In samenwerking met logo ABNAMRO
Sparen of beleggen

Met je baby lijkt het misschien nog erg ver weg, maar als je kleine straks 18 is, heeft hij vast allerlei plannen. Rijbewijs halen, studeren, op kamers gaan; voor alles is een financieel steuntje in de rug welkom. Helaas is de spaarrente momenteel behoorlijk laag en lijkt sparen misschien wat minder aantrekkelijk. Een andere optie naast sparen, is om te beleggen voor je baby. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan?

Sparen geeft zekerheid

Sparen voor je baby is altijd verstandig, zeker om een buffer op te bouwen of voor een doel op de kortere termijn, zoals een vakantie. Bovendien geeft sparen je houvast en duidelijkheid. Als je nu start met het sparen van een maandelijks vast bedrag voor je kindje, kan je meteen al een goede inschatting maken van wat je kind over een aantal jaar op zijn spaarrekening heeft staan.

Hou je dus van zekerheid? Dan is sparen een geschikte manier om je kleine later een mooi bedrag mee te geven. Helaas staat de spaarrente op dit moment behoorlijk laag. Daarom zou je ook eens kunnen kijken naar beleggen voor je baby.

Vader belegt geld voor zijn baby

Past beleggen bij mij?

In samenwerking met ABN AMRO

Ben je benieuwd of beleggen iets voor jou is? Beantwoord 5 simpele vragen en ontdek of beleggen bij jou en je huidige situatie past.
Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan je inleg verliezen.

Doe de test >

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van je eigen geld in producten of diensten voor een korte of lange periode, met als doel hier in de toekomst winst uit te halen. Deze winst wordt rendement genoemd. Je kan in veel verschillende producten beleggen, zoals aandelen, grondstoffen en staatsobligaties. Je koopt bijvoorbeeld aandelen (of laat deze kopen) en hoopt deze op een later moment met winst te verkopen.

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Je bent er nooit 100% zeker van dat je belegde geld ook daadwerkelijk winst oplevert. Sterker nog: je hebt ook de kans dat je het belegde geld verliest. Het is dus verstandig je goed te informeren over de gevolgen en risico’s van beleggen voor jouw situatie.

Beleggen op lange termijn

Vind je een beetje risico niet erg? Dan kan je ook met beleggen de spaarpot van je baby vullen. Vooral op de langere termijn kan beleggen een mooi voordeel opleveren. Als je meer dan 10 jaar de tijd hebt voor het opbouwen van een leuk bedrag, is beleggen een goed idee. Er zit een risico aan vast, maar je kan min of meer zelf bepalen hoeveel risico je wil nemen. Zo kan je zelf bepalen hoeveel geld je belegt, waarin je belegt en voor welke periode.

Beginnen met beleggen voor je baby

Wil je beginnen met beleggen voor je baby, denk dan eerst goed na over de volgende zaken. Heb je ervaring met beleggen? Kan je de risico’s accepteren en omgaan met het idee dat je het ingelegde geld kan verliezen? Kan je het belegde geld ‘missen’? Hoeveel tijd wil je investeren in beleggen?

Met deze handige quiz weet je precies wat je kan verwachten en waar je rekening mee moet houden. Heb je vragen of twijfels, bijvoorbeeld over de beleggingsvorm of over risico nemen, maak dan een afspraak met een beleggingsadviseur om alles te bespreken.

Sparen én beleggen voor je baby

Het ene sluit het andere natuurlijk niet uit. Als je ervoor kiest om te beleggen, kan je natuurlijk ook gewoon blijven sparen en andersom. Misschien is het juist een geruststellend idee dat een deel van je geld met zekerheid vaststaat en hier niets mee kan gebeuren, terwijl met het andere deel meer rendement wordt behaald dan het lage rentepercentage dat op dit moment wordt uitgekeerd bij een spaarrekening. Wat je ook doet: bekijk je opties en mogelijkheden goed!