Madelief

Geboortekaartjes
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Madelief?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Madelief

85%
27%
28%
20%
14%
10%

Welke kenmerken vind je bij Madelief passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Madelief

Madelief is een meisjesnaam die is afgeleid van de bloem met dezelfde naam. Het madeliefje is een klein wit bloemetje met een geel hart. Het bloemetje komt in Nederland veel voor. Ook in het Engels is er een meisjesnaam gebaseerd op deze bloem, namelijk Daisy. Wellicht dat Madelief daardoor in gebruik kwam.

Het madeliefje heeft allerlei symbolische betekenissen. Zo dachten de Kelten dat het eten van deze bloem ervoor zorgde dat men niet volwassen zou worden.

In de Christelijke traditie is het madeliefje een symbool voor maagdelijkheid en daarmee ook voor de heilige maagd Maria. In België is dit bloemetje bovendien het gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog.

Deze informatie komt uit het Groot voornamenboek 2018 met alle informatie over duizenden namen.

Aantallen en varianten Madelief

De naam Madelief komt ongeveer 4.000 keer voor in Nederland. Hij wordt het vaakst als eerste voornaam gegeven. Halverwege de jaren ’80 kwam deze naam in gebruik, maar pas halverwege de jaren ’90 begon de populariteit toe te nemen.

Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu

Wetenswaardigheden Madelief

De naam Madelief werd waarschijnlijk bekend door de Madelief-boeken van Guus Kuijer. Deze werden in 1998 verfilmd als Madelief, krassen in het tafelblad. Na het verschijnen van deze speelfilm zijn de grootste stijgingen in de populariteit van de naam te zien.

Het verhaal gaat over Madelief, die na de dood van haar oma een tijdje bij haar opa logeert. Samen doen ze onderzoek naar het verleden van oma.

Bekijk ook deze namen

Eva, Laura, Saar, Liv, Olivia, Sophie, Suus, Iris, Lily, Fleur