Vader knuffelt met baby, die zorgt voor extra kosten gas, water en licht

Een baby brengt niet alleen veel geluk en gezelligheid in huis, maar ook een extra gezinslid dat gebruik maakt van allerlei faciliteiten. Dit betekent in de regel een hoger bedrag op je Gas Water Licht nota. Waardoor komen deze extra kosten en hoe kan je ze beperken?

Bespaar op Gas Water Licht

Later in dit artikel geven we bespaartips voor je verbruik van Gas Water Licht. Door jaarlijks kritisch te kijken naar je energieleverancier kan je ook zonder besparing in het verbruik veel besparen. Dit kan eenvoudig door energieproducten te vergelijken (bijvoorbeeld bij Independer) of door je aan te sluiten bij een collectiviteit (bijvoorbeeld United Consumers).

Waarom stijgt je Gas Water Licht – verbruik?

Met een kleine in huis verbruik je meer gas, elektriciteit en water. Dit komt onder andere doordat:

  • De wasmachine en droger overuren maken.
  • In koudere maanden, en zeker in de eerste maanden na de geboorte, de verwarming net een graadje hoger staat.
  • Er met de babykamer een extra kamer verwarmd moet worden.
  • Er elektriciteit verbruikt wordt door nieuw-aangeschafte apparaten zoals een borstkolf, flessenwarmer, babyfoon en/of -monitor. Maar ook de magnetron gaat ineens vaker aan.
  • Je baby regelmatig in een lekker warm badje gaat.
  • Tijdens je zwangerschapsverlof en na je bevalling ga je zelf minder vaak de deur uit, waardoor je ook meer gas, elektriciteit en water gebruikt.

Gas: + 10-20 euro per maand

De gemiddelde gaskosten zijn volgens het Nibud €112 per maand. Het gasverbruik is vooral afhankelijk van je woningtype. Een groot vrijstaand huis verwarmen, kost meer gas dan een bescheiden appartement. En een etage in een oud grachtenpand kost meer dan een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning.

Grof gezegd stijgen de gaskosten door de komst van een baby met €10 tot €20 per maand.

Elektriciteit: + €10 tot €15 per maand

De gemiddelde elektriciteitskosten voor een tweepersoons huishouden zijn volgens het Nibud €36 per maand (inclusief teruggaaf energiebelasting). Een huishouden van drie personen verbruikt gemiddeld voor €48 aan elektriciteit per maand en een huishouden van vier personen €59.

Het elektriciteitsverbruik is dus vooral afhankelijk van het aantal personen en de elektrische apparaten die worden gebruikt. Met de komst van een baby stijgen de kosten van elektriciteit gemiddeld met €10 tot €15 per maand.

Gas en licht apart afnemen

Energiebedrijven leveren zowel gas als elektriciteit. Veel mensen nemen dit dan ook bij dezelfde leverancier af, maar dit hoeft niet. Je kan gas en elektriciteit apart afnemen. Energie-vergelijkingsites vergelijken gas- en elektriciteit meestal ook los van elkaar. Dit moet ook wel, aangezien veel huishoudens tegenwoordig niet eens meer een gasaansluiting hebben.

Energieleveranciers vergelijken

Zodra je een kleine erbij hebt in het gezin, is het verstandig om te kijken of je op je energiekosten kan besparen. Dit zou je elk jaar kunnen doen, omdat het verbruik van Gas Water Licht verandert naarmate je baby ouder wordt.

Per maand kan de gezinsuitbreiding je dus zomaar 35 euro meer kosten. Dat is 420 euro per jaar: een flink bedrag. Er is hier echter best veel speling in. Overstappen kan je al snel veel per jaar besparen, mede omdat veel energieleveranciers werken met flinke welkomstkortingen.

Er zijn verschillende onafhankelijke online energie-vergelijkers waar je snel en gemakkelijk leveranciers kan vergelijken en die je helpen bij het overstappen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Water: + €4 per maand

De gemiddelde kosten voor water liggen rond de €15 per maand voor een tweepersoonshuishouden. Het waterverbruik is vooral afhankelijk van de grootte van het huishouden. Een driepersoonshuishouden betaalt gemiddeld €19 per maand en een vierpersoonshuishouden €22.

Met de komst van een baby zullen de maandelijkse kosten voor water ongeveer met €4 stijgen. Zeker gezien de regelmatige badjes van je baby en je wasmachine die vaker zijn werk moet doen.

Waterleverancier

Water wordt geleverd door drinkwaterbedrijven. Ieder drinkwaterbedrijf heeft zijn eigen voorzieningsgebied. Daardoor heb je dus zelf niet de keuze bij welk drinkwaterbedrijf je bent aangesloten.

Bespaartips Gas Water Licht

Een extra persoon in het huishouden, betekent onontkoombaar meer kosten. Door slim om te gaan met Gas Water Licht, kan je je energie– en waterrekening wel zo laag mogelijk houden en kan je gas besparen. Bovendien draag je daardoor ook bij aan een beter milieu. 7 tips die je hierbij kunnen helpen:

Uiteraard hangt het helemaal van je persoonlijke situatie af hoe je Gas Water Licht-rekening eruitziet. De omstandigheden van je woning en de staat van je apparaten zijn dingen die flinke investering behoeven om uiteindelijk besparingen op te leveren. Dit doe je misschien niet zo snel.

Echter, een beetje meer bewustwording van wat je zelf kan doen om de kosten binnen de perken te houden, kan al een leuk weekendje weg schelen! Een voordelig energiecontract maakt je besparing nog groter. Vergelijk daarvoor energieproducten of sluit je aan bij een collectief.