Floor

Floor is afgeleid van Florentius

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Floor
  • Geboortekaartjes met de naam Floor
  • Geboortekaartjes met de naam Floor
  • Geboortekaartjes met de naam Floor
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Floor?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Floor

69%
54%
21%
32%
12%
12%

Welke kenmerken vind je bij Floor passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Floor

Floor is afkomstig van het Latijnse woord ‘florens’. Dat betekent ‘bloeiend, bekoorlijk, in aanzien’. De naam is afgeleid van Florentius. Ook wordt de naam als afkorting gebruikt van Flora.

Flora was de Romeinse godin van de bloemen en de lente. Zij was het symbool van de natuur. Daarom wordt de plantenwereld in het Nederlands nog altijd ‘flora’ genoemd. Ook was ze een van de godinnen van de vruchtbaarheid.

In het Engels komt het woord ‘floor’ ook zelfstandig voor. Het betekent ‘vloer, grond’. Vanwege deze alledaagse betekenis wordt Floor in Engelstalige gebieden meestal niet als voornaam gebruikt.

Aantallen en varianten Floor

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Floor als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Floor per jaar gegeven is

Floor werd aan het begin van de jaren ’80 populair. Die populariteit bleef stijgen tot 2003, toen ruim 500 meisjes deze naam kregen. Daarna begon het gebruik van de naam weer wat af te nemen. Wel staat de naam nog in de top 100 van populairste meisjesnamen. De naam wordt ook wel aan jongens gegeven, maar aanzienlijk minder vaak. In totaal komt de naam bijna 10.000 keer voor.

Fleur is tegenwoordig de meest gebruikte variant. Vooral sinds 2000 is de naam erg populair. In totaal dragen bijna 13.000 vrouwen en meisjes deze naam. Ook Floris is erg populair, deze naam komt ruim 12.500 keer voor.

Florian, Flora en Floortje komen alle drie ongeveer 2.500 keer voor, Florentina 1.400 keer en Florentine bijna 1.200 keer. Andere varianten zijn Florine en Florus. Florentius komt nauwelijks meer voor.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Floor

Floor de Goede

Floor de Goede is striptekenaar en illustrator. Hij schreef een autobiografische stripreeks getiteld Flo, die zowel in druk als op internet verscheen. Daarnaast illustreerde hij kinderboeken als Sofie en de dolfijnen.

De Luizenmoeder

Het verhaal van de razend populaire serie De Luizenmoeder begint als het meisje Floor naar een nieuwe school gaat. Ze komt in groep 3 bij juf Ank. Zowel Floor als haar moeder proberen hun weg te vinden op deze nieuwe school, waar veel geschreven én ongeschreven regels zijn. De serie trok wekelijks bijna 3 miljoen kijkers.

Bekijk ook deze namen

Quinn, Mees, Jesse, Anne, Jayden, Noa, Charlie, Bo, Juul, Daan