Jongen met sprookjesachtige naam in gras

Ben jij ook zo gek op sprookjes? Of heb je mooie herinneringen aan een bepaald sprookjesfiguur? Dan vind je het misschien leuk om een sprookjesachtige babynaam te kiezen. Wat zijn de leukste namen voor jouw kleine prins of prinses? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Sprookjesachtige babynamen

Er was eens…een papa of mama die een babynaam zocht. Vind jij deze zoektocht leuk? Of heb je er juist moeite mee? Als je dol bent op sprookjes vind je hier misschien de perfecte naam voor je kleine. Hieronder staan tien namen voor kleine prinsen en tien namen voor kleine prinsessen.

De leukste sprookjesachtige babynamen voor jongens

Ben je op zoek naar een naam voor je zoon? Hieronder vind je tien populaire en minder populaire jongensnamen, met hun betekenis.

1. Beer

Wanneer je aan sprookjes denkt, denk je vaak aan dieren. Een bekend sprookje met dieren erin is ‘Goudlokje en de drie beren’. Als je je baby een sprookjesachtige en stoere naam wil geven, dan is de jongensnaam Beer een perfecte keuze. Het betekent ‘dapper’. De naam wordt pas sinds de jaren ’90 gebruikt en is sinds die tijd aan zo’n 400 jongens gegeven.

2. Wolf

Een ander dier uit het sprookjesbos is de wolf. Dit dier komt in veel sprookjes voor. Denk bijvoorbeeld aan ‘De wolf en de zeven geitjes’, ‘De drie biggetjes’ en ‘Roodkapje’. De naam Wolf is daarom sprookjesachtig, maar ook stoer. Ook wordt de naam steeds populairder.

3. Xavi

Denk je aan een sprookje? Dan is de kans groot dat je aan een groot kasteel denkt. De Spaanse naam Xavi betekent ‘kasteel’. Deze naam wordt pas sinds 2000 in Nederland als jongensnaam gebruikt. De naam Xavi is afgeleid van Xavier.

4. Arthur

En als je denkt aan een kasteel, dan kan een koning niet ontbreken. Een van de bekendste is koning Arthur. Er zijn veel middeleeuwse verhalen over Arthur, de ridders van de ronde tafel en de Heilige Graal. De naam Arthur betekent ‘held’. Er zijn veel jongens en mannen die Arthur heten, bijna 12.500.

5. Merlijn

Een andere personage uit de verhalen over koning Arthur is Merlijn. Hij is de tovenaar uit het verhaal. Merlijn betekent ’tovenaar’ en ‘zeefort’. De naam wordt vooral aan jongens gegeven, maar is ook geschikt voor meisjes. Voor meisjes is de naam wel minder geliefd.

6. Philip

De naam Philip is een echte prinsennaam. De man van koningin Elizabeth heet bijvoorbeeld Philip, maar ook de prins uit het sprookje Doornroosje heeft deze naam. Het betekent ‘liefhebber van paarden’. Een populaire afkorting van de naam is Pip. Deze naam wordt vaker voor meisjes gebruikt.

7. Derek

Een andere ‘prinsennaam’ is Derek. Hij is de knappe prins in het sprookje ‘De zwanenprinses’. De naam is afgeleid van Diederik, dat ‘machtige onder het volk’ betekent. Ook de betekenis is dus koninklijk. Namen die lijken op Derek zijn Durk, Derrik, Dick en Dirk-Jan.

8. Alexander

Onze eigen koning heet prins Willem-Alexander. Daarom past ook deze naam in dit lijstje. Alexander betekent ‘de beschermer’. Het is al eeuwenlang een populaire naam onder heersers. Veel koningen, pausen en tsaren dragen deze naam. De bekendste was Alexander de Grote.

9. Rover

Andere bekende sprookjes zijn de verhalen van Duizend en één nacht. We kennen allemaal ‘Aladdin’, maar ook ‘Ali Baba en de Veertig Rovers’ is een bekend verhaal. Rover is daarom een echte sprookjesachtige babynaam. Het betekent ‘heldere roem’. Rover komt al sinds de jaren ’90 voor, maar is nooit erg populair geweest. Het is dus een sprookjesachtige en zeldzame naam.

