Ella

Ella betekent ‘zij’ in het Spaans

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Ella
  • Geboortekaartjes met de naam Ella
  • Geboortekaartjes met de naam Ella
  • Geboortekaartjes met de naam Ella
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Ella?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Ella

80%
36%
27%
31%
10%
24%

Welke kenmerken vind je bij Ella passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Ella

Ella is een meisjesnaam die betekent ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is degene bij Wie ik zweer’. Het is een populaire meisjesnaam die is afgeleid van Elisabeth. Het is ook mogelijk dat Ella een variant is van de Friese naam Ale. Dit is een verkorting van namen die beginnen met ‘adal’, wat ‘edel, erfgoed’ betekent.

In het Spaans betekent Ella ‘zij’.

Al vrij vroeg in de middeleeuwen kwam de naam in Nederland voor. Mogelijk is de populariteit van de naam beïnvloed door Germaanse namen met vergelijkbare klanken.

Aantallen en varianten Ella

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Ella als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Ella per jaar gegeven is

Ella is sterk in populariteit aan het stijgen. Sinds 2008 bestormt de meisjesnaam de top honderd en inmiddels heeft ze zelfs een plekje in de top 50 veroverd. Zo’n 4.700 meisjes en vrouwen dragen de naam.

Ella is afgeleid van Elisabeth. Met ruim 300.000 vrouwen die Elisabeth heten, is dit de populairste naam met een e. De schrijfwijze met een z, Elizabeth, komt iets minder vaak voor. Overigens zijn er ook 18.000 mannen met de naam Elisabeth. Zij dragen die naam vrijwel altijd als volgnaam.

Andere varianten zijn Elise, Elize, Elisa, Eliza, Elly, Ellie, Else, Elsa, Ellis, Els, Elles en Elske. Deze namen kennen een wisselende populariteit. Dan zijn er ook nog de vleivormen Elsina, Elsien, Elsje, Elsbeth en Elsiena. Deze komen tussen de 500 en 6.000 keer voor.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Ella

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald wordt gezien als een van de belangrijkste jazzzangeressen ter wereld. Haar bijnaam was ‘The First Lady of Song’. Ze had diverse grote hits, zoals Ev’ry Time We Say Goodbye en Summertime. In 1996 overleed de zangeres, maar ze wordt nog steeds beschouwd als één van de beste jazzzangeressen ooit.

Ella Enchanted

Ella Enchanted is de verfilming van het gelijknamige kinderboek. De film volgt Ella, een meisje dat altijd moet gehoorzamen. Ze ontvlucht haar boze stiefmoeder en gemene stiefzussen. Onderweg ontmoet ze een knappe prins. Het verhaal lijkt erg op Assepoester. De Engelse naam voor Assepoester is Cinderella. Wellicht is de naam Ella in dit verhaal daar een verwijzing naar.

Lorde

Ella Yelich-O’Connor is de echte naam van zangeres Lorde. De Nieuw-Zeelandse muzikante haalde hits met nummers als Royals en Green Light. In 2014 was ze de eerste vrouw die een MTV Award voor beste rockvideo in ontvangst nam.

Ella in Sri Lanka

Ella is één van de bekendste dorpjes in Sri Lanka. Backpackers van over de hele wereld bezoeken deze prachtige plaats.

Bekijk ook deze namen

Nola, Milou, Lize, Loua, Maud, Norah, Noor, Tess, Elin, Emma