Lizzy

Lizzy is afgeleid van Elisabeth

Geboortekaartjes
  • babynamen_card_with_name Lizzy
  • babynamen_card_with_name Lizzy
  • babynamen_card_with_name Lizzy
  • babynamen_card_with_name Lizzy
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Lizzy?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Lizzy

75%
45%
15%
34%
11%
21%

Welke kenmerken vind je bij Lizzy passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Lizzy

Lizzy is een populaire afkorting van de naam Elisabeth. Dat is een Hebreeuwse naam die betekent ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is degene bij Wie ik zweer’. De naam is afgeleid van de woorden ‘el’ en ‘shava’. ‘El’ verwijst naar de Hebreeuwse God, ‘shava’ betekent ‘eed’.

Aantallen en varianten Lizzy

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Lizzy als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Lizzy per jaar gegeven is

De naam Lizzy kwam halverwege de jaren ’70 in gebruik in Nederland. Vanaf 2010 was er een snelle toename in de populariteit van deze meisjesnaam. Dat jaar was er sprake van een ruime verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Bijna 4.000 meisjes en vrouwen heten Lizzy.

De naam wordt ook wel gespeld als Lizzie. Die spelling is vooral bekend geworden door de serie Lizzie McGuire van Disney. De populariteit van deze naam loopt enigszins gelijk op met Lizzy, maar deze variant wordt wel aanzienlijk minder vaak gegeven.

Lizzy is afgeleid van Elisabeth. Met ruim 348.000 vrouwen die Elisabeth heten, is dit de populairste naam met een e. Overigens was de naam vooral tussen 1950 en 1980 erg populair, tegenwoordig wordt hij minder vaak aan kinderen gegeven. Overigens zijn er ook 18.000 mannen met de naam Elisabeth. Zij dragen die naam vrijwel altijd als volgnaam.

De schrijfwijze met een z komt iets minder vaak voor: er zijn bijna 81.000 vrouwen die de naam Elizabeth dragen. Ook hier geldt dat deze naam na 1980 minder gebruikt wordt. Deze naam wordt ook wel door mannen gebruikt; er zijn ongeveer 1.000 mannen met de naam Elizabeth.

Wetenswaardigheden Lizzy

Lizzy Caplan

Lizzy Caplan is een Amerikaanse actrice. Ze brak door in de serie Freaks and Geeks. Bij het grote publiek werd ze vooral bekend als Janis Ian in de populaire film Mean Girls. Daarnaast speelde ze rollen in tv-series als New Girl en Masters of Sex.

Lizzy Bennet

Lizzy is de veelgebruikte bijnaam van Elizabeth Bennet in Pride and Prejudice van Jane Austen. Lizzy Bennet is een van de meest geliefde heldinnen uit de literatuur. De liefde tussen haar en de trotse Mr. Darcy was de inspiratie voor talloze bewerkingen. Zo is Bridget Jones’s Diary een moderne bewerking van dit verhaal. De meest recente bewerking was Pride and Prejudice and Zombies, waarin Lily James de rol van Lizzy Bennet op zich nam.

Dizzy Miss Lizzy

Het rock ’n roll nummer Dizzy Miss Lizzy werd geschreven door Larry Williams. Het werd echter pas echt bekend toen The Beatles het lied in 1965 coverden. Paul McCartney vindt dit nummer de beste van alle opnamen die de band ooit gemaakt heeft.

Bekijk ook deze namen

Jasmijn, Olivia, Noë, Luna, Rosa, Saar, Naomi, Mila, Ella, Loïs