Vrouw met pasgeboren baby gebruikt kraamverband na bevalling

Na je bevalling verlies je flink wat bloed. Kraamverband is speciaal gemaakt om dit bloedverlies op te vangen. Hoe kom je aan kraamverband, welke soorten zijn er en hoelang gebruik je het?

Wat is kraamverband?

Kraamverband is extra groot maandverband dat je na je bevalling gebruikt. Wanneer je kindje geboren is, verlies je de eerste dagen veel bloed. Dit komt door de wond die is ontstaan na het loslaten van de placenta.

Je baarmoeder is erg goed doorbloed, waardoor deze wond langer bloedt dan andere wonden. Door samentrekkingen krimpt je baarmoeder weer langzaam naar zijn eerdere grootte. Dit helpt tegen het bloeden en dat zal dan ook vanzelf minder worden. Je lichaam stoot ook het opgebouwde baarmoederslijmvlies af. Samen zorgt dit ervoor dat je bloed en (grote) stolsels verliest.

Gewoon maandverband is meestal niet genoeg om het bloedverlies na je bevalling op te vangen. Kraamverband is extra groot en dik, zodat het meer vocht opneemt. Het bevat geen plastic, wat mogelijke irritaties voorkomt. Speciaal folie aan de onderkant voorkomt dat je doorlekt. Dankzij een hechtstrip verschuift het kraamverband niet. Het is dus het ideale verband voor in je kraamtijd.

Hoe kom je aan kraamverband?

Je vindt kraamverband in het kraampakket. In een kraampakket zitten meestal twee of drie pakken kraamverband. Ook zitten er vaak netbroekjes in. Dit zijn elastische broekjes met een gaasstructuur, waardoor je huid goed kan ademen. Ze zitten heel comfortabel en houden het verband vlak na de bevalling goed op hun plek.

Het kraampakket krijg of koop je via je zorgverzekering. Of je hiervoor moet betalen, hangt af van het soort zorgverzekering dat je hebt. Koop je het pakket liever buiten je zorgverzekering om? Dan kan dit bij een drogist, apotheek of via internet.

Soorten kraamverband

Kraamverband is te krijgen in verschillende soorten:

  • Normaal kraamverband. Kraamverband dat je in het kraampakket vindt, is extra zacht en hypoallergeen. Dit betekent dat het veilig is voor de kwetsbare en gevoelige huid. Wel zo fijn voor een goed herstel na je bevalling.
  • Inlegverband. In sommige kraampakketten vind je ook een pak inlegverband. Dit is nog wat langer en dikker dan kraamverband. Je gebruikt het de eerste dag(en) na de bevalling, wanneer je het meeste bloed verliest. Zit in jouw kraampakket geen inlegverband? Dan kan je meteen kraamverband gebruiken, wat je zo nodig wat vaker verwisselt.
  • Biologisch kraamverband. Let je graag op duurzaamheid bij het kopen van het kraampakket? Kies dan voor verband van biologisch katoen. Dit is wat minder schadelijk voor het milieu dan normaal kraamverband.
  • Wasbaar kraamverband. Wasbaar verband is gemaakt van stof, waardoor je het kan wassen na gebruik. Sommige vrouwen vinden stoffen verband fijner in gebruik. Ook zorgt wasbaar kraamverband voor minder afval, wat beter is voor het milieu.

Let op: Gebruik de eerste zes tot acht weken na de bevalling geen tampons of menstruatiecups. Zolang de wond in je baarmoeder open is, kan dit voor infecties zorgen.

Verkoelend kraamverband

Na je bevalling kan je vagina flink beurs aanvoelen. Misschien ben je uitgescheurd of ingeknipt en heb je hechtingen gekregen. Ook kan je na je bevalling last hebben van aambeien. Verkoelend kraamverband kan het ongemak wat verzachten.

