Moeder draagt baby in de zomer

Ben je gek op de zomer? Of wordt je kleine in dit seizoen geboren? Dan is het leuk om je kind een zomerse babynaam te geven. Wat zijn leuke zomernamen? Wij geven je inspiratie.

Zomerse babynamen

Het kiezen van de babynaam is misschien wel één van de leukste klusjes tijdens je zwangerschap. Veel aanstaande ouders hebben een lijstje met verschillende namen. Ben jij dol op de zomer of is jouw uitgerekende datum in dit seizoen? Dan is het misschien leuk om een zomerse babynaam te kiezen.

De leukste zomerse babynamen voor meisjes

Ben je op zoek naar een zomernaam voor je meisje? Hieronder vind je populaire en minder populaire meisjesnamen met hun betekenis.

1. Summer

De naam Summer kan in deze lijst niet wegblijven. Deze meisjesnaam is het Engelse woord voor ‘zomer’. Het betekent ‘geboren tijdens de zomer’. De naam is in Nederland nog niet heel populair, maar wordt wel vaak gekozen in Engeland en Amerika.

2. June

Juni is de maand waarin de zomer begint. Deze maand wordt ook wel de rozenmaand of zomermaand genoemd. Daarom is June, de Engelse naam voor ‘juni’, de perfecte zomernaam. Sinds de jaren ’80 wordt deze naam steeds vaker aan Nederlandse meisjes gegeven.

3. Julie

Na juni komt juli. Julie of Julia is daarom ook een zomerse naam voor een meisje. Er is ook een mangosoort die ‘Julie mango’ heet. Dit is een heel zomerse vrucht. De naam Julie was erg populair in 2021 en stond toen op plek 39 in de lijst populairste namen.

4. Coco

Net zo zomers als de mango is de kokosnoot. De naam Coco komt hiervandaan. Veel leden van het 24babyforum vinden de naam exotisch. De naam Coco wordt nog niet veel gebruikt in Nederland, maar wordt de laatste jaren steeds populairder. Ongeveer 600 meisjes en vrouwen heten nu Coco.

5. Bloem

Wanneer je aan de zomer denkt, denk je aan zon, groen gras en velden vol wilde bloemen. Als je baby in de zomer geboren wordt, is de meisjesnaam Bloem dan ook een passende keuze. Verder is de naam echt Hollands, want deze naam wordt alleen aan Nederlandse meisjes gegeven.

6. Rosie

We gaan nog even door met bloemennamen. Een van de bloemen die je ’s zomers namelijk vaak ziet, is de roos. De naam Rosie stamt hiervan af. Deze bloem bloeit van juli tot en met augustus en is een echte zomerbloem. Vanaf 1975 wordt deze naam steeds populairder.

7. Kiki

Kiki betekent ‘parel’ of ‘dochter van de zee’. ’s Zomers ben je vaak op het strand of in de zee te vinden. En misschien ga je ook duiken? Ook deze naam past dus goed bij dit seizoen. De afgelopen tien jaar werden er ongeveer 150 kinderen per jaar Kiki genoemd.

8. Mare

De zee komt ook terug in de naam Mare. In het Latijn betekent Mare namelijk ‘zee’. Voor een meisje dat in de zomer geboren wordt, is Mare dan ook een goed passende naam. Verder is Mare afgeleid van de naam ‘Maria’. Dit is een van de meest gebruikte namen in ons land.

9. Vlinder

Denk je aan een dier dat bij de zomer hoort? Dan is de kans groot dat je aan een fladderende vlinder denkt. Vlinder is dan ook een mooie naam om aan je zomerbaby te geven. Net als Bloem wordt deze naam alleen gegeven aan Nederlandse meisjes.

10. Kyra

Kyra of Kira betekent ‘zon’ of ‘zonnestraal’. De warme zon op je huid is in de zomer een feest. En denk ook aan de zonsondergang op een zwoele zomeravond. Wil jij je meisje Kyra noemen? In Nederland komt de naam Kyra ongeveer 3000 keer voor.

De leukste zomerse babynamen voor jongens

Niet alleen voor meisjes bestaan leuke zomerse babynamen. Wat dacht je van deze 10 mooie zomerbabynamen voor jongens?

