Rosie

Rosie is afgeleid van Rosa

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Rosie
  • Geboortekaartjes met de naam Rosie
  • Geboortekaartjes met de naam Rosie
  • Geboortekaartjes met de naam Rosie
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Rosie?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Rosie

85%
40%
17%
27%
 5%
17%

Welke kenmerken vind je bij Rosie passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Rosie

Rosie is afgeleid van Rosa. Rosa is een meisjesnaam die meestal wordt verklaard vanuit het Latijnse ‘rosa’ dat ‘roos’ betekent. Oorspronkelijk stamt de naam echter waarschijnlijk af van een Germaanse naam waarvan het eerste deel ‘rod’ was. Dit betekent ‘roem’.

In het Slavisch komt het woord ‘rosa’ ook voor. Daar heeft het als betekenis ‘dauw’.

Aantallen en varianten Rosie

Rosie is afgeleid van Rosa. Ruim 10.500 vrouwen en meisjes heten Rosa. De naam is sinds 1975 sterk in populariteit gestegen. Hij wordt vaker als eerste naam dan als volgnaam gegeven.

Roos komt ongeveer 10.000 keer voor en werd vooral de afgelopen vijftien jaar veel gebruikt. 2.500 vrouwen heten Rose. Verder zijn er bijna 1.000 vrouwen met de naam Roza.

Rosalie komt 8.500 keer voor. Ook deze naam is recent populair geworden. 4.500 vrouwen dragen de naam Rosalia. Deze variant wordt echter nog maar zelden gebruikt.

Rosan of Rosanne kan een uitbreidende vorm van Rosa zijn, maar kan ook ontstaan zijn door Rosa te combineren met Anna. Anna betekent ‘lieflijke’ of ‘genade, begenadigde’. Rosan komt minder dan 1.000 keer voor, Rosanne wordt wel vaak gebruikt. Deze naam wordt door 4.500 vrouwen en meisjes gedragen. Rosanna komt 1.100 keer voor.

2.000 vrouwen heten Rosita. Rosalina komt ongeveer 1.900 keer voor, Rosina bijna even vaak. Zo’n 600 vrouwen heten Rosaline, Roosje komt ongeveer evenveel voor. Rosie is in opkomst, zo’n 460 meisjes en vrouwen heten zo.

De oorsprong van Rosalinde is Germaans, de naamstam ‘linde’ betekent ‘schild (van lindehout)’ of ‘slang’. Een latere verklaring is dat het een samenvoeging is van Rosa als ‘roos’ en het Spaanse ‘lindo’ dat ‘mooi’ betekent. Rosalinde komt 1.400 keer voor, Rosalinda bijna 1.000 keer.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Rosie

Rosa Parks

Rosie is afgeleid van Rosa. Rosa Parks was een Amerikaanse burgerrechtenactivist. Ze werd wereldberoemd toen ze weigerde haar zitplaats in de bus af te staan aan een blanke passagier. Daarmee werd ze een symbool van de strijd tegen racisme en de segregatie tussen zwarte en blanke Amerikanen. Na haar overlijden werd ze opgebaard in het Capitool. Dit gebeurt normaal alleen bij presidenten en oorlogshelden.

Rosa Mendes

Rosa Mendes is een Canadees model en professioneel worstelaar. Ze was deel van de cast van realityserie Total Divas. Haar worstelnaam is Roucka. In 2015 onderbrak ze vanwege haar zwangerschap haar worstelcarrière en werkte ze als verslaggever. In 2016 kreeg ze een dochtertje.

Rosa Diaz

Rosa Diaz is de stoere detective uit de populaire sitcom Brooklyn 99. Het personage staat erom bekend dat ze niet over zich heen laat lopen. Ze heeft echter wel het hart op de goede plaats en staat voor haar vrienden klaar als dat nodig is. Het personage wordt gespeeld door Stephanie Beatriz.

Bekijk ook deze namen

Charlotte, Vera, Femke, Liv, Romy, Maud, Lizzy, Kate, Liz, Tess