinsrecept dus!

Zo maak je het

Wanneer heb je recht op kinderalimentatie?

Je hebt recht op kinderalimentatie als je ex-partner meer verdient dan jij. Je ex heeft dan een alimentatieplicht en moet iedere maand een bedrag aan jou betalen. Het is hierbij belangrijk dat hij of zij de juridische ouder of de verwekker is van je kindje. Verdien jij meer, maar heb je meer kosten omdat je kind vaker bij jou is? Ook dan heb je mogelijk recht op kinderalimentatie.

Hoeveel alimentatie betaal je?

Hoeveel alimentatie je betaalt of krijgt, spreek je af met je ex-partner. Waren jullie getrouwd of geregistreerde partners? Dan begeleidt een rechter jullie hierbij. Wanneer dit niet het geval is, hoef je hiervoor niet naar de rechter. Jullie kunnen dit dan zelf regelen. Als je er niet uitkomt, kan een rechter toch nog bijspringen.

De financiële beslissingen die jullie nemen, leg je vast in een ouderschapsplan. Hierin zet je alle afspraken die gemaakt worden. Als jij en je ex-partner allebei het ouderlijk gezag over jullie kind hebben, zijn jullie volgens de wet verplicht om zo’n plan op papier te zetten.

Kinderalimentatie en co-ouderschap

Hebben jij en je ex-partner gekozen voor co-ouderschap? Dan betalen jullie ongeveer evenveel aan de verzorging en opvoeding van jullie kind. Toch heeft de ouder die het minst verdient soms recht op alimentatie voor jullie kind. Dit is bedoeld om te voorkomen dat er een oneerlijke financiële situatie ontstaat. Je kan hier zelf afspraken over maken. Deze leg je vast in een ouderschapsplan.

De hoogte van kinderalimentatie berekenen

Gaat een rechter de hoogte van de kinderalimentatie berekenen? Dan kijkt hij of zij naar verschillende dingen. Bijvoorbeeld hoeveel geld nodig is voor de verzorging van jullie kind. De rechter gaat hierbij uit van de situatie zoals die voor de scheiding was. Ook kijkt hij of zij hoeveel geld de ouder die kinderalimentatie gaat betalen kan missen.

Wordt het bepalen van de kinderalimentatie niet door de rechter gedaan? Dan kunnen jij en je ex-partner de hoogte van dit bedrag zelf vaststellen. De rechter kijkt daarna wel of dit bedrag eerlijk is. Je vindt online verschillende rekentools die je kunnen helpen om de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen. Ook kan een mediator met jullie meedenken als dit nodig is.

Kinderalimentatie: tot welke leeftijd?

De alimentatieplicht geldt tot jullie kind 21 jaar is. Tot jullie kind 18 is, betaalt de ouder met de alimentatieplicht iedere maand een bedrag aan de andere ouder. Na de 18e verjaardag betaalt hij of zij dit bedrag aan het kind zelf. Ook worden afspraken rondom de alimentatie dan met het kind zelf gemaakt.

Soms blijft de alimentatieplicht ook na de 21e verjaardag nog gelden. Bijvoorbeeld omdat jullie kind door een beperking niet voor zichzelf kan zorgen. Of omdat jij en de andere ouder hier afspraken over hebben gemaakt in het ouderschapsplan.

Veranderingen in de kinderalimentatie

De hoogte van de kinderalimentatie stijgt ieder jaar een beetje. Dit wordt ook wel indexering genoemd. Lonen gaan ook ieder jaar een beetje omhoog. Daarom is besloten om de alimentatie voor een kind ook ieder jaar iets omhoog te laten gaan.

Verandert er iets in jouw situatie of in die van je ex-partner, zoals een verandering in inkomen of een andere omgangregeling? Dan kan het nodig zijn om opnieuw de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen. Dit kan ook nodig zijn als de overheid met nieuwe regels rondom alimentatie komt.

Tips bij het betalen of ontvangen van alimentatie

Krijg je na een scheiding te maken met het betalen of krijgen van alimentatie voor je kind? Dan kunnen de volgende tips helpen om dit soepel te laten verlopen.

  • Leg afspraken goed vast. Het is belangrijk dat jullie de afspraken die gemaakt worden duidelijk vastleggen. Hoe onbenullig en klein een afspraak misschien ook lijkt. Zo voorkom je vervelende situaties in de toekomst.
  • Schakel zo nodig een mediator in. Komen jullie er samen niet uit? Schakel dan hulp in, bijvoorbeeld van een mediator. Deze kijkt met een eerlijke blik naar jullie situatie en kan jullie helpen om de juiste beslissingen te nemen.
  • Blijf in gesprek. De periode na een scheiding is vaak een lastige tijd waarin veel op je afkomt. Daarom is het extra belangrijk om goed met elkaar te blijven praten, ook in de toekomst. Is er op het gebied van kinderalimentatie iets waarmee je zit? Laat dit dan duidelijk weten aan je ex-partner, zodat jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken.
  • Trek aan de bel als het misloopt. Weigert je ex-partner om alimentatie voor je kind te betalen? Dan kan dit voor veel spanning en financiële problemen zorgen. Hoe je hierbij geholpen kan worden, hangt af van de manier waarop de alimentatie geregeld is. Kijk op de website van het LBIO voor meer informatie.