Baby met bloemen naam

Bloemen namen zijn populair. Helemaal niet gek, want bloemen hebben vaak prachtige namen. Wil jij je baby een bloemen naam geven? Wij hebben de twintig fleurigste voor je uitgezocht.

Bloemen namen voor je baby

Het kiezen van een babynaam is leuk, maar kan ook lastig zijn. Veel ouders hebben een lijstje gemaakt, maar vinden het moeilijk om een keuze te maken. Wil jij je kindje een bloemen naam geven? Misschien ‘pluk’ jij een mooie bloemen naam uit deze lijst.

De leukste bloemen namen voor meisjes

Veel meisjes krijgen een bloemen naam. Deze namen zijn niet alleen als roepnaam populair, maar vaak ook als tweede of derde naam. Groeit er een lief meisje in jouw buik? Dan zit er misschien een naam voor je bij.

1. Fleur

In een namenlijst vol bloemen kan deze naam niet wegblijven. Fleur is het Franse woord voor ‘bloem’ of ‘bloeiend’. De naam is afgeleid van Flora. Zij was de godin van de bloemen en de lente. Kan bijna niet bloemiger, toch? Fleur staat ook in de top 50 van meest populaire namen.

2. Dianthe

Natuurlijk zijn er naast Fleur meer namen die ‘bloem’ betekenen. Dianthe betekent ‘goddelijke bloem’ en is een Griekse meisjesnaam. Zoek je een bloemige en zeldzame naam? Dan is Dianthe zeker geschikt.

3. Leila

Een andere naam die ook ‘bloem’ betekent, is Leila. In het Hawaiiaans betekent deze naam namelijk ‘hemelse bloem’. De naam Leila is afgeleid van het Arabische Layla. Er zijn ongeveer 1.200 meisjes en vrouwen die Layla heten in Nederland.

4. Roos

De meest populaire bloemen naam is Roos. Rozen bestaan in veel verschillende kleuren. Het meest bekend is de rode roos. Deze staat voor liefde. Dit maakt Roos een heel liefdevolle naam. Van de naam Roos zijn veel verschillende varianten, denk aan Rosa, Rosie, Rose en Rosanne.

5. Jasmijn

Naast Roos is ook Jasmijn een populaire naam. Eigenlijk is de Jasmijn geen bloemen naam, maar een plantennaam voor een struik met witte bloemen. De naam is afgeleid van Yasmin. Dit betekent ‘geschenk van God’. Jasmijn is een typisch Nederlandse naam.

6. Lily

Een andere populaire bloemen naam is Lily. Lily betekent ‘lelie’ en ‘God heeft gezworen’. De lelie is het symbool van de zuiverheid. Opvallend is dat de spelling met dubbel l, Lilly, evenveel voorkomt als Lily met één l.

7. Calla

Ook de naam Calla betekent ‘lelie’. Het is een Griekse naam die ook ‘schoonheid’ kan betekenen. In 2014 werden er twee meisjes Calla genoemd in Nederland. Daarmee is Calla niet alleen een fleurige, maar ook een zeldzame naam.

8. Marjolein

Een heel andere bloem dan een lelie is de marjolein. Eigenlijk is dit meer een kruid. Wilde marjolein wordt ook wel oregano genoemd. Aan deze plant kunnen roze bloemetjes groeien. De naam Marjolijn betekent ‘bitterheid’ of ‘zee’. De naam was het meest populair rond de jaren ’80.

9. Aster

Een aster is een vrolijke paarse bloem die echt bij de herfst past. Ben jij in de herfst uitgerekend? Dan is Aster misschien de naam voor je kindje. Vanaf de jaren ’50 komt deze naam in Nederland voor. Er zijn maar 200 vrouwen met deze naam.

10. Madelief

Vind je de madeliefjes in het gras altijd zo gezellig in de lente? Dit schattige witte bloemetje met het gele hart is ook een lieve meisjesnaam. Vanaf de jaren ’90 werd de naam Madelief steeds populairder. De Engelse variant Daisy werd vanaf de jaren ’90 juist steeds minder populair.

11. Margriet

Een bloem die veel op een madeliefje lijkt, is de margriet. Ook dit is een bloem met witte blaadjes en een geel hart. Deze bloem is alleen wat groter. De naam Margriet is afgeleid van Margareta. Dit betekent ‘parel’ of ‘dochter van de zee’.

12. Lotus

Net als de naam Margriet is de naam Lotus een echte Nederlandse naam. De lotus is een waterplant. Veel symbolen over de hele wereld zijn in de vorm van een lotus. Er zijn ongeveer 700 meisjes en vrouwen in Nederland die Lotus heten.

13. Iris

Denk jij dat je baby geen muurbloempje gaat worden? Dan is Iris misschien een geschikte naam. Deze bloem is opvallend en heeft vaak felle kleuren. De naam Iris stond heel lang in de top 10 van populairste namen.

14. Viola

Een andere opvallende bloem, die er ook nog eens heel vrolijk uitziet, is het viooltje. Deze bloem bloeit prachtig in de zomer. De Latijnse naam Viola is hiervan afgeleid. Er zijn ongeveer 1000 vrouwen en meisjes die Viola heten.

15. Roosmarijn

De laatste bloemen naam in de rij is Roosmarijn. Eigenlijk is het meer een plantennaam, maar in maart en april heeft de rozemarijn vaak schattige blauwe bloemetjes. Een populaire variant van de naam die veel voorkomt is Romy.

De leukste bloemen namen voor jongens

Bloemen namen voor jongens zijn iets minder populair. Toch zijn er prachtige namen voor jongens te bedenken waar een bloem, plant of kruid inzit. Hieronder staan vijf voorbeelden.

16. Basil

Net als Roosmarijn is Basil meer een plantennaam. Veel Waalse jongens worden zo genoemd. De Nederlandse betekenis is basilicum. De naam wordt het meest aan jongens gegeven, maar soms worden er ook meisjes Basil genoemd.

17. Floris

De naam Floris komt van het woord floreren. Dit betekent ‘bloeiend’. En wat bloeit er nu beter dan een mooie bloem? Net als de meisjesnaam Fleur is de naam afgeleid van de godin Flora. Floris is een populaire jongensnaam. Ongeveer 16.000 mannen en jongens dragen deze naam.

18. Ren

Een heel zeldzame jongensnaam is Ren. Deze naam betekent ‘waterlelie’ of ‘lotus’. In Japan is de naam wel populair. Daar wordt de naam aan jongens en aan meisjes gegeven. Heb jij mooie herinneringen aan een reis naar Japan? Dan is dit misschien de naam voor je kindje.

19. Camiel

Camiel komt van kamille. De bloem van de kamille lijkt op de bloem van de margriet en van het madeliefje. De laatste twintig jaar wordt de naam vaker gebruikt. Ongeveer 2.000 mannen heten Camiel.

20. Kamal

Kamal lijkt een beetje op de naam Kamiel, maar komt niet van kamille. De kamal is namelijk een lotus uit India. De naam is afgeleid van de naam Kemal wat ‘perfectie’ of ‘hoogste trots’ betekent. In Nederland heten ongeveer 800 mannen Kamal.

Auteur Eline de Wit