Kinderen krijgen zwemles van badjuf

Door zwemles leert je kindje om zich goed te kunnen redden in het water. Zo kunnen jullie onbezorgd genieten van een bezoek aan het zwembad of het strand. Vanaf wanneer kan je kindje op zwemles, hoeveel kost het en wat leert hij precies?

Wat is zwemles?

Tijdens zwemles leert je kind onder begeleiding van een badjuf of badmeester zwemmen. Eerst leert hij om zich watervrij te voelen. Dit betekent dat hij zich veilig voelt in het water en niet bang is. De juf of meester helpt je kind hierbij door spelletjes in het water te doen, hem van de kant te laten springen en hem te helpen kopje onder te gaan. Zodra dit goed gaat, is je kind klaar om verschillende zwemtechnieken te leren.

Lesduur en groep

Een zwemles duurt gemiddeld 45 tot 60 minuten. Meestal krijgt je kind samen met andere kinderen les. De grootte van de groep verschilt per zwembad. Soms bestaat een groep uit maximaal acht kinderen. Bij andere zwembaden krijgen vijftien kinderen tegelijkertijd zwemles. Heeft je kindje wat meer aandacht nodig, bijvoorbeeld omdat hij zwemangst heeft? Dan is vaak (tijdelijk) privéles mogelijk. Hij krijgt dan alleen of samen met nog één of twee kinderen zwemles. Ook hebben sommige zwembaden speciale groepen voor kinderen met zwemangst.

Vanaf wanneer op zwemles?

Je kind kan het beste beginnen met zwemles wanneer hij tussen de 4,5 en 6 jaar oud is. Dit is het advies van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Deze stichting heeft als doel dat iedereen in Nederland goed leert zwemmen.

De stichting adviseert om niet te beginnen met zwemles voor je kind 4,5 jaar oud is. Je peuter is dan waarschijnlijk motorisch gezien nog niet ver genoeg ontwikkeld om aan de eisen van het A-diploma te kunnen voldoen. Bovendien start je kindje wanneer hij 4 jaar oud is op de basisschool, wat voor hem een flinke verandering is. Wacht dus liever met zwemles tot je kleine gewend is op school.

Sommige ouders starten toch graag eerder met zwemles. Ze willen dat hun kind zich zo snel mogelijk goed in het water kan redden, bijvoorbeeld omdat ze dichtbij water wonen. Veel zwembaden bieden cursussen aan om je baby of peuter al vroeg met water vertrouwd te laten raken. Tijdens een cursus babyzwemmen of peuterzwemmen maakt je kind kennis met water en leert hij drijven, draaien of op de kant klimmen. Hierdoor is hij eerder watervrij. Dit geeft hem een voorsprong als hij met zwemles begint.

Het Zwem-ABC

In Nederland leren de meeste kinderen zwemmen volgens het Zwem-ABC. Aan het einde van dit programma heeft je kind de diploma’s A, B en C behaald. Het behalen van de zwemdiploma’s is niet verplicht. Ook hoeft je kind niet het volledige Zwem-ABC te halen, maar de Nationale Raad Zwemveiligheid raadt dit wel aan. Pas na het behalen van het Zwemdiploma C zwemt je kind goed genoeg om zich ook in open water te kunnen redden.

Met het Zwem-ABC leert je kind op een rustig tempo de basis van zwemmen. Hoe lang een kind over het behalen van het Zwem-ABC doet, is erg verschillend. Het behalen van diploma A duurt gemiddeld 48 lesuren en het behalen van diploma B en C duurt gemiddeld 12 uur per diploma.

Na het behalen van Nationaal Zwemdiploma A kent je kindje de basis van verschillende zwemtechnieken. Hij zwemt goed genoeg om zich te kunnen redden in een zwembad zonder attracties. Je kind moet tijdens het afzwemmen voor dit diploma het volgende kunnen:

 • Met een trui, lange broek of rok en schoenen aan zwemmen, watertrappelen en zelf uit het water klimmen
 • 5 meter zwemmen met de rugcrawl en borstcrawl en 100 meter zwemmen met afwisselend de rugslag en schoolslag.
 • Onder water kijken en door een gat zwemmen
 • Op zijn buik en rug drijven
 • Watertrappelen met zijn armen en benen en tijdens het watertrappelen draaien

Met het Zwemdiploma B laat je kind zien dat hij goed genoeg kan zwemmen om zich in een zwembad met attracties te kunnen redden. Naast de eisen voor diploma A moet hij tijdens het afzwemmen het volgende kunnen:

 • Met kleding en schoenen aan een langere afstand zwemmen en onder water zwemmen.
 • Het water induiken, daarna onder water blijven en door een gat zwemmen.
 • 10 meter zwemmen met de rugcrawl en borstcrawl en 150 meter zwemmen met afwisselend de rugslag en schoolslag. Met een van de zwemslagen 50 meter kunnen zwemmen.
 • Naar een drijvend voorwerp zwemmen om hierop uit te rusten.
 • Zich verplaatsen tijdens het watertrappelen en naar de bodem zakken. Hiermee laat je kind zien dat hij een goede conditie heeft.