10. Carl

Een prins is vaak iemand die dapper en sterk is. Carl betekent ‘iemand die sterk is’. Deze Germaanse naam kan ook ‘vrije man’ betekenen. De naam is afgeleid van Karel. Er zijn veel heersers geweest met deze naam. De bekendste is Karel de Grote, de koning van de Franken en de keizer van het West-Romeinse rijk.

Meisje met sprookjesachtige babynaam met kroontje en boek

De leukste sprookjesachtige babynamen voor meisjes

Niet alleen voor jongens zijn sprookjesachtige namen te bedenken. Wat dacht je van deze tien mooie namen voor je dochter?

1. Saga

Een goed voorbeeld van een echte sprookjesachtige babynaam is Saga. Deze naam betekent letterlijk ‘sprookje’ of ‘verhaal’ en komt uit Scandinavië. In Nederland zijn er nog geen twintig meisjes met de naam Saga. Daarmee is Saga dus ook een zeldzame meisjesnaam.

2. Aurora

Wanneer je aan sprookjes denkt, is de kans groot dat je denkt aan ‘Doornroosje’ van de gebroeders Grimm. In het verhaal wordt deze schone slaapster Aurora genoemd. Dit betekent ‘zonsopgang’. In Nederland zijn ongeveer 1.500 meisjes en vrouwen met deze voornaam.

3. Lunja

Naast de verhalen van Grimm zijn er ook veel andere sprookjes, bijvoorbeeld de Berberse sprookjes. Een bekende prinses uit zo’n verhaal is Lunja. Wil jij jouw kindje een zeldzame naam geven? De naam Lunja komt net als de naam Saga bijna nooit voor.

4. Jasmine

De sprookjes van Duizend en één nacht geven ook mooie inspiratie voor meisjesnamen. Een bekend verhaal is ‘Aladdin en de wonderlamp’. Aladdin wordt verliefd op prinses Jasmine. Haar naam betekent ‘geschenk van God’. De naam wordt sinds de jaren ’90 vaker gebruikt. Er lopen in Nederland nu ongeveer 1.300 meisjes rond met deze naam.

5. Ella

Een andere bekende sprookjesprinses is Cinderella. De naam Ella is hier een afkorting van. Zie jij jouw kleine meisje al op een bal staan? Dan is dit misschien de naam voor jouw kleine. De naam Ella wordt steeds populairder en heeft zelfs een plekje in de top 50 veroverd.

6. Faye

Een fee is een bewoner van het sprookjesbos. De naam Faye verwijst naar ‘fairy’, wat fee betekent. Ook kan het ‘mooie vrouw’ betekenen. In Nederland is de naam in 1980 verschenen en deze werd toen snel populairder. Zie jij jouw baby nu al als een kleine fee? Dan is dit misschien de naam voor jou.

7. Nimfe

Een andere bewoner van het sprookjesbos is de nimf. Zij is vaak in de natuur te vinden en ziet er meestal heel mooi uit. De naam Nimfe lijkt hierop en betekent ‘bruid’. Net als Saga en Lunja komt de naam bijna niet voor. Als jij een originele en sprookjesachtige naam zoekt, dan is deze naam perfect.

8. Arwen

Tenslotte is ook de elf een bewoner van het sprookjesbos. De naam Arwen is een echte elfennaam. In het boek ‘In de ban van de ring’ komt de naam Arwen voor. Zij is half mens, half elf. De naam Arwen komt niet vaak voor in Nederland. In Engeland en de Verenigde Staten is de naam populairder.

9. Belle

Ook met de naam Belle blijven we in goed in thema. Je kan hierbij denken aan het sprookje ‘Belle en het beest’. De naam is afgeleid van Isabella en betekent ‘God heeft gezworen’. De verkorte variant Belle komt zo’n 900 keer voor in Nederland.

10. Alice

De naam Alice is een Germaanse meisjesnaam die ‘edele heerser’ betekent. Misschien denk je meteen aan het verhaal ‘Alice in Wonderland’ geschreven door Lewis Carroll. Denk je dat jouw kleine buikbewoner net zo avontuurlijk wordt als deze Alice? Dan is dit misschien de naam voor jou.

Auteur Eline de Wit

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app