Je kan verkoelend kraamverband kopen via internet, maar je kan het ook zelf maken. Dit doe je door kraamverband in te smeren met pure aloë vera-gel en eventueel wat lavendelolie. Vouw het verband op, verpak het en stop het in de vriezer. Even wachten en je hebt verband dat je ongemakken vermindert.

Vind je de grootte van kraamverband onhandig om in te vriezen? Dan kan je ook een maandverband of inlegkruisje vol laten zuigen met water. Stop het in een diepvrieszakje en leg het in de vriezer. Wanneer het koud is kan je het in een washandje stoppen en in je kraamverband leggen.

Je kan verkoelend kraamverband het beste alleen de eerste paar dagen na je bevalling gebruiken. Wanneer je het langer gebruikt, kan dit de genezing in de weg staan. Dit komt omdat de kou een goede doorbloeding tegenhoudt.

Hoelang en hoeveel verband gebruiken?

Hoelang je kraamverband gebruikt, verschilt per vrouw. Zodra het bloeden na de bevalling afneemt, kan je normaal maandverband gaan gebruiken. Vaak kan dit vanaf zo’n vijf dagen na de bevalling. Het is ook mogelijk dat je al eerder genoeg hebt aan gewoon maandverband of juist langer kraamverband gebruikt.

Ga je na de bevalling weer wat meer bewegen, bijvoorbeeld bij het verzorgen van je baby of het wandelen met je kleine? Dan kan je weer wat meer gaan vloeien. Dit kan geen kwaad, maar houd het wel in de gaten. Geef je lichaam de rust die het nodig heeft om te herstellen.

De hoeveelheid kraamverband in je kraampakket is vaak genoeg om de eerste kraamweek mee door te komen. Heb je daarna meer nodig? Dan kan je een los pak kopen bij de drogist, apotheek of babyspeciaalzaak of je kan het via internet bestellen. Een andere optie is om twee normale maandverbanden te gebruiken voor extra bescherming.

Kraamverband na een keizersnede

Beval je via een keizersnede? Ook dan heb je na de bevalling kraamverband nodig. Net als na een vaginale bevalling heeft het loslaten van de placenta een wond achtergelaten. Daarnaast stoot je lichaam het opgebouwde baarmoederslijmvlies af. Daarom heb je ook na een keizersnede kraamverband nodig om het bloedverlies op te vangen.

Tips bij het gebruik van kraamverband

De volgende tips kunnen van pas komen bij het gebruik van kraamverband:

  • Zorg voor comfortabel ondergoed. Grote kans dat die grote lap kraamverband niet in je gewone ondergoed past. Koop daarom wat extra netbroekjes bij de apotheek of gebruik (oude) boxershorts van je partner. Daarnaast zijn een paar wijde pyjama- of joggingbroeken fijn om in huis te hebben.
  • Stop het in je vluchttas. Ga je in het ziekenhuis bevallen? Stop dan een pak kraamverband in de vluchttas. Veel ziekenhuizen bieden het aan om te gebruiken, maar dit is niet overal zo. Neem daarom voor de zekerheid een pak mee.
  • Verschoon het regelmatig. Na je bevalling heb je een wond in je baarmoeder. Om een infectie te voorkomen, is een goede hygiëne extra belangrijk. Verschoon het verband daarom iedere keer dat je naar de wc gaat.
  • Houd je bloedverlies in de gaten. Het is normaal dat je tot zes weken na de bevalling bloed verliest. Toch is het soms goed om contact op te nemen met je verloskundige. Doe dit als je meer bloed verliest dan een vol kraamverband per half uur, als je bloedverlies niet afneemt of als het plotseling weer toeneemt.
  • Doneer overgebleven verband. Heb je kraamverband over? Je kan het bewaren voor een volgende kraamtijd, maar je kan het ook doneren. Dit kan bijvoorbeeld via Stichting Baby Hope. Deze stichting zorgt ervoor dat het terecht komt bij kraamvrouwen in ontwikkelingslanden. Zo draag je jouw steentje bij aan het verbeteren van de hygiëne en het herstel na hun bevalling.