Heeft je kind Zwemdiploma C behaald? Dan zwemt hij goed genoeg om zich niet alleen in het zwembad, maar ook in open water te kunnen zwemmen. Het gaat hierbij om open water zonder stroming, zoals een recreatieplas of een brede sloot. Je kind moet nu ook het volgende kunnen:

 • Met kleding, schoenen en jas aan watertrappelen, daarna een lange afstand zwemmen met een van de zwemslagen, onder water door een gat zwemmen en zelf uit het water klimmen.
 • Tijdens het watertrappelen op zijn rug draaien om uit te rusten.
 • 15 meter zwemmen met de rugcrawl en borstcrawl en 75 meter zwemmen met de rugslag en schoolslag. Met een van de zwemslagen 100 meter kunnen zwemmen.
 • Met kleding, schoenen en jas aan naar een drijvend voorwerp zwemmen om hierop uit te rusten.

Zwemles na het behalen van het Zwem-ABC

Heeft je kind het hele Zwem-ABC behaald, maar gaat hij graag door met zwemles? Dan zijn er meer diploma’s die hij kan halen. Je kind kan bijvoorbeeld les krijgen in snorkelen, zwemvaardigheid, synchroonzwemmen en reddingszwemmen. Informeer bij jouw zwembad naar de mogelijkheden.

Jongetje duikt ringen op tijdens zwemles

Schoolzwemmen

Sommige kinderen krijgen via hun basisschool zwemles. Ongeveer 30% van de Nederlandse gemeentes biedt gratis schoolzwemmen aan. De manier waarop dit gebeurt, verschilt per gemeente en per school. Sommige kinderen kunnen via schoolzwemmen hun diploma’s halen. Andere kinderen krijgen alleen een soort gymles in het zwembad. Vraag de school van je kindje of de gemeente hoe dit bij jou geregeld is.

Kosten van zwemles

De kosten voor zwemles verschillen per zwembad of zwemvereniging. Voor 45 minuten zwemles betaal je €6 tot €10. Naast lesgeld betaal je vaak ook inschrijfgeld (ongeveer €10) en/of diplomageld (ongeveer €20 per diploma). Haalt je kind het Zwem-ABC binnen de gemiddelde tijd van 72 uur? Dan ben je ongeveer €606 tot €990 kwijt. Dit is een behoorlijk verschil. Het is dus slim om de prijzen van verschillende zwembaden met elkaar te vergelijken.

Het ene kind haalt zijn diploma’s sneller dan het andere. Wat je kwijt bent aan zwemles verschilt dus per kind. Sommige zwembaden bieden lespakketten met slaaggarantie aan. Zo weet je van tevoren hoeveel de zwemles van je kind kost.

Is het lastig voor jou om zwemles betalen? Neem dan contact op met je gemeente. Vaak kan deze meebetalen aan zwemles voor je kind. Ook kan je kijken op de website van Sam&. Dit samenwerkingsverband helpt ouders met een laag inkomen met het betalen van bijvoorbeeld zwemles of schoolreisjes.

Tips bij zwemles

De volgende tips kunnen van pas komen wanneer je kindje op zwemles gaat.

 • Maak je kind al vroeg vertrouwd met water. Hoe eerder je kindje watervrij is, hoe makkelijker hij zijn diploma’s waarschijnlijk haalt. Het kan dus helpen om met je kleine te gaan babyzwemmen of peuterzwemmen.
 • Zoek een zwembad waar jij je goed bij voelt. Vraag bijvoorbeeld naar de manier van lesgeven en of je als ouder mag komen kijken. Ook ben je misschien benieuwd naar de groepsgrootte en de duur van een zwemles. Vraag eventueel andere ouders naar hun ervaringen.
 • Meld je kind op tijd aan. Heb je een zwembad gevonden? Wacht dan niet te lang met het aanmelden van je kind. Vaak is er een wachttijd van 6 maanden tot 1,5 jaar.
 • Begin pas met zwemles als je kind er klaar voor is. Niet ieder kind is even snel toe aan zwemles. Het is mogelijk dat je kleine er lichamelijk wat later klaar voor is. Of dat hij langer de tijd nodig heeft om op school te wennen. Kan je kind goed naar uitleg luisteren? En is hij sterk genoeg om vooruit te komen in het water? Dan is hij er waarschijnlijk klaar voor.
 • Geef je kind de tijd. Misschien is je kind een echte waterrat en haalt hij het ene diploma na het andere. Het is ook mogelijk dat het minder makkelijk gaat. Wees dan geduldig. Het is belangrijk dat je kindje leert zwemmen op zijn eigen tempo, zodat hij zich veilig voelt. Vaak helpt het om ook buiten zwemles regelmatig met je kind te gaan zwemmen.
 • Blijf goed op je kind letten. Ook als je kind zijn Zwem-ABC gehaald heeft, zit een ongeluk in een klein hoekje. Blijf dus een oogje in het zeil houden en laat hem niet alleen zwemmen in water met een sterke stroming.