Fleur

Fleur betekent ‘bloem’ in het Frans

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Fleur
  • Geboortekaartjes met de naam Fleur
  • Geboortekaartjes met de naam Fleur
  • Geboortekaartjes met de naam Fleur
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Fleur?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Fleur

84%
32%
26%
29%
13%
15%

Welke kenmerken vind je bij Fleur passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Fleur

Fleur is een meisjesnaam die komt van het Latijnse woord ‘florens’, dat ‘bloeiend, bekoorlijk, in aanzien’ betekent.

De naam is afgeleid Florentius of Flora. Flora was de godin van de bloemen en de lente. Het Franse woord ‘fleur’ betekent ook bloem.

Al vroeg in de middeleeuwen kwam de naam Florentius in allerlei varianten in de Lage Landen voor.

Aantallen en varianten Fleur

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Fleur als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Fleur per jaar gegeven is

Fleur is een populaire meisjesnaam, die al lange tijd gebruikt wordt. Vanaf de jaren ’70 steeg Fleur langzaam in populariteit, met een gigantische toename tussen 1998 en 2000. Toen werden maar liefst 1.023 Fleur’s geboren: drie keer zoveel als twee jaar daarvoor. Daarna daalde het gebruik van de naam iets, maar Fleur heeft nog altijd een plekje in de top 50 van populairste meisjesnamen.

Fleur is tegenwoordig de meest gebruikte variant van Florentius. In totaal dragen bijna 17.500 vrouwen en meisjes deze naam. Ook hebben ruim 3.500 vrouwen en meisjes Fleur als tweede naam.

Buiten Nederland komt de naam Fleur weinig voor. In Frankrijk en België wordt de naam af en toe gebruikt, maar hij is daar aanzienlijk minder populair.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Fleur

Fleur de lis

De ‘fleur de lis’ is een symbool dat vaak in stadswapens en familiewapens wordt gebruikt. De afbeelding is een symbool voor de heilige maagd Maria. De Italiaanse stad Florence gebruikt het symbool als stadswapen. In Nederland komt het symbool voor in het wapen van onder andere Lelystad en Almere.

Fleurig

In het Nederlands zijn er een aantal woorden afgeleid van het Franse woord ‘fleur’. Zo kennen we ‘fleurig’, dat ‘vrolijk, opgewekt’ betekent. Ook zeggen we in het Nederlands ‘opfleuren’, als we ‘opvrolijken’ bedoelen. Daarnaast wordt het woord gebruikt in de visserij. ‘Met de fleur vissen’ betekent ‘vissen met een speciaal soort vislijn’.

Harry Potter

In de populaire Harry Potter-reeks komt het personage Fleur Delacour voor. Zij is vooral bekend vanwege haar adembenemende schoonheid. Later in het verhaal blijkt echter dat ze behalve mooi ook slim, getalenteerd en liefdevol is.

Bekijk ook deze namen

Livia, Emily, Lauren, Vera, Lotte, Maeve, Sophia, Milou, Kate, Eva