Gas Water Licht en baby

Baby erbij? Kosten Gas Water Licht erbij!

Een baby brengt niet alleen heel veel geluk en gezelligheid in huis, maar ook een extra gezinslid dat gebruik maakt van allerlei faciliteiten. Dit betekent in de regel een hoger bedrag op je Gas Water Licht nota. Waardoor komen deze extra kosten en hoe kan je ze beperken?

Bij extra kosten die een baby met zich meebrengt, denk je in de eerste instantie aan kosten voor de kinderwagen, kleertjes en luiers. Maar besef je je ook dat de kosten voor Gas Water Licht stijgen?

Waarom stijgt je Gas Water Licht – verbruik?

Met een kleine in huis verbruik je meer gas, elektriciteit en water. Dit komt onder andere doordat:

  • De wasmachine en droger overuren maken.
  • In koudere maanden, en zeker in de eerste maanden na de geboorte, de verwarming net een graadje hoger staat.
  • Er met de babykamer een extra kamer verwarmd moet worden.
  • Er elektriciteit verbruikt wordt door nieuw-aangeschafte apparaten zoals een borstkolf, flessenwarmer, babyfoon en/of -monitor. Maar ook de magnetron gaat ineens vaker aan.
  • Je baby regelmatig in een lekker warm badje gaat.
  • Tijdens je zwangerschapsverlof en na je bevalling ga je zelf minder vaak de deur uit, waardoor je ook meer gas, elektriciteit en water gebruikt.

Gas: + 10-20 euro per maand

De gemiddelde gaskosten zijn volgens het Nibud 92 Euro per maand. Het gasverbruik is vooral afhankelijk van je woningtype. Een groot vrijstaand huis verwarmen, kost immers meer gas dan een bescheiden appartement. En een etage in een oud grachtenpand kost meer dan een doorgaans goed geïsoleerde nieuwbouwwoning.

Grof gezegd stijgen de gaskosten door de komst van een baby met 10 tot 20 Euro per maand.

Elektriciteit: + 10-15 euro per maand

De gemiddelde elektriciteitskosten voor een tweepersoons huishouden, zijn volgens het Nibud 40 Euro per maand (inclusief teruggaaf energiebelasting). Een huishouden van drie personen verbruikt gemiddeld voor 51 euro aan elektriciteit per maand en een huishouden van vier personen 58 Euro.

Het elektriciteitsverbruik is dus vooral afhankelijk van het aantal personen en de elektrische apparaten die worden gebruikt. Met de komst van een baby stijgen de kosten van elektriciteit gemiddeld met 10 tot 15 Euro per maand.

Gas en licht apart afnemen

Energiebedrijven leveren zowel gas als elektriciteit. Veel mensen nemen dit dan ook bij dezelfde leverancier af, maar dit hoeft niet. Je kan gas en elektriciteit apart afnemen. Energie-vergelijkingsites vergelijken gas- en elektriciteit meestal ook los van elkaar. Dit moet ook wel, aangezien veel huishoudens tegenwoordig niet eens meer een gasaansluiting hebben.

Energieleveranciers vergelijken

Zodra je een kleine erbij hebt in het gezin, is het verstandig om te kijken of je op je energiekosten kan besparen. Dit zou je eigenlijk elk jaar wel kunnen doen, omdat naarmate je baby ouder wordt, het verbruik van Gas Water Licht mee verandert.

Per maand kan je dus zomaar 35 euro meer kwijt zijn dat voor de gezinsuitbreiding. Dat is 420 euro op jaarbasis! Niet mis. Er is hier echter best veel speling in. Overstappen kan je al snel veel per jaar besparen, mede doordat veel energieleveranciers werken met flinke welkomstkortingen.

Er zijn verschillende onafhankelijke online energie-vergelijkers waar je snel en gemakkelijk leveranciers kan vergelijken en die je helpen bij het overstappen.

Water: + 4 euro per maand

De gemiddelde kosten voor water liggen rond de 15 euro per maand voor een tweepersoonshuishouden. Het waterverbruik is vooral afhankelijk van de grootte van het huishouden. Een driepersoonshuishouden betaalt gemiddeld 18 euro per maand en een vierpersoonshuishouden ruim 20 euro.

Met de komst van een baby zullen de maandelijkse kosten voor water ongeveer met 4 euro stijgen. Zeker gezien de regelmatige badjes van je baby en je wasmachine die vaker zijn werk moet doen.

Waterleverancier

Water wordt geleverd door drinkwaterbedrijven. Ieder drinkwaterbedrijf heeft zijn eigen voorzieningsgebied. Daardoor heb je dus zelf niet de keuze bij welk drinkwaterbedrijf je bent aangesloten.

Bespaartips Gas Water Licht

Een extra persoon in het huishouden, betekent onontkoombaar meer kosten. Door slim om te gaan met Gas Water Licht, kan je je energie- en waterrekening wel zo laag mogelijk houden. Bovendien draag je daardoor ook bij aan een beter milieu. 7 tips die je hierbij kunnen helpen:

Besparingstips Gas Water Licht
BesparingHoe?
Waterbesparende douchekopDoor een waterbesparende douchekop komt er minder water uit de douche, terwijl de druk gelijk blijft. Dit kan tot wel 50 procent aan water besparen. En kort elke eigen douchesessie met een minuutje in. Daar bespaar je helemaal mee!
Verwarming lager als je baby er niet isJe wilt natuurlijk dat je baby het niet koud heeft, maar als je baby slaapt in zijn of jullie slaapkamer, heeft hij niks aan een verwarmde woonkamer. Zet de verwarming dus een paar graden lager als je baby naar bed gaat.
Isoleer je huisDubbel glas en het dichten van onnodige kieren kan een hoop energie besparen. Maar door niet met de ramen open te stoken en ’s-avonds de gordijnen dicht te doen als het koud is, isoleer je je huis ook al. Kleine moeite, toch?
Doe een handwasjeMet een baby komt het al gauw voor dat je net even een rompertje of slaapzak nodig hebt. Probeer toch alleen de wasmachine te laten draaien als hij vol is. Dat rompertje of die slaapzak kan je prima even in een handwasje doen.
Wassen op lage temperatuurZet je wasmachine niet standaard op 60 of 90 graden, maar op 30 of 40. Tegenwoordig zijn er genoeg wasmiddelen die ook op lagere temperatuur hun werk al doen.
Beperk gebruik drogerStop je wasgoed niet gedachteloos in de droger. Door de was zo nu en dan gewoon op te hangen, bespaar je enorm op energiekosten. Je droger is één van de grootste energievreters in je huishouden.
SpaarlampenDeze zijn weliswaar duurder dan normale lampen, maar ze gaan langer mee en verbruiken veel minder energie. Denk er ook aan om het licht uit te doen in ruimtes waar niemand meer is.

Uiteraard hangt het helemaal van je persoonlijke situatie af hoe je Gas Water Licht-rekening eruitziet. De omstandigheden van je woning en de staat van je apparaten zijn dingen die flinke investering behoeven om uiteindelijk besparingen op te leveren. Dit doe je misschien niet zo snel.

Echter, een beetje meer bewustwording van wat je zelf kan doen om de kosten binnen de perken te houden, kan al een leuk weekendje weg schelen!

Dit artikel is voor het laatst herzien op 18 april 2017

Bronnen
ADVERTENTIE