Baby in babyhangmat

Als ouder wil je niets liever dan een ontspannen baby die lekker slaapt. Je kan hiervoor een babyhangmat gebruiken. Maar een veilige slaapplek is net zo belangrijk. Wat is een babyhangmat precies en hoe kan je de hangmat veilig gebruiken voor je baby?

Wat is een babyhangmat?

Een babyhangmat is een doek die opgehangen wordt aan twee punten. Een hangmat voor volwassenen wordt vaak gebruikt buiten om te luieren of te slapen. Voor baby’s zijn er speciale kleine hangmatten te koop. Er bestaan verschillende soorten. Zo zijn er slappe babyhangmatten van geweven stof en meer stevige hangmatten met een matje erin.

Wanneer gebruiken?

Een hangmat kan je gebruiken vanaf de geboorte totdat je baby 2 maanden oud is. Vanaf deze leeftijd begint je baby steeds meer te bewegen en dan is de hangmat niet meer veilig. Zeker wanneer je baby al begint met omrollen. Het is dan mogelijk dat je kind in een houding terechtkomt waarin ademhalen heel moeilijk gaat.

Waarom een babyhangmat gebruiken?

De meeste baby’s worden graag gewiegd. Vooral je pasgeboren baby valt hierdoor sneller in slaap. Deze wiegende beweging is voor baby’s herkenbaar vanuit de baarmoeder. De hangmat vouwt zich om het lijf van je baby. Dit geeft een veilig gevoel. De kans is groot dat je baby in de babyhangmat snel in slaapt valt.

Hoe gebruik je een babyhangmat?

Er zijn verschillende soorten babyhangmatten die je allemaal op een andere manieren moet vastmaken. De meeste hangmatten kan je vastmaken aan de box. Er zijn ook hangmatten die aan een standaard vast zitten. Aan sommige van deze babyhangmatten zit een veer waardoor de hangmat vanzelf wiegt.

Voordelen van een babyhangmat

De babyhangmat heeft een aantal voordelen:

  • Je kan je baby met de hangmat een veilig gevoel geven, maar je hebt zelf je handen vrij.
  • Je hoeft niet diep te bukken om je baby te pakken. Dit is fijn voor jouw rug.
  • Het heeft mogelijk een positieve invloed op refluxklachten. Sommige ouders merken verschil als het hoofdeinde van het matras in bed iets hoger ligt. Bij een hangmat ligt je baby ook niet helemaal plat.

Nadelen van een babyhangmat

De babyhangmat heeft ook een aantal belangrijke nadelen.

Risico op verstikking

In een babyhangmat bestaat een risico op verstikking en daarmee wiegendood. Je baby namelijk niet helemaal plat, maar een beetje in een gebogen houding. Hierdoor bestaat het risico dat de ademweg niet vrij is en dat de ademhaling moeilijker wordt. Ook kunnen de mond en neus van je baby tegen het doek aan komen te liggen waardoor ademhalen lastiger wordt. Wanneer je baby begint met draaien en omrollen, wordt dit gevaar groter. Daarom wordt het afgeraden om je baby in een hangmat te leggen als hij begint met rollen.

Beddengoed kan niet vastgemaakt worden

Dit zorgt ervoor dat een deken of kleed vaak los in de hangmat ligt. Ook dat geeft een risico op verstikking. Het hoofd van je baby kan namelijk onder het beddengoed terechtkomen.

Geen vrije bewegingsruimte

Voor je baby is liggen op een vlakke ondergrond beter voor de motorische ontwikkeling. Dan kan je kleine zich vrij bewegen. In een babyhangmat ligt je baby in een gebogen houding en kan dit niet. De eerste maanden begint je baby met zich afzetten, het hoofd optillen en omrollen. Dit zijn belangrijke stappen in de ontwikkeling. In een hangmat krijgt je baby hier de kans niet voor.

Tip

Zoek een andere fijne slaapplek

Je baby in de draagzak of kinderwagen in slaap wiegen zijn veiligere opties. Ook dan is het natuurlijk belangrijk dat je zicht houdt op je baby.

Veilig of niet?

De consumentenbond adviseert om geen hangmat te gebruiken voor je baby. De nadelen zijn te groot, waardoor een babyhangmat geen veilige slaapplaats is. Fabrikanten die zeggen dat hun babyhangmat wel veilig is en geen risico geeft op wiegendood kunnen dat niet bewijzen.

Tips voor het gebruik van een babyhangmat

Wil je toch graag je baby laten uitrusten in een hangmat? Volg dan in ieder geval de volgende tips.

  • Kies voor een stevige manier van bevestigen. Zorg ervoor dat de hangmat stevig is bevestigd en dat er geen losse draden aan de hangmat hangen.
  • Blijf dichtbij. Het is belangrijk dat je je baby goed in de gaten houdt in de babyhangmat. Op die manier heb je het meteen in de gaten als er iets is met je baby of wanneer je kleine draait.
  • Gebruik geen beddengoed. Kleed je baby lekker warm aan. Dan hoef je geen gebruik te maken van (los) beddengoed in de hangmat. Losse dekens in een babyhangmat zijn gevaarlijk.
  • Gebruik de babyhangmat niet te lang. Het is beter om de hangmat alleen voor korte periodes te gebruiken. Het is namelijk geen goede slaapplek. Leg je baby daarom hooguit een half uurtje in de hangmat.
  • Let op oudere kinderen rondom de hangmat. Het kan interessant zijn voor kinderen om je baby in de hangmat te bekijken. Maar als ze over de rand gaan hangen of eraan trekken, kan de hangmat kantelen. Houd dit daarom goed in het oog.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app