Extra kosten gas, water en licht door baby

Extra kosten gas, water en licht met baby

Een baby brengt extra kosten met zich mee. Hierbij denken veel mensen gelijk aan de kosten voor de kinderwagen, kleertjes en luiers. Niet iedereen beseft echter dat ook de kosten voor gas, water en licht zullen stijgen. Hieronder lees je waardoor deze extra kosten komen en hoe je de toename in kosten kunt beperken.

Stijging verbruik gas, water en licht

Met een baby verbruik je meer gas, elektriciteit en water. Dit komt onder andere doordat:

  • De wasmachine en droger overuren draaien.
  • Zeker in de eerste maanden de verwarming net een graadje hoger staat. Ook wordt er met de babykamer een extra kamer verwarmd.
  • Er elektriciteit verbruikt wordt door ‘nieuwe apparaten’ zoals een borstkolf en babyfoon.
  • Je baby regelmatig in een lekker warm badje zal gaan.
  • Je kan zelf minder makkelijk de deur uit, waardoor je zelf ook meer gas, elektriciteit en water gebruikt.

Kosten gas en elektriciteit

De gemiddelde gaskosten zijn volgens het Nibud € 95 per maand. Het gasverbruik is vooral afhankelijk van je woningtype. Een grote losstaande woning verwarmen kost immers meer gas dan een kleine flat. Grof gezegd zullen de kosten voor gas door de komst van een baby met € 10 tot € 20 per maand stijgen.

De gemiddelde elektriciteitskosten zijn volgens het Nibud € 55 per maand (inclusief energieteruggave belastingen). Het elektriciteitsverbruik is vooral afhankelijk van het aantal personen en de elektrische apparaten die worden gebruikt. Met de komst van een baby zullen de kosten van elektriciteit gemiddeld met € 10 tot € 15 per maand stijgen.

Vergelijk energieleveranciers

Gas en Elektriciteit worden geleverd door energiebedrijven. Het is gebruikelijk om gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier af te nemen, maar dit hoeft niet. Het is verstandig om jaarlijks te kijken of je op je energiekosten kan besparen. Dit kan al snel honderden euro’s voordeel opleveren. Dit komt mede doordat veel energieleveranciers werken met flinke welkomstkortingen. Daarnaast verandert je energieverbruik door de komst van een baby en kan het daarom ook verstandig zijn om over te stappen.

Er zijn verschillende onafhankelijke energievergelijkers waar je snel en gemakkelijk leveranciers kan vergelijken en die je helpen bij het overstappen.

Kosten water

De gemiddelde kosten voor water liggen iets boven de € 12 per maand. Het waterverbruik is vooral afhankelijk van de grootte van het huishouden. Met de komst van een baby zullen de maandelijkse kosten voor water ongeveer met € 4 stijgen.

Drinkwater wordt geleverd drinkwaterbedrijven. Ieder drinkwaterbedrijf heeft zijn eigen voorzieningsgebied. Je hebt dus zelf niet de keuze bij welk drinkwaterbedrijf je bent aangesloten. In totaal heeft Nederland 10 grote drinkwaterbedrijven.

Bespaartips Gas, water en licht

Met de komst van een baby stijgt je energie- en waterverbruik en daarmee dus ook de bijbehorende rekeningen. Door slim om te gaan met energie en water kan je de kosten wel zo laag mogelijk houden. Daarnaast is dit natuurlijk ook beter voor het milieu. Hieronder 5 simpele tips die je hierbij kunnen helpen:

  • Gebruik een waterbesparende douchekop. Hierdoor komt er minder water uit de douche, terwijl de druk gelijk blijft. Dit kan tot 50% water besparen. Je bespaart nog meer als je iedere dag een minuut korter onder de douche staat.
  • Je wilt voor je baby niet dat het te koud is in huis, maar als je baby slaapt heeft hij er niks aan dat de woonkamer nog steeds wordt verwarmd. Zet de verwarming dus een paar graden kouder als je baby naar bed gaat, dit kan flink wat energie besparen.
  • Isoleer je huis goed. Dubbel glas en het voorkomen van onnodige kieren kan een hoop energie besparen. Door niet met de ramen open te stoken en ’s avonds de gordijnen dicht te doen als het koud is, isoleer je je huis ook.
  • Met een baby komt het snel voor dat je net even een rompertje of slaapzak nodig hebt, probeer toch alleen volle wasmachines te laten lopen. Was daarnaast op een zo laag mogelijke temperatuur. Hang als het mogelijk is de was ook op in plaats van je droger aan te zetten.
  • Gebruik spaarlampen. Deze zijn weliswaar duurder dan normale lampen, maar ze gaan langer mee en verbruiken veel minder energie. Probeer ook het licht uit te doen in ruimtes waar je niet bent.
ADVERTENTIE