In samenwerking met logo ABN AMRO
Tgemoetkomingen in de kosten van haar baby

Een baby in huis is even wennen: minder slaap, minder tijd voor jezelf en, waar je zelf misschien niet zo mee bezig bent, meer kosten... Natuurlijk is dat het allemaal waard, maar het is ook fijn dat er vanuit de overheid een aantal tegemoetkomingen zijn in de kosten. Zo houd je meer geld over om te sparen voor de toekomst van je kindje.

Op welke tegemoetkomingen heb je recht?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kost één kind gemiddeld 17% van je besteedbaar inkomen. Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. In Nederland heb je recht op een aantal tegemoetkomingen in de kosten van je kind.

Kinderbijslag

Je hebt tot de 18e verjaardag van je kind recht op kinderbijslag. Dit geldt ook voor adoptie-, pleeg- of stiefkinderen.

Vader spaart kinderbijslag voor zijn baby

Tip: leg kinderbijslag opzij voor later

In samenwerking met ABN AMRO

Door de kinderbijslag weg te zetten, kan je een mooi bedrag opzijleggen voor je kindje. Er zijn verschillende spaaralternatieven waarmee je een financiële buffer opbouwt. Handig voor nu én voor de toekomst van je kleine.

Benieuwd hoe?

Kinderbijslag wordt geregeld via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zodra je aangifte hebt gedaan van de geboorte van je baby, krijg je binnen 2 tot 4 weken een brief van de SVB. Daarna kan je met je DigiD kinderbijslag aanvragen op de website van de SVB of via een papieren formulier.

Krijg je een tweede of derde kindje, dan hoef je niks in te vullen en wordt de hoogte van de kinderbijslag automatisch aangepast.

Hoeveel kinderbijslag krijg ik?

Aan het einde van elk kwartaal ontvang je de volgende bedragen aan kinderbijslag (2021):

 • Voor kinderen van 0 t/m 5 jaar: €223,37
 • Voor kinderen van 6 t/m 11 jaar: €271,24
 • Voor kinderen van 12 t/m 17 jaar: €319,10

Je mag zelf weten hoe je dit geld besteedt. Je kan het direct uitgeven, maar je kan er ook voor kiezen om het geld te sparen. Misschien vind je het wel handig om een spaarrekening voor je baby te openen om daar (een deel) van de kinderbijslag op te storten.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een toeslag die afhankelijk is van je inkomen. Om in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget, moeten jij en je eventuele partner voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je hebt één of meer kinderen onder de 18 jaar
 • Je krijgt kinderbijslag
 • Je inkomen is niet te hoog. Vanaf een verzamelinkomen van €21.835 (2021) wordt het bedrag aan kindgebonden budget afgebouwd. Hoeveel je precies kan krijgen, hangt af van je inkomen en het aantal kinderen dat je hebt.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
 • Jullie gezamenlijke vermogen is niet te hoog (max. €118.479 zonder toeslagpartner, max. €149.819 met toeslagpartner)

Als je 1 kind hebt, krijg je maximaal €100,33 per maand (2021). Voor 2 kinderen is dit maximaal €185,50 en voor 3 kinderen €262,08. Bij 4 kinderen of meer, ontvang je €76,58 extra per kind.

Als je in aanmerking komt voor kindgebonden budget, krijg je vanzelf bericht. Heb je geen bericht gekregen, maar denk je dat je er wel recht op hebt? Dan kan je het zelf aanvragen.

Bereken je kindgebonden budget op de website van de Belastingdienst.

Kinderopvangtoeslag

Je hebt recht op kinderopvangtoeslag als je kindje naar de kinderopvang gaat en jij werkt, studeert of een (re-)integratietraject volgt. De hoogte van deze toeslag is onder andere afhankelijk van je inkomen, hoeveel kinderen je hebt en de soort opvang. Bereken je kinderopvangtoeslag op de website van de Belastingdienst.

Controleer voordat je kinderopvangtoeslag aanvraagt eerst of de opvang waar je kindje heengaat is aangesloten bij het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Dat is namelijk een vereiste om toeslag te kunnen ontvangen.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Als minstverdienende partner of als alleenstaande, werkende ouder heb je met een kind jonger dan 12 jaar recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting. De korting houdt in dat je minder belasting en premies hoeft te betalen. Je kan de combinatiekorting aanvragen bij de Belastingdienst via je belastingaangifte.

Voorwaarden inkomensafhankelijk combinatiekorting

Om in aanmerking te komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je kindje staat bij de Basisregistratie Personen ingeschreven op jouw woonadres
 • Je arbeidsinkomen is hoger dan €5.153 (2021)
 • Je bent alleenstaand en werkt of je hebt (minimaal 6 maanden) een fiscale partner en jij hebt het laagste inkomen

Als je een pleegkind hebt en pleegvergoeding ontvangt, dan heb je geen recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Pleegvergoeding

Ben je pleegouder, dan kan je een vergoeding krijgen voor de zorg voor je pleegkind. De hoogte van deze pleegvergoeding hangt af van de leeftijd van je kind.

Tegemoetkomingen, sparen en belasting

Over de toeslagen die je krijgt, hoef je geen belasting te betalen. Ook de kinderalimentatie is belastingvrij.

Meer weten over sparen voor je baby?
Kijk eens op de website van ABN AMRO.