Blog
Zwanger stel gaat hun zorgverzekering voor 2021 regelen

Verwacht je in 2021 een baby of hoop je dat jaar zwanger te worden? Dan is het verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Rondom je zwangerschap, bevalling en kraamtijd maak je namelijk extra zorgkosten. Welke veranderingen zijn er in 2021?

Let op: dit is een oude update. Wil je weten wat er in 2023 verandert rondom zorgverzekering en zwangerschap? Lees het hier >>

Basisverzekering en zwangerschap in 2021

Als je zwanger bent, worden de meeste zorgkosten gedekt vanuit je basisverzekering. Soms betaal je een eigen risico of eigen bijdrage. Voor een aantal zorgkosten rond je zwangerschap kan het handig zijn om je aanvullend te verzekeren. Hoeveel van deze kosten gedekt worden, bepalen de verzekeraars zelf. Bekijk hier alle informatie rondom je zorgverzekering en zwangerschap.

Veranderingen basisverzekering 2021

Er zijn in 2021 weinig veranderingen in de basisverzekering als het gaat om zwangerschap. Als je zwanger bent, verandert er voor jou dus weinig. Veranderingen in vergoedingen worden pas in november bekend gemaakt.

Premie stijgt in 2021

De zorgverzekeraars hebben hun premie nog niet bekend gemaakt. Toch weten we al dat de basisverzekering in 2021 duurder zal worden. Gemiddeld stijgt de premie met iets minder dan €5 per maand. Dit komt neer op een bedrag van ongeveer €59 per jaar. Gemiddeld kost een zorgverzekering in 2021 €123 per maand. Dit is een totaalbedrag van €1.476 per jaar.

Eigen risico 2021

Het eigen risico blijft hetzelfde als in voorgaande jaren. Het eigen risico voor 2021 is dus nog steeds €385.

Collectiviteitskorting blijft hetzelfde

Net als in 2020 mag de collectiviteitskorting in 2021 maximaal 5% zijn. Mogelijk wordt deze korting in 2022 helemaal gestopt.

Andere veranderingen basisverzekering

Voor 2021 zijn er geen grote veranderingen voor de basisverzekering rondom de zwangerschap. Er verdwijnen geen vergoedingen uit het basispakket. Op het gebied van andere gezondheidsproblemen worden de volgende drie vergoedingen toegevoegd:

  • Dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel
  • Geneesmiddelen tegen eierstokkanker en lymfeklierkanker
  • Herstelzorg na corona

Aanvullende zorgverzekering 2021

Als je zwanger bent, kan je de eigen bijdrage voor kraamzorg en een poliklinische bevalling aanvullend verzekeren. Ook de kosten voor bijvoorbeeld een zwangerschapscursus, doula, het kraampakket en lactatiekundige zorg kan je aanvullend verzekeren. Wat er precies verandert in de aanvullende verzekeringen wordt pas in november 2020 bekend gemaakt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app