1. Luca

Luca staat op plek 9 in de top 10 van populaire babynamen. De naam betekent ‘afkomstig uit Lucanïe’. Dit is een gebied in Zuid-Italie. De perfecte bestemming voor een zomervakantie met het hele gezin. Luca kan ook ‘licht’ betekenen. Ook dat past bij de zomer.

2. Ravi

Net zo’n zonnige naam als Luca is Ravi. Dit is een Hindoestaanse naam. Het betekent ‘zon’, maar ook ‘zonnegod’. Deze god is het symbool voor licht en juist in de zomer is het langer licht buiten. Vanaf het jaar 2000 wordt deze naam steeds vaker gekozen.

3. Milan

Als je aan Italië denkt, dan denk je ook aan Milaan. Dit is een zonnige stad in Italië. De naam Milan lijkt hierop en is daarom echt zomers. In 2021 was de naam erg populair. Deze stond op plek 10. Ook de naam Milo is populair.

4. Kay

Een andere zomerse bestemming is Hawaï. De naam Kay of Kai is Hawaïaans en betekent ‘zee’. In andere landen kan het ook ‘oceaan’ of ‘schelp’ betekenen. De naam is de afgelopen 30 jaar steeds populairder geworden.

5. River

In de zomer kan je heerlijk picknicken aan of zwemmen in een rivier. De Engelse naam River betekent ‘rivier’. Sinds de jaren ’90 komt deze naam ook in Nederland voor, maar River wordt nog niet vaak gebruikt. Het is dus niet alleen een zomerse, maar ook een zeldzame babynaam.

6. Marijn

Marijn lijkt op de meisjesnaam ‘Mare’. De naam is afgeleid van Marinus en betekent ‘van de zee’. Deze naam doet je denken aan een zomerse dag aan zee. Marijn werd niet vaak meer gegeven in Nederland, maar wordt sinds 2021 weer wat populairder.

7. Ollie

In Mediterrane streken staan veel olijfbomen. De naam Ollie stamt af van Oliver. Oliver betekent ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’. Als je denkt aan een olijfboom, dan denk je aan een zomer in Italie, Griekenland of Spanje. Een zonnige naam dus.

8. Ferdy

Iets wat je in de zomer vaak doet, is reizen. Ferdy betekent in sommige landen ‘reiziger’. Als jij houdt van reizen, dan is dit misschien een passende naam voor je zoontje. Het stamt af van Ferdinand. De daarop lijkende naam Fernando wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt.

9. August

Voor een meisje zijn veel namen vernoemd naar de maanden juni en juli. Wil je je kleine jongen vernoemen naar een zomermaand? Dan kan August misschien de naam voor jou zijn. August komt van ‘Augustus’. Dit is niet alleen de naam van een zomermaand, maar betekent ook ‘eerwaardig’ of ‘verheven’ in het Latijn.

10. Leo

Wil je jouw zoon graag een naam met een krachtige betekenis geven die ook nog eens bij de zomer past? Leo betekent ‘leeuw’. Dit sterrenbeeld krijgt je kindje als hij geboren wordt tussen 23 juli en 22 augustus. Dan is het hoogzomer, dus is het de perfecte zomernaam. Ook de naam Lio wordt steeds populairder.

De leukste zomerse babynamen: unisex

Weet jij niet of je een jongetje of meisje krijgt? Of wil je geen typische jongens- of meisjesnaam? Dan vind je hieronder een paar zomerse namen die passen bij jongens én meisjes.

1. Sol

Sol betekent ‘zon’ in het Spaans en is een afkorting van soleil. Dat is de Franse naam voor zon. Het is een naam die voor jongens én meisjes geschikt is.

2. Sky

Als je aan de zomer denkt, dan denk je aan een strakblauwe lucht. Sky is de Engelse naam voor ‘lucht’. Daarom is dit echt een zomerse naam, die passend is voor jongens en meisjes.

3. Reza

De laatste zomernaam voor jongens en meisjes is Reza. Reza betekent ‘positief’. In de zomer is het zonnig en warm. Vaak ben je daarom in dit seizoen net wat sneller vrolijk. Heb je een vrolijke actieveling in je buik? Dan is dit misschien een goede keus.

Auteur Eline de Wit

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app