Elsina

Elsina is afgeleid van Elisabeth

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Elsina
  • Geboortekaartjes met de naam Elsina
  • Geboortekaartjes met de naam Elsina
  • Geboortekaartjes met de naam Elsina
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Elsina?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Elsina

75%
 0%
33%
17%
8%
25%

Welke kenmerken vind je bij Elsina passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Elsina

Elsina is afgeleid van Elisabeth. Elisabeth is een Hebreeuwse naam die betekent ‘God heeft gezworen, God is mijn eed, God is degene bij Wie ik zweer’.

Al vrij vroeg in de middeleeuwen kwam de naam in Nederland voor. Mogelijk is de populariteit van de naam beïnvloed door Germaanse namen met vergelijkbare klanken.

Aantallen en varianten Elsina

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Elsina als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Elsina per jaar gegeven is

Elsina is afgeleid van Elisabeth. Met ruim 348.000 vrouwen die Elisabeth heten, is dit de populairste naam met een e. Overigens was de naam vooral tussen 1950 en 1980 erg populair, tegenwoordig wordt hij minder vaak aan kinderen gegeven. Overigens zijn er ook 18.000 mannen met de naam Elisabeth. Zij dragen die naam vrijwel altijd als volgnaam.

De schrijfwijze met een z komt iets minder vaak voor: er zijn bijna 81.000 vrouwen die de naam Elizabeth dragen. Ook hier geldt dat deze naam na 1980 minder gebruikt wordt. Deze naam wordt ook wel door mannen gebruikt; er zijn ongeveer 1.000 mannen met de naam Elizabeth.

Er zijn heel wat varianten op Elisabeth. Elise is een van de populairste, er zijn ongeveer 17.500 vrouwen die zo heten. Deze naam is de laatste decennia erg geliefd geworden. Ook Elize wordt de laatste jaren vaker gebruikt, maar deze naam komt nog niet zo heel erg veel voor: zo’n 2.500 keer. Elisa en Eliza worden ook wel beschouwd als verkorting van Elisabeth, maar oorspronkelijk komt Elisa ook als zelfstandige naam voor. De betekenis is ‘God is redding’.

Andere varianten zijn Elly, Ellie en Ella, Else en Elsa, Els en Elske. Deze namen kennen een wisselende populariteit. Elly was bijvoorbeeld vooral in gebruik tussen 1920 en 1970, terwijl Ella de laatste jaren veel gebruikt wordt.

Ellis is rond 1965 in beeld gekomen, heel snel populair geworden en dat gebleven. Elles werd daarentegen rond 1970 veel gebruikt, maar komt nu weer minder vaak voor.

Dan zijn er ook nog de vleivormen Elsina, Elsien en Elsiena. Deze komen tussen de 500 en 2.500 keer voor. Elsje is een meer voorkomende variant, deze naam wordt zo’n 6.000 keer gebruikt. Een andere variant is Elsbeth, deze naam komt ongeveer 1.500 keer voor.

Het is overigens ook mogelijk dat namen als Elsje en Ella vrouwelijke varianten van de Friese naam Ale zijn. Dit is een verkorting van namen die beginnen met ‘adal’, wat ‘edel, erfgoed’ betekent. Zie ook Eelco.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wetenswaardigheden Elsina

Elsina is afgeleid van Elisabeth. Een vrouw die tot de verbeelding sprak was Elisabeth van Beieren (1837-1898), bekend onder de naam Sisi. Ze trouwde met Frans Jozef, de keizer van Oostenrijk, maar kon slecht wennen aan de strenge hofetiquette. Elisabeth beschouwde het als haar taak om Oostenrijk en Hongarije weer bij elkaar te brengen. In 1867 werd dit werkelijkheid.

Na de geboorte van haar jongste zoon werd haar huwelijk met Frans Jozef steeds slechter. Ook had Elisabeth last van depressies. Op den duur begon ze steeds meer te reizen en ze kwam uiteindelijk bijna niet meer in Wenen. Op 10 september 1898 werd Elisabeth in Genève door een Italiaanse anarchist vermoord.

Tegenwoordig heeft ze een bijna mythische status, die voor een groot deel veroorzaakt is door de filmtrilogie Sissi. Het verhaal dat in de film verteld wordt, is echter erg geromantiseerd.

Bekijk ook deze namen

Fenna, Tess, Nora, Livia, Romy, Nola, Sarah, Nova, Suze, Kate