kraamfeest baby

Na 9 maanden wachten is het eindelijk zover: je kan je baby voorstellen aan familie en vrienden! Jonge ouders kiezen steeds vaker voor een kraamfeest waarbij iedereen in één keer wordt uitgenodigd. Maar hoe pak je dit aan? Wij geven je 5 tips voor het organiseren van een spetterend kraamfeest.

1. Bereid het kraamfeest goed voor

Je weet wat ze zeggen: een goed begin is het halve werk. Het plannen van een kraamfeest of babyborrel is gelukkig een leuke bezigheid. Denk al tijdens je verlof na over jullie wensen, bijvoorbeeld:

  • Hoeveel mensen wil je uitnodigen? Een kraamfeest kan je zo groot of klein maken als je zelf wilt. Bekijk wat haalbaar is in jullie situatie en wat jullie voorkeur heeft. Het is tenslotte jullie moment!
  • Waar wil je het houden? Gezellig in de woonkamer of buiten de deur? Houd rekening met reserveren als je voor een externe locatie kiest.
  • Hoelang duurt je kraamfeest? Communiceer een eindtijd aan je gasten. Hoe gezellig het ook is, met een pasgeboren baby ben je na een tijd wel weer aan rust toe.

2. Denk goed na over de datum

Een ideaal moment om een kraamfeest te organiseren is 4 tot 8 weken na de bevalling. Dan is de kans groter dat je weer wat aangesterkt bent, ook na een keizersnede.

Plan het kraamfeest in op een moment van de dag dat voor jou en je baby het beste uitkomt. En vraag aan de genodigden of ze op tijd willen laten weten of ze komen. Zo voorkom je dat je voor te veel of te weinig mensen boodschappen doet.

3. Houd je eigen ritme aan

Probeer je zoveel mogelijk aan jullie eigen ritme te houden. Het is misschien niet zo gezellig voor het kraambezoek als je kindje net in slaap valt als ze op de bank zitten, maar je wilt natuurlijk ook niet dat hij oververmoeid raakt. Na zijn dutje is er vast nog tijd voor een knuffel.

Neem na een tijdje ook een moment voor jezelf en je baby, bijvoorbeeld wanneer je baby toe is aan een voeding. Trek je terug in de slaapkamer als je borstvoeding of een flesje geeft, dan kunnen jullie allebei even bijkomen van alle gezelligheid.

4. Creatieve en eenvoudige hapjes

Het bezoek komt tijdens het kraamfeest natuurlijk vooral om je baby te bewonderen. Toch wil je ze ook lekkere hapjes aanbieden zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan. Een gouden tip: maak het jezelf niet te moeilijk! Laat je inspireren door hapjes die zowel lekker als eenvoudig te bereiden zijn. Zo zijn mini cupcakes met anijs een smakelijk alternatief voor beschuit met muisjes.

cupcakes albert heijn
Cupcakes als alternatief voor beschuit met muisjes. Heerlijk en binnen 15 minuten bereid!

5. Laat je boodschappen thuis bezorgen

Vlak voor of na een bevalling heb je geen zin om naar de supermarkt te gaan. Even naar buiten is een stuk moeilijker geworden en de tijd die je samen hebt wil je liever niet besteden aan gangpaden afstruinen, in de rij staan bij de kassa en je zware boodschappentassen in de auto laden. Gelukkig kan je ook iemand anders boodschappen voor je laten doen. Bestel eenvoudig online je boodschappen en ze worden tot in de keuken bezorgd